Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bistrița” a înregistrat o creștere a cererilor pentru eliberarea avizelor sau a autorizațiilor de securitate la incendiu. Indirect acest fapt se datorează tragediei de la Clubul Colectiv, când în incendiul din localul ce funcționa fără un aviz de evacuare de la ISU, și-au pierdut viața aproape 60 de oameni și mai mult de 100 de persoane au fost internate cu arsuri grave.

 

În urma unui raport întocmit de reprezentanţii ISU BN rezultă că în medie, zilnic, instituţia primeşte 2-3 solicitări pentru a elibera documente. De altfel, soluționarea unei astfel de solicitări necesită o deplasare a angajaților instituție la locațiile ce doresc obținerea unui aviz de securitate la incendiu.

„Pe ultimele două săptămâni, vă comunicăm faptul că unitatea noastră a primit, în medie, 2 – 3 solicitări pe zi. Au crescut, semnificativ, numărul de solicitări de asistență tehnică de specialitate adresate compartimentului Avizare – Autorizare. Zilnic, administratori de operatori economici solicită personal, la sediul unității, telefonic sau prin intermediul internetului sprijin de specialitate pentru întocmirea documentației aferente sau pentru luarea măsurilor de intrare în legalitate. ” informează oficialii ISU Bistrița.

 

Lăcașele de cult religios au lipsuri la capitolul „siguranță”

Conform religiei, un lăcaș de cult religios ar avea ca scop adăpostirea credincioșilor ce se află în rugăciune. Din nefericire pentru bistrițeni, mai multe biserici au fost luate la control de cei de la ISU Bistrița, iar în urma acestor verificări s-au constatat că existau nereguli.

„S-au efectuat 25 de controale la 23 de biserici și două protopopiate ortodoxe. În timpul acestor controale au fost identificate un număr de 52 de deficiențe. Au fost aplicate un număr de 52 de sancţiuni, constând în 52 sancțiuni contravenționale “avertisment”, la toate obiectivele verificate. Dintre acestea, șase sancțiuni au fost aplicate pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu pentru construcții utilizate parțial (altele decât biserici /case de rugăciune)” precizează purtătorul de cuvânt al ISU BN, Marius Rus.

Specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire au desfăşurat şi desfăşoară permanent controale la obiectivele de cult de pe raza județului Bistrița – Năsăud. Acestea se planifică şi se execută  având în vedere dimensionarea structurilor cu atribuţii de control, dinamica situaţiei operative, precum si direcţiile de acţiune stabilite de eşaloanele superioare. Conform oficialilor instituției, activităţile de control vor continua şi în perioada următoare, cu ocazia desfăşurării controalelor la unităţile administrativ teritoriale.

 

Amenzi aplicate de ISU

Localurile și sediile de firme din județe au intrat și ele sub lupa celor de la ISU. În ultimele două săptămâni angajații instituției au efectuat peste 20 de controale.

La cinci locații nu au găsit activitate în week-end, însă s-au aplicat mai multe sancțiuni.

Doi operatori economici au primit sancțiuni în valoare de peste 10.000 de lei, iar în urmă cu o săptămână, cei de la ISU BN au aplicat șapte sancțiuni în valoare de 97.500 la baruri și cluburi de pe raza județului.

 

Prefectul Țintean salvează situația

Prefectul Ioan Țintean asigură pe cei ce lucrează în Palatul Administrativ că există avizele necesare. Ba mai mult, acesta susține că de fiecare dată când un șef de CJ își schimbă mandatul, este înștiințat de către Instituția Prefectului că are obligații să respecte procedurile de evacuare și de siguranță în caz de incendiu.

De altfel Țintean afirmă că ar fi fost culmea să nu se afle în legalitate, instituția condusă de acesta.

„Clădirea are aviz. Toți cei care sunt în chirieîn clădire au fost avizați să respecte toate articolele din contractul de închiriere. Avem planul aprobat de ISU pentru evacuare. Acest plan cuprinde toată clădire. Pentru căiar fiecare are scris în contract prin clauze să se respecte sistemul de evacuare”, a declarat Ioan Ţintean.

 

marius rus ISU BN

Școli și grădinițe fără autorizație de securitate

În Bistrița-Năsăud există peste 300 de școli și grădinițe, iar dintre acestea 52 nu au autorizație de securitate la incendiu de la Inspectoratul pentru Situații de Urgentă Bistrița-Năsăud. Purtătorul de cuvânt al ISU BN, plt. Marius Rus a explicat că „la acesta data un număr de 52 de instituții de învățământ preuniversitar (grădinițe și școli) din totalul de peste 300, majoritatea din mediul rural, nu au autorizație de securitate la incendiu. La aceste obiective se fac lucrări de modificare, extinderi sau renovări, iar după finalizarea acestora, reprezentanții școlilor trebuie să înceapă demersurile obținerii autorizației de securitate la incendiu”.

Aşadar, elevii din jumătate şcolile din judeţ învaţă în unităţi şcolare care nu sunt sigure, lucru despre care cei de la ISJ BN recunosc că este un motiv de îngrijorare. Totuşi, ISJ BN anunţă că va organiza o şedinţă cu toţi directorii de şcoli la care se va discuta despre rezolvarea cât mai urgentă a acestei probleme.

 

Cândseemit avize de securitatelaincendiu? 

Avizele de securitate la incendiu se emit în următoarele situaţii: 

1)Cândsuntsolicitateprincertificatele de urbanismînvederea emiteriiautorizaţiilorde construire, pentru categoriile deconstrucţiişiamenajăriaprobateprinlege; 

2) Pentrulucrărilede schimbare adestinaţieişi/saude modernizarelaconstrucţiişiamenajăriexistente,carenunecesităautorizaţiide construire, atunci când,înurmăexecutăriilucrărilor,construcţiileşiamenajărilerespectiveseîncadreazăîncategoriile aprobate, potrivit legii,prinhotărâre a Guvernuluiprevăzutălalit. a), pentrucareestenecesarăavizareaprivindsecuritatealaincendiu; 

3) Pentru amplasareaconstrucţiilorîninteriorulparcelelorşiasigurareaposibilităţilorde accesladrumurile publice,înconformitate cu prevederile Regulamentului generalşiale regulamentelor locale de urbanism,încazurileîncarenuseasigură îndeplinireacerinţelorprevăzutedereglementărilespecifice. 

4) Încazul sistemelor,lucrărilorşireţelelorde alimentare cuapăpentru stingerea incendiilorînlocalităţi, platformeşiparcuri industriale. 

5) Încazullucrărilornoi,modificărilorşimodernizărilorinstalaţiilorde stingere cuapă, detectare, semnalizareşialarmarelaincendiulaclădiriexistenteceintrăsubincidenţaHotărârii Guvernului nr. 1.739/2006. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.