Înfiintata în urma cu doi ani Politia Comunitara nu pare sa impuna respect bistritenilor care îi iau în gluma sau pur si simplu îi ignora pe angajatii Primarei. Acest aspect a fost sesizat si de edilul municipiului, Vasile Moldovan, care a afirmat ca bistritenii nu acorda prea mare importanta angajatilor acestei structuri, desi acestia nu contenesc sa aplice legea. Bugetul local este însa cel care cel mai mult de suferit. Valoarea totala a amenzilor aplicate de comunitari în 2007 a ajuns la circa 540.000 de lei, însa cele achitate însumeaza la ora actuala mai putin de 50.000 lei. Totusi municipalitatea insista sa sporeasca numarul de agenti, desi pierderile cauzate de acesta structura sunt mai mult decât evidente.

Conform unei legi intrate în vigoare în anul 2004, Corpul Gardienilor Publici s-a transformat în Politia Comunitara, structura care functioneaza în cadrul primariilor. Printre atributiile acestora se numara asigurarea pazei obicetivelor si a bunurilor de interes public stabilite de consiliile locale, a ordini si linistii publice, prevenirea si combaterea încalcarii normelor legale privind curatenia localitatilor si comertului stradal neautorizat, actionarea împreuna cu Jandarmeria, Politia, Pompierii si alte autoritati la activitati de salvare si evacuare în caz de incendii, avarii, accidente, epidemii sau calamitati naturale. Totodata, Politia Comunitara, verifica si solutioneaza, în limitele legii, sesizarile asociatiilor de proprietari sau de locatari privind savârsirea de fapte care încalca normele legale si însoteste, alaturi de celelalte organe abilitate ale statului, executorii judecatoresti la punerea în executie a hotarârilor judecatoresti de evacuare si executare silita.

La Bistrita structura Politiei Comunitare a prins contur doar în 2006, la aproximativ doi ani de la intrarea în vigoare a legii promulgate în acest sens de presedintele României, dupa îndelungi sedinte de consiliu local în care principalele dezbateri vizau bugetul acordat acestei structuri, cât si numarul de personal. Printre primele sarcini care le-au revenit noilor politisti s-a numarat si asigurarea respectarii interdictiei de acces auto în zona pietonala a centrului istoric al municipiului. Unii soferii însa traverseaza si acum pietonalul ignorând total semnalul de oprire a politistilor comunitari, pe când altii mai opresc la semnalul acestora doar pentru a face glume pe seama lor. Faptul ca bistritenii nu acorda prea multa importanta sau respect angajatilor primariei a fost sesizat si de primarul Vasile Modovan, care considera ca populatia nu este constienta de faptul ca politistii comunitari pot aplica sanctiuni pe cât de reale posibil pentru nerespectarea legii.

Politia Comunitara, o gaura în bugetul local

În cadrul Politiei Comunitare Bistrita  functioneaza Biroul de paza compus din 23 de angajati, opt persoane activeaza la Biroul de Ordine, Curatenie si Siguranta Publica, iar un personal ceva mai numeros a fost încadrat la Compartimentul Interventii.  Odata cu înfiintarea Directiei de Siguranta si OrdinePublica din cadrul aceleasi structuri numarul angajatilor a crescut simtitor.  Desi la înfiintarea structurii se punea baza pe varianta reducerii cheltuielilor din cadrul noului departament, deoarece politistii comunitari circula mai mult pe jos, iar masinile de interventii pentru situatii de urgenta nu sunt multe la numar, bilantul ulterior nu s-a prea potrivit cu socoteala de acasa.  Politistii Comunitari desi par a-si face treaba mai mult golesc visteria primariei, iar încasarile municipalitatii din amenzile acordate de acestia nu acopera nici pe departe cheltuielile, asta când doar echiparea unui politist costa mai mult de 2000 de lei.

Comunitarii amendeaza….bistritenilor nu le pasa

Cea mai mare parte a amenzilor acordate de politistii comunitari anul trecut nu au fost platite de bistriteni. Astfel din totalul de 1827 de amenzi, pâna la finele anului trecut au fost achitate doar 219. Desi valoarea totala a amenzilor a depasit 540.000 de lei, bistritenii nu se înghesuie sa le plateasca, ba mai mult le considera o gluma proasta. Mai putin de 50.000 de lei au fost recuperati de la cetatenii amendati, astfel visteria primariei fiind acum mai goala cu aproape 500.000 de lei. Majoritatea amenzilor, în valoare de 280.000 de lei, au fost acordate pentru nerespectarea interdictiei de a intra cu autovehiculele pe pietonalul Liviu Rebreanu, fiind urmate de amenzi pentru nerespectarea prevederilor referitoare la activitatile de gospodarie, întretinere si curatenie în municipiu, valoarea acestora depasind 160.000 de lei. Majoritatea bistritenilor ignora în continuare angajatii primariei, ba mai mult nu platesc nici amenzile primite pentru încalcarea prevederilor legale, municipalitatii neramânându-i altceva de facut decât sa încerce sa recupereze contravaloare acestora în instanta, prin executare silita.

Municipalitatea nu se lasa

Desi este într-o evidenta pierdere conducerea Politiei Comunitare Bistrita nu se lasa si îsi propune sa mareasca numarul de agenti pentru punerea în functiune a dispeceratului video. Primaria Bistrita a achizitionat anul trecut cinci camere de supraveghere video care vor fi puse în functiune cât de curând în intersectiile Han, Posta Veche, Odobescu si pietonalul Liviu Rebreanu. Traficul va fi monitorizat prin dispeceratul Politiei Comunitare aflat în Piata Centrala numarul 2, iar angajatii primariei vor transmite periodic neregulile sesizate Politiei Rutiere. Numarul politistilor comunitari va creste din nou, odata cu extinderea dispeceratului video în cât mai multe intersectii din municipiu, în unitatile de învatamânt, cât si în sediile administrative. Odata cu cresterea numarului de angajati va creste si bugetul alocat acestei structuri, ramânând de vazut cât de eficient va fi sistemul si în ce proportie se vor acoperi cheluielile municipalitatii, având în vedere faptul ca încasarile pe 2007 din amenzile acordate de acesti angajati ai primariei nu au depasit suma de 50.000 de lei.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.