Ministerul Justiției a organizat în data de 16 februarie 2016, în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer, prin Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est, prima rundă de discuții pe tema Noii Strategii Naționale Anticorupție (SNA), conform Oradestiri.ro .

Reuniunea reprezintă o primă etapă a procesului de consultări și dezbateri publice care urmează să fie organizate de către Ministerul Justiției în următoarele trei luni ale anului 2016. Scopul acestor dezbateri este continuarea colaborării și a implicării instituțiilor publice centrale și locale, a mediului de afaceri și a societății civile în elaborarea noii strategii.

În cadrul întâlnirii, secretarul de stat Adrian BABOI-STROE a punctat faptul că SNA nu este un simplu document, ci un proces, un document atipic pentru politicile publice din România.

Ministerul Justiției încurajează susținerea rezultatele obținute în combaterea corupției prin analize post incident și prin punerea unui accent sporit pe măsurile de prevenție și educație anticorupție.

Totodată, Ministerul Justiției își dorește să crească capacitatea instituțiilor de a identifica timpuriu incidentele de integritate și a calității actelor de audit și de control managerial intern.

Principala premisă care a stat la baza SNA 2012 -2015 a fost asumarea agendei de promovare a integrității de către managementul instituțiilor publice, dublată de asumarea faptului că orice nou dosar ANI sau DNA constituie un eșec al managementului instituției publice de a preveni incidentele de integritate.

Noua SNA și operaționalizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate reprezintă două dintre prioritățile Ministerului Justitiei din acest an. Elaborarea și adoptarea noii SNA se va face potrivit unui calendar prestabilit.

În cadrul evenimentului, Ministerul Justiției a lansat procesul de centralizare a celor mai bune idei de măsuri anticorupție. Cei interesați să formuleze astfel de măsuri sunt invitați să folosească, între 16 februarie și 20 martie, formularul accesibil la adresa: https://goo.gl/forms/ggS2eVLj3j

Propunerile primite de Ministerul Justiției până la data de 20 martie 2016 vor fi publicate într-un format care va permite publicului să voteze cele mai bune măsuri de prevenire, educație anticorupție și combatere.

Cele mai votate măsuri vor fi preluate ca atare în planul de acțiuni al noii strategii.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.