Desi în Bistrita nu se poate vorbi de vreo epidemie sau de un lung sir de gripe si viroze, banii alocati pentru medicamente sunt tocati în nestire. La mijlocul fiecarei luni, farmaciile din municipiu nu mai au fonduri.

Pacientii bistriteni au ajuns sa-si cumpere pastile la bucata, deoarece farmaciile îsi epuizeaza bugetul pentru medicamente gratuite sau compensate înca din prima saptamâna a lunii, iar oamenii nu au banii necesari pentru a-si achizitiona la pret integral medicamentele scumpe prescrise pe retete. Criza medicamentelor compensate si gratuite revine în fiecare luna, din cauza ca farmaciile primesc bani putini pentru retetele compensate, iar cererile sunt foarte mari, în special pentru copii si bolnavii cronici. Se formeaza astfel un cerc vicios din care cu greu se poate iesi.

E buna si doar o pastila

Situatia este si mai tragica în mediul rural, unde exista putine unitati farmaceutice, iar bolnavii se înghesuie cu retetele în mâna la cozi imense în primele zile ale lunii, stiind ca plafonul pentru compensate si gratuite este limitat. Cine nu a reusit sa ajunga cu reteta la ghiseu nu mai are nici o sansa sa-si poata continua tratamentul în luna respectiva. Singura posibilitate este sa scoata bani din buzunar sau îsi încearce norocul la una dintre farmaciile de pe raza municipiul Bistrita.

Majoritatea pacientilor sunt, însa, persoane în vârsta, grav bolnave si cu venituri foarte mici, care nu-si pot permite un tratament, care ajunge de cele mai multe ori la valori de milioane de lei vechi pentru o afectiune cronica. Din cauza preturilor foarte mari ale medicamentelor, farmacistilor li s-a recomandat sa elibereze medicamente si în cantitati mai mici, chiar si câte doua-trei pastile. Drept urmare, bolnavii din Bistrita-Nasaud au ajuns sa-si achizitioneze medicamentele necesare la bucata.

Celalalt e de vina

Majoritatea farmaciilor din Bistrita nu mai onoreaza retete, întrucât au epuizat plafonul valoric alocat prin contract de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bistrita Nasaud (CJAS BN).

Pe de o parte, farmacistii sustin ca sumele alocate de catre CJAS BN pentru retetele compensate si gratuite sunt mult prea mici, în raport cu cererile foarte mari pe care le au de la pacienti si cu preturile ridicate ale tratamentelor prescrise. Aceasta este unul dintre motivele care stau la baza proastei gestionari a fondurilor – casele judetene de asigurari de sanatate nu iau în calcul criteriul adresabilitatii.

Totodata, farmacistii recunosc ca si în acest an au onorat retete gratuite si compensate peste bugetul alocat, din cauza ca nu au putut refuza bolnavii. Casa de Asigurari de Sanatate i-a avertizat, însa, ca nu le vor deconta retetele care depasesc plafonul alocat. Astfel, luând în considerare avertismentul, s-a ajuns în situatia în care, farmacistii au avut si 30 de pacienti cu retete compensate sau gratuite într-o zi, pe care au fost nevoiti sa le refuze.

Cu toate acestea, se asteapta si de data aceasta o suplimentare de fonduri pentru a putea aproviziona în continuare populatia cu medicamente compensate sau gratuite.

De cealalta parte a baricadei, reprezentantii CJAS BN apreciaza ca aceasta criza este mentinuta artificial si sustin ca numeroase farmacii refuza retetele bolnavilor, desi nu au folosit toate fondurile primite în acest sens. De asemenea, ei mai sustin ca, de fapt, farmacistii nu sunt interesati decât de obtinerea de profit financiar cât mai mare, pe banii asiguratilor.

Conducerea CJAS BN spera ca situatia se va rezolva prin suplimentarea bugetului, astfel încât bolnavii sa nu ramâna fara medicamente pâna la sfârsitul acestei luni. Pâna atunci bistritenii cumpara pastile… tot la bucata.

Reglementari fara fonduri

Un alt motiv care a generat aceasta situatie îl reprezinta modalitatea de prescriere a retetelor destinate bolilor cronice, care permite pacientului sa îsi procure medicatia necesara tratamentului pe doua luni. Reglementarile legale în acest sens au aparut anul trecut, dar sumele necesare sustinerii acestei activitati nu s-au dublat concomitent. Aceasta decizie de a elibera retete pentru tratamentul pe doua luni nu este nicidecum în folosul bolnavilor. Cei mai multi dintre ei sunt saraci si nu au bani ca sa îsi procure medicamentele pentru acest interval de timp. Desi pe reteta sunt prescrise medicamente pentru doua luni, aceasta este valabila numai 30 de zile de la eliberare, asa ca pentru cel sarac nu este un ajutor. Ca sa nu ramâna fara medicamente, oamenii prefera sa li se prescrie tratamentul doar pentru o luna si se prezinta la farmacie înca din prima zi. Astfel, goana dupa medicamentele compensate se transforma într-un stres permanent, atât pentru bolnavi cât si pentru farmacistii care, nu de putine ori, au parte de cuvinte de „multumire” din partea celor care nu mai ajung sa beneficieze de retetele compensate.

Insulina alearga diabeticii prin farmacii

În alta ordine de idei, potrivit ordinului Ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de la data de 1 aprilie 2007 au intrat în vigoare reglementari cu privire la distribuirea gratuita a medicamentelor pentru diabetici, prin farmaciile cu circuit deschis. Realitatea este însa una cu totul diferita fata de declaratiile ministrului. Potrivit legii, din momentul în care farmaciile din judet au semnat actele aditionale cu CJAS BN, ar trebui sa poata servi bolnavii cu medicamente si insulina. Însa, am aflat, cu surprindere, ca o parte dintre farmacisti nici nu stiu ce fel de tipuri de insulina trebuie sa comande. În aceasta situatie, acestia ar trebui sa se adreseze CJAS în cazul în care exista neclaritati în ceea ce priveste derularea programului de diabet. În judetul Bistrita-Nasaud, la aceasta data, nicio farmacie cu circuit deschis nu elibereaza toate tipurile de insulina sau alte medicamente care pâna acum au fost eliberate prin unitatile farmaceutice ale spitalelor. Farmacistii invoca faptul ca nu are rost sa faca stocuri de anumite tipuri de insulina, deoarece nu sunt multi solicitanti, astfel ca acestia pot sa mearga la alte unitati farmaceutice sau sa le ridice de la farmaciile cu circuit închis.

O bistriteanca, care sufera de aceasta boala este de parere ca bolnavii de diabet sunt suspusi unei batai de joc la fiecare doua luni prin aces fel de ?tratament?. Aceasta a reclamat lipsa medicamentului "Apidra" din farmacii. "Mi s-a spus ca s-a epuizat, si sa revin în alta zi, iar urmatoarea zi la fel, timp de o saptamâna am fost purtata pe drumuri. Cum pot sa spuna domnii doctori care au aparut la televizor ca s-au rezolvat toate problemele diabeticilor?! Mi-ar fi placut sa fiu acolo, sa vad cum ne minteau si pe noi în fata?!", s-a revoltat pacienta.

În plus, Ministerul Sanatatii Publice s-a laudat în ceea ce priveste crearea unor facilitati pentru bolnavii care sunt nevoiti sa vina de la sate pentru a-si procura insulina de la unitatile farmaceutice! Au fost însa doar vorbe, ca de fiecare data.

Unii oameni, mai disperati, care mai dau bani si pe transport venind de la tara, prefera sa scoata bani din buzunar, ca sa nu mai faca un drum. „Am o fata, de 30 de ani, bolnava psihic si nu poate sta fara tratament. Nu am mai gasit medicamente compensate, dar ca sa nu mai vin alta data în oras, am scos din buzunar un milion de lei (o suta de lei noi). Sunt bani foarte multi pentru noi, dar mai bine stau flamânda, decât sa o las fara pastile. E tare nervoasa si face urât daca nu îsi ia tratamentul“, a declarat Maria Muresan.

Aurelia Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.