Pe 29 noiembrie, militanții pentru mediu atât din România, cât și la nivel mondial, cer declararea stării de urgență climatică. În România, sunt organizate astfel de acțiuni în 17 orașe, printre care și Bistrița.

În Piața Petru Rareș din Bistrița va fi organizat, vineri, începând cu ora 16.00, un marș la care sunt invitați să participe toți bistrițenii cărora le pasă de mediul înconjurător și de schimbările climatice profunde petrecute la nivel mondial în ultimii ani.

La nivel internațional, timp de mai bine de 24 de ani, înalții reprezentanți ai statelor au oferit false garanții că se vrea tranziția spre o economie sustenabilă prin intermediul unor strategii intens dezbătute dar care fie sunt amânate la nesfârșit, fie sunt date uitării.

La nivel național se încearcă rezolvarea problemei schimbărilor climatice „din pix” prin rapoarte și statistici făcute din niște birouri parcă rupte de realitate, care nu se apropie nici pe departe cu situația de la fața locului. Toate acestea, în timp ce încă se defrișează masiv, termocentralele sunt subvenționate, iar potențialul eolian (locul 2 în Europa) este neglijat în mod intenționat.

Casa noastră este în flăcări. Potrivit IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), suntem la mai puțin de 12 ani de punctul din care nu ne vom mai putea remedia greșelile”, a scris pe Facebook, Cristian Țetcu, unul dintre organizatorii acțiunii la nivel de Bistrița.

Un astfel de marș a fost organizat în România și pe data de 20 septembrie, când au fost prezenți peste 1.000 de oameni în București și 800 oameni în celelalte 8 orașe în care a avut loc protestul, majoritatea fiind elevi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here