Bistritenii au peste 314 milioane lei restante la credite bancare
Datoriile bistriţenilor la bănci, la finele lunii august, se ridică la peste 314 milioane lei, potrivit unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR). Aproximativ jumătate din această sumă sunt credite restante în lei, iar cealaltă jumătate în valută.
La nivel naţional, românii au credite restante la bănci de peste 20 de miliarde de lei.

La finele lunii august companiile şi persoanele fizice din România înregistrau datorii restante către bănci de peste 20,15 miliarde de lei, din care 9,16 miliarde sunt credite restante în lei, iar 11,02 miliarde – credite restante în valută, conform unui raport aferent lunii august al BNR.
Din cele peste 20 de miliarde, circa 314 milioane de lei reprezintă datoriile restante ale firmelor şi locuitorilor din judeţul nostru, cu 11 milioane mai mult decât creditele restante înregistrate în Bistriţa-Năsăud la finele lunii iulie.
La nivel naţional, valoarea totală a creditelor restante la finele lunii iulie, potrivit raportului BNR, era de circa 19,8 miliarde lei, din care 8,91 miliarde reprezentau credite restante în lei, iar 10,82 miliarde – credite restante în valută.
De precizat, sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi.

Bucureştiul, cap de afiş

Potrivit unui clasament realizat de econtext.ro, la finele lunii august, cele mai mari restanţe la creditele bancare le au companiile şi locuitorii din Capitală. Potrivit raportului BNR pe luna trecută, valoarea restanţelor se ridică la 7,33 miliarde lei, o treime din restanţele la nivel naţional. Din cele 7,33 de miliarde, creditele restante în lei sunt în valoare de 2,25 miliarde lei, iar cele în valută 5,08 miliarde lei. La finele lunii iulie, valoarea totală a datoriilor restante la bănci ale bucureştenilor era ceva mai mică, mai precis de 7,18 miliarde lei, din care 2,22 miliarde lei reprezenta creditele restante în lei, iar 4,95 miliarde lei – credite restante în valută.
Pe locul al doilea în topul restanţelor la creditele bancare se situează judeţul Cluj. Aici, valoarea totală a creditelor restante este de 984.900.000 lei. Din această sumă, 343,3 milioane lei reprezintă creditele restante în lei, iar 641,5 milioane lei – credite restante în valută.
La finele lunii iulie, totalul datoriilor restante înregistrate de societăţile comerciale clujene şi de locutorii acestui judeţ se cifra, conform raportului BNR, la 979,1 milioane lei, din care 652,1 milioane reprezenta valoarea creditelor restante în valută.
Locul al treilea este ocupat de judeţul Timiş, cu un total de 831,5 milioane lei credite restante. Din această sumă, 330,8 milioane lei sunt credite restante în lei, iar 500,7 milioane lei – credite restante în valută. În acest judeţ la finele lunii iulie valoarea datoriilor restante ale companiilor şi locuitorilor era mai mare faţă de valoarea înregistrată în august. Astfel, potrivit raportului BNR timişenii aveau restanţe în valoare de 844,2 milioane lei, creditele restante în lei fiind de 329,6 milioane lei, iar cele în valută – 514,6 milioane lei.
Judeţul Constanţa ocupă poziţia a patra în clasament, aici societăţile comerciale şi locuitorii având datorii restante de 762,4 milioane lei. Din această sumă, 412,2 milioane lei reprezintă valoarea creditelor restante în lei, iar 341,2 sunt creditele restante în valută. De remarcat că, faţă de ocupantele primelor trei poziţii în acest top, în judeţul Constanţa, valoarea creditelor restante în lei este mai mare faţă de valoarea creditelor restante în valută. La nivelul lunii iulie, constănţenii aveau o valoare a restanţelor la bănci mai mică cu 60,4 milioane de lei. Mai precis, valoarea totală era de 702 milioane lei, din care creditele restante în lei se cifrau la 380,5 milioane lei.
Judeţul Braşov înregistrează şi el credite restante de peste 700 de milioane de lei, acesta ocupând locul cinci în clasament. Valoarea precisă a acestora este de 749,1 milioane lei, din care creditele restante în lei se ridică la 322,5 milioane lei, iar cele în valută la 426,6 milioane lei. Totuşi, în luna iulie valoarea creditelor restante ale companiilor şi populaţiei din judeţul Braşov era mai mare cu 25,1 milioane lei. Din totalul de 774,7 milioane de lei credite restante înregistrate în judeţul Braşov în luna iulie, 367,4 milioane erau datorii restante în lei şi 407,3 milioane lei – credite restante în valută.
Gălăţenii au o valoare a datoriilor restante aproximativ egală în luna iulie şi în august. Dacă în iulie valoarea creditelor restante se cifra 634,7 milioane lei, în august aceasta este de 636,4 milioane lei, ceea ce poziţionează judeţul Galaţi pe locul al şaselea. Din această sumă a creditelor restante înregistrate în luna august de societăţile comerciale şi locuitorii judeţului Galaţi, 302,3 milioane lei sunt datorii restante la creditele în lei, iar 334,1 milioane lei sunt credite restante în valută.

Zece judeţe – restanţe între 600 şi 350 de milioane de lei

Valori cumulate ale restanţelor la credite cuprinse între 583 de milioane lei şi 401 milioane lei, înregistrează judeţele Iaşi – 582,7 milioane lei, Bihor, 558,1 milioane lei, Suceava – 474,6 milioane lei, Argeş – 459,7 milioane lei, Alba – 413,8 milioane lei, Arad – 411,6 milioane lei, Prahova – 409,4 milioane lei şi Bacău cu 401,3 milioane lei. Cele opt judeţe sunt ocupantele locurilor 7 – 14 în clasamentul creditelor restante. Pe locul al 15-lea este poziţionat judeţul Dolj, unde valoarea creditelor restante ajunge la 378,9 milioane lei, iar pe locul 16 se află judeţul Sibiu, unde companiile şi locuitorii au credite restante în valoare totală de 354 milioane lei.

Bistriţa-Năsăud, cu 11 milioane mai mult în august faţă de iulie

Judeţul nostru se află aproximativ la jumătatea clasamentului, mai precis pe locul 17. Valoarea totală a creditelor restante înregistrate la finele lunii august în Bistriţa-Năsăud este 314,6 milioane lei. Din această sumă, 166,3 milioane lei sunt credite restante în lei, 148,3 milioane lei reprezintă valoarea creditelor restante în valută. La finele lunii iulie, valoarea creditelor restante ale societăţilor comerciale şi ale locuitorilor judeţului era mai mică cu circa 11 milioane lei, mai precis 303,9 milioane lei. Din acest cuantum, 164 de milioane lei reprezentau valoarea creditelor restante în lei, iar 139,9 milioane lei – credite restante în valută.

Judeţele sărace, restanţe mai mici

Cele mai reduse restante sunt deţinute de populaţia şi societăţile comerciale din Teleorman, doar 67,7 milioane de lei, din care doar 8,2 milioane lei sunt credite restante în valută. Restanţe sub 100 de milioane de lei mai sunt în Covasna – 76,9 milioane de lei, Tulcea – 8,1 milioane de lei şi Giurgiu – 8,3 milioane de lei.
11 din judeţele ţării au restanţe mai mari la creditele în valută decât la cele în lei, majoritare fiind judeţe din Transilvania – Bucureşti, Cluj, Timiş, Braşov, Galaţi, Bihor, Alba, Arad, Sibiu, Mureş şi Satu Mare
Pe ansamblu, judeţele mai bogate au şi cele mai mari datorii şi, implicit, cele mai sărace sunt mai „sărace” şi la capitolul restanţe. Iar diferenţele sunt uriaşe. De exemplu, restanţele Capitalei (care ocupa prima poziţie) sunt de aproape 109 ori mai mari decât cele ale judeţului Teleorman (care se plasează pe ultimul loc), concluzionează jurnaliştii de la econtext.ro.

Liana Mureşan
redactie@gazetadebistrita.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.