Bistrița-Năsăud stă bine la culturile de cereale, producție mai mare ca anul trecut

104

Ioan Vasile Moga, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă că, în județ s-au înregistrat producții bune la principalele culturi de cereale. 

 

”Din punct de vedere al producțiilor agricole obținute în anul 2018, putem spune că în județul Bistrița-Năsăud s-au înregistrat producții bune la principalele culturi de cereale, situându-se la o creștere semnificativă a producții medii pe hectar, la culturile de grâu, porumb, soia, rapiță. Din totalul de 92.483 de hectare arabile, anul 2018 a avut în cultură o suprafață de 3.174 de hectare de grâu, obținând o producție totală de 13.990 de tone, ca medie ne-am încadrat la 4.407 kg/ hectar. Am înregistrat o creștere de 8,4% față  de producția anului trecut”, a precizat Vasile Moga, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Agricultură Bistrița- Năsăud.

Vasile Moga a mai precizat că la culturile de triticale s-a înregistrat o creștere cu 1,16 % față de anul 2017, iar în județ s-a obținut o producție de 5.561 tone.

”Producții frumoase s-au obținut și la culturile de triticale, obținând în județ o producție de 5.561 tone, la o suprafață de 1.274 de hectare, o producție medie de 3.365 de kg. boabe la hectar. Și aici am înregistrat o creștere față de 2017, cu 1,16%. Orzul de toamnă este o cultură care a înregistrat o creștere la hectar cu 5,9 %, am avut în cultură 480 de hectare, o producție medie de 4.500 kg boabe la hectar având o producție totală pe județ de 2.205 hectare. La cultura de rapiță s-au obținut producții de 2.600 kg boabe la hectar, la noi în județ am avut o suprafață de 92 de hectare, obținând o producție totală de 199 de tone.”

De asemenea, consilierul în cadrul Direcției Județene pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, Vasile Moga a subliniat că producții mai mici s-au obținut la orzoaica de primăvară, cu o scădere de 3% față de anul trecut. Totodată, scădere este înregistrată și la ovăzul de toamnă, datorită condițiilor climatice.

În ceea ce privește culturile de porumb, din punct de vedere al producțiilor agricole, a fost un an foarte bun, spune Vasile Moga.

”La culturile semănate în primăvară, mai ales la porumb a fost un an foarte bun din punct de vedere al producțiilor agricole, estimăm o producție de 5.500 kg boabe la hectar, având în cultură o suprafață de 20.960 de hectare.”

”O cultură mai nouă în județ, care anul acesta s-a dovedit cu producție frumoasă este cultura de soia.  Anul acesta avem în cultură o suprafață de 296 hectare, din care avem și 10 hectare de lot semicer (loturi pentru producerea de sămânță), unde estimăm o producție in jur de 3.500 kg boabe la hectar” , a precizat Vasile Moga, consilier în cadrul Direcției Județene pentru Agricultură Bistrița-Năsăud.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here