Ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA)– Biroul Teritorial Bistrita Nasaud au prins în flagrant în saptamâna trecuta un barbat de 55 de ani din localitatea Bistrita în timp ce primea mita suma de 250 de euro de la o denuntatoare.

Conform unui comunicat al DGA în data de 06. 06. 2008, procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Bistrita-Nasaud împreuna cu ofiterii DGA – Biroul Anticoruptie Bistrita-Nasaud au procedat la prinderea în flagrant a lui B:I., de 55 de ani, din Bistrita, în timp ce a primit suma de 250 de euro de la denuntatoarea S.C. Fata de B.I. s-a dispus începerea urmaririi penale pentru savârsirea infractiunii de trafic de influenta. Daca acesta este gasit vinovat risca pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 5 ani.

Mita pentru obtinerea permisului de conducere

Povestea începe la sfârsitul lunii aprilie, când învinuitul a pretins, initial, suma de 600 de Euro, pentru a ajuta o cunostinta a denuntatoarei sa promoveze examenul pentru obtinerea permisului de conducere spunând ca va interveni în acest scop pe lânga seful Serviciului Public Comunitar, Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bistrita-Nasaud, asupra caruia sustinea ca are influenta. Astfel, învinuitul si persoana care voia sa fie programata mai repede pentru a încerca din nou sa promoveze examenul teoretic în vederea obtinerea permisului de conducator auto s-au prezentat la biroul sefului acestui serviciu. Aici, candidata pentru permisul auto a fost prezentata de învinuit drept nepoata sa. Raspunsul dat de seful Serviciului Public Comunitar, Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor nu a fost conform cu asteptarile învinuitului – programarea la examen trebuia facuta potrivit legii.Odata iesiti din birou, B.I. i-a  cerut persoanei suma de 50 de lei pentru serviciul pe care pretindea ca i l-a facut, însa aceasta a refuzat, oferindu-i doar 10 lei.

Aparent lucrurile nu au avut nicio continuare. Ulterior, însa, învinuitul a luat legatura cu denuntatoarea careia i-a spus de aceasta data ca el are o relatie foarte buna, un politist de la Politia Rutiera, care ar putea sa o ajute pe cunostinta acesteia sa promoveze examenul.Pentru aceasta B.I. a pretins 500 de Euro, pe care urma sa îi primeasca în doua transe . Prima parte din bani, adica jumatate, 250 de euro înainte si restul dupa ce persoana respectiva promova examenul pentru obtinerea permisului de conducere auto.

Învinuitul si luat masuri de precautie

B.I. le-a provocat oarecare emotii ofiterilor din cadrul DGA în momentul în care acesta urma sa primeasca banii, care au fost marcati de catre autoritati. Barbatul a fost deosebit de precaut, acesta schimbând de mai multe ori locul de întâlnire cu denuntatoarea. Într-un final, B.I. a ales un local situat în Piata Mica, unde si-a dat întâlnire cu persoana de legatura, careia i-a cerut apoi sa urce în masina lui pentru a-i da bani, moment în care a fost surprins de ofiterii DGA.

Influenta cu miros de teapa

Învinuitul a sustinut mai întâi ca va interveni pe lânga seful Serviciului Public Comunitar, Regim Permise de Conducere si Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bistrita Nasaud, lucru pe care nu a reusit sa îl faca. Cu toate acestea, a cerut bani, iar mai apoi a facut uz de numele unui politist din municipiu, aspect care s-a dovedit si acesta fals. S-a dovedit, însa, ca politistul de al carui nume s-a folosit învinuitul, nici macar nu îl cunoaste pe acesta si nu auzise niciodata de el.

Efecte ale traficului de inflenta asupra functionarilor MIRA

Infractinea de trafic de influenta este incriminata în art. 257 al Codului Penal ca fiind „ primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase, ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savârsita de o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar pentru a-l determina sa faca ori sa nu faca un act ce intra în atributiunile sale de serviciu”.

Traficarea influentei pe care o are o anumita persoana pe lânga un functionar, fie reala sau presupusa, creaza reale si grave stari de pericol pentru prestigiul, autoritatea, credibilitatea organelor, a institutiilor si organismelor statului, serviciilor publice, a altor unitati, pentru corectitudinea, cinstea functionarilor care îsi desfasoara activitatea în cadrul acestora.

Traficul de influenta este de natura sa induca ideea nociva a posibilitatii promovarii unor interese în afara conditiilor.

Din nefericire exista foarte multe astfel de persoane care încerca sa obtina bani de la cei dispusi sa plateasca anumite sume de bani, uneori foarte mari, pentru a obtine mai repede sau chiar fara a depune un efort anumite servicii pe care le furnizeaza institutiile publice, în cazul de fata obtinerea permisului de conducere auto. Într-un final, astfel de servicii se dovedesc a fi tepe, iar cei care spera sa-si rezolve anumite probleme prin asa-zisele pile, ramân si fara „servicii” si fara bani.

Dana Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.