„Bistrița ta, casa ta!”, proiect pentru tineri, lansat de viceprimarul Cristian Niculae! Condițiile în care se va putea concesiona teren

302

Viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae, a anunțat, marți, lansarea unui nou proiect al municipalității, în zona „La Livezi”, care are în centrul atenției tinerii până în 35 de ani. Este vorba despre proiectul „Bistriţa ta, casa ta”, care prevede amenajarea unui noi ansamblu rezidenţial, de care vor putea beneficia 700 de familii.

 

Începând cu 2019, tinerii vor avea oportunitatea de a-şi construi propria casă pe un teren oferit în concesionare de către Primăria municipiului Bistriţa.  La rectificarea de buget din luna iulie, Consiliul Local Bistriţa ar urma să aloce banii pentru expertize, pentru proiectul tehnic, astfel ca în 2019 să fie sistematizată prima parcelă de 10 hectare, care ar însemna 248 de loturi.

Obiectivul nostru este ca tinerii să rămână, să se stabilizeze în orașul Bistrița, să-și construiască case și să-și întemeieze o familie și să muncească în orașul nostru. Multe familii de tineri își doresc să aibă o casă, una cu curte, au bani pentru asta, dar sunt descurajați de prețul mare a terenului de pe piața imobiliară din Bistrița. Eu, în calitate de viceprimar, am decis să oferim tinerilor această oportunitate. (…) Vom concesiona loturi de teren de 300 mp sau 500 mp, loturi care se vor acorda la cerere tinerilor sub 35 de ani și care au un loc de muncă stabil în Bistrița„, a declarat viceprimarul Cristian Niculae.

Potrivit acestuia, terenurile vor putea fi concesionate pe perioada legală de 49 ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă jumătate din perioada maximă, deci, 73 ani şi jumătate.

Vom da posibilitatea celor care-şi edifică construcţii să cumpere terenul de sub case, dar doar după 10 ani de la data concesionării, pentru a evita speculaţiile imobiliare. Nu vrem să se speculeze că acest proiect va fi pentru dezvoltatorii imobiliari„, a subliniat Niculae.

Cristian Niculae a mai precizat că cei care vor concesiona loturi de teren vor fi obligaţi ca în doi ani maxim de la data concesionării să intre în posesia autorizaţiei de construcţie, ceea ce înseamnă avize, proiect tehnic şi tot ce implică o autorizaţie de construcţie, şi în maximum 5 ani de la data concesionării să fie finalizată construcţia, cu recepţia finală a lucrărilor efectuate.

Viceprimarul Niculae a mai menționat că va propune consilierilor locali „o taxă de concesionare încurajatoare”, de 300 lei/an pentru loturile de 300 mp şi de 500 lei/an pentru loturile de 500 mp.

„Am făcut o schiţă proiect, dar bineînţeles că arhitecţii şi urbaniştii îşi vor spune cuvântul. Vrem să creăm un cartier modern, în care toate să fie aranjate după un urbanism bine reglementat şi o cromatică a clădirile armonioasă, stabilită de la început. Vrem să cerem ca spaţiile verzi pe care noi le-am prevăzut să fie suplimentate şi de fiecare curte. Vom impune ca pe loturile de 500 mp să fie minimum, 100 mp de spaţiu verde, iar pe cele de 300 mp minimum 50 mp de spaţiu verde. Deci, va fi un cartier frumos, un cartier verde, în care oamenii se vor simţi bine. Vom începe, în prima etapă, cu un număr fix de 248 loturi, în care sunt prevăzute străzi, o parcare cu centru comercial, o grădiniţă, zone verzi, teren de sport, având 36 hectare. Dacă pe 10 hectare au încăput 248 de loturi, cu tot cu sistematizare, pe 36 hectare se poate merge către un număr de 700 loturi de teren. Pentru cerinţele oraşului cred că este suficient. După ce se va umple terenul, dacă va fi nevoie, vom căuta şi alte soluţii, în alte părţi ale oraşului”, a mai declarat viceprimarul Bistriței.

 

 

Criterii pentru obţinerea unui lot pentru casa ta:

– sub 35 de ani la data depunerii cererii;

– loc de muncă în Bistriţa

(întreaga listă de criterii va fi stabilită de Consiliul Local şi făcută publică)

         Condiţii obligatorii de îndeplinit:

– După încheierea contractului de concesiune, în termen de 2 ani este obligatorie obţinerea autorizaţiei de construcţie;

-După încheierea contractului de concesiune, în termen de 5 ani este obligatorie recepţia finală a lucrărilor;

         Alte condiţii:

– După 10 ani de la semnarea contractului de concesiune (considerând că au fost îndeplinite celelalte condiţii), se poate depune cerere către Consiliul Local pentru achiziţia terenului, acest urmând a fi vândut la preţul lui de piaţă.

– Construcţia nu poate fi vândută timp de 10 ani!

– În întreg procesul de contractare şi construire se va oferi consiliere din partea aparatului de specialitate a Primăriei.

1 COMENTARIU

 1. Poate ca DA… domnule vice… dar din „domeniul public sau privat al statului „… dar din domeniul privat, fara acordul proprietarilor si fara conditiile impuse de acestia, nu veti putea face nimic din ceea ce v-ati propus. N-a reusit el Ceausescu sa faca asta… ( adica sa le ia pamanturile la toti ) dara-mi-te Dvs… acuma, cand toata lumea se afla ” in democratie ” si ” hau drepturi „…
  Va propun eu o solutie , ca tot partidul Dvs de tip social-democrat se afla la guvernare :
  1/. Inventariati toate loturile de teren , abandonate de „stapani ” , lasate „parloaga ” , in nelucrare si in proasta administrare si gospodarire ;
  2/. Dati o lege prin care , daca aceste terenuri raman astfel timp de cel mult 2 ani de zile ( ca vor motiva ca n-au cultivat nimic pe ele ca vor sa se odihneasca… motive si motive… ) sa poata fi trecute in proprietatea privata a statului si valorificate oricui , prin licitatie publica, concesionare… etc. etc.
  3/. Dati autorizatii de constructie pentru astfel de locuinte, care sa nu poata fi vandute , decat dupa folosinta lor cel putin 10 de ani de zile , execptia cazului cand proprietarii de drept ai constructiilor le lasa mostenire urmasilor legali in caz de deces… ca sa se evite specula ;
  4/. Toate imobilele care au facut obiect al vanzarilor-cumpararilor facute ilegal, sa fie confiscate si trecute in proprietatea publica ori privata a statului roman .
  Ce ziceti , veti reusi acest lucru ? Macar INCERCATI !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here