Peste 30 de locaţii au fost percheziţionate săptămâna trecută de poliţiştii şi procurorii bistriţeni, dar şi de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Două cazuri mari şi late, la o primă vedere, însă este foarte probabil că lucrurile nu vor rămâne la fel şi vor apărea câteva dosare în plus.Până una alta, patru persoane sunt în arest la domiciliu, iar alte două sunt sub control judiciar. Unul dintre cazuri a vizat la grămadă poliţişti, pădurari, precum şi persoane obişnuite, în timp ce celălalt caz a avut în vizor funcţionari din cadrul Primăriei Lunca Ilvei, printre percheziţionaţi numărându-se chiar primarul Flaviu Lupşan.

 

Pe 29 octombrie, în judeţul Bistriţa-Năsăud au avut loc au avut loc 32 de percheziţii domiciliare în două cauze distincte. Unul dintre dosare, cel în care sunt anchetaţi poliţişti şi pădurari, este instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud şi poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie. Acuzaţiile aduse de procurori persoanelor inculpate, nu mai puţin de 19, sunt grave şi per global se discută despre corupţie.

Acest dosar, spun surse ale Gazetei de Bistriţa, pare să fie unul extrem de alambicat având în vedere liniile pe care s-ar fi desfăşurat presupusele infracţiuni, de la cele pe linie silvică, la cele pe linie de circulaţie şi eliberare de permise. Un al doilea dosar care a atras atenţia opiniei publice săptămâna trecută este instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud cu ajutorul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.

 

Dosar cu poliţişti şi pădurari, afaceri cu lemne şi permise de conducere

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus constituirea unui dosar penal şi efectuarea urmăririi penale faţă de 19 persoane. Printre acestea se regăsesc 6 agenţi de poliţie şi mai mulţi angajaţi ai unor ocoale silvice care sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup infracţional organizat şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Potrivit procurorilor, actele de urmărire penală efectuate până în prezent au conturat indicii potrivit cărora în perioada februarie – octombrie 2015 patruagenţi de poliţie şi funcţionarii silvici vizaţi de cercetări au fost implicaţi în obţinerea şi transportul în condiţii nelegale a unor cantităţi importante de material lemnos, care a fost tăiat fără drept şi sustras din pădurile aparţinând fondului forestier naţional, aflate în raza teritorială a localităţilor Bistriţa, Parva, Rebra, Rebrişoara, Năsăud şi Maieru.

„În schimbul primirii unor sume de bani sau a altor foloase, agenţii de poliţie şi funcţionarii care au calitatea de personal silvic, respectiv ingineri şi brigadieri silvici, nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, nu au constatat săvârşirea mai multor infracţiuni şi au protejat activitatea infracţională a mai multor persoane care au tăiat fără drept, au transportat şi au comercializat material lemnos în condiţii nelegale”, arată procurorii. Aceiaşi patru poliţişti, spun anchetatorii, în schimbul unor sume de bani sau al altor foloase, nu şi-au îndeplinit atribuţiile corespunzătoare constatării mai multor contravenţii şi infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Mergând cu ancheta înainte şi urmărind practicile ilegale ale pădurarilor şi poliţiştilor, procurorii aveau să descopere alte fire care au dus spre Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto Bistriţa-Năsăud.

Potrivit anchetatorilor, doi subofiţeri de poliţie din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Auto Bistriţa-Năsăud au primit bani în mai multe rânduri, pentru a facilita promovarea probei practice a examenelor pentru obţinerea de către diverşi candidaţi a permisului de conducere. Este vorba despre Mihai Capotă şi Claudiu Lup, care au şi fost audiaţi după finalizarea percheziţiilor de pe 28 octombrie.

 

„Brăţări” pentru 24 de ore

Mihai Capotă a plecat acasă în urma audierilor de miercuri seara, însă Claudiu Lup a fost reţinut pentru 24 de ore. În aceeaşi seară au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore trei dintre agenţii de poliţie inculpaţi în dosar dar şi alte două persoane. Este vorba de Cezar Mircea Piticari– şeful Postului de Poliţie Parva,Florin DanielMarolicaru– agent de poliţie Postul de Poliţie Parva,TituCornelPopârţac– şeful Postului de Poliţie Maieru, IlieVartolomei şi NicolaeRus.

Toate cele şase persoane reţinute au fost propuse instanţei pentru arestare preventivă pentru 30 de zile.

Instanţa a respins cererea procurorilor, însă patru dintre inculpaţi – Cezar Mircea Piticari, Claudiu Lup, Nicolae Rus şi Ilie Vartolomei au primit arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, în timp ce Florin DanielMarolicaru şi TituCornelPopârţac au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

 

Ei vor libertate deplină, procurorii îi vor prinşi

Atât procurorii, cât şi Cezar Mircea Piticari, Claudiu Lup, Nicolae Rus şi Ilie Vartolomei au contestat decizia instanţei.

Alin Moruţan, avocatul lui Claudiu Lup, spune că acuzaţiile aduse clientului său sunt nefondate,iar măsura luată  – arest la domiciliu – este una nejustificată în raport cu probele administrate la dosar.

„Din punctul meu de vedere, măsura arestului la domiciliu este una nejustificată în raport cu probele administrate, iar acuzaţiile aduse clientului meu le consider nefondate. Consider că cercetarea în libertate, sau în cel mai rău caz aplicarea măsurii controlului judiciar, ar fi fost posibile şi nu cred ca ar împiedica bunul mers al anchetei. Vom vedea ce va decide Curtea de Apel Cluj, unde se vor judeca contestaţiile”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, avocatul Alin Moruţan.

 

Găinării de Lunca Ilvei

În aceeaşi zi de miercuri, 28 octombrie, oamenii legii au descins şi la Lunca Ilvei unde au percheziţionat domiciliile unor angajaţi ai primăriei, printre care s-a aflat şi cea a primarului Flaviu Lupşan, precum şi sediile unor societăţi comerciale de pe raza comunei. Nu mai puţin de 11 locaţii s-au aflat sub asediul mascaţilor.

În acest caz,ancheta este condusă de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud sub aspectulcomiterii infracţiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals intelectual. Cazul a intrat în atenţia procurorilor năsăudeni în urma unor sesizări care arătau că la Primăria Lunca Ilvei s-ar derula nişte afaceri necurate, de care însuşi primarul Lupşan nu ar fi străin. În urma cercetărilor, anchetatorii au descoperit că, timp de doi ani, mai mulţi funcţionari din primărie, cu complicitatea a trei societăţi comerciale din comună, şi-au achiziţionat bunuri de uz casnic pe bani publici, folosindu-se de documente false.

Dacă în facturile transmise de societăţile comerciale în cauză spre decontare la primărie apăreau ca fiind achiziţionate produse de papetărie, articole de curăţenie şi consumabile IT, în realitate respectivii angajaţi şi-ar fi cumpărat produse electrocasnice, gen televizoare, aspiratoare sau frigidere, pentru care ar fi trebuit să scoată nişte sume importante din buzunarele proprii.

În acest moment procurorii derulează o cercetare penală „in rem”, adică se fac cercetări privind anumite infracţiuni, nu şi persoanele care ar fi comis respectivele infracţiuni, fiindcă deocamdată în acest dosar nu este stabilit vreun suspect.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, procurorul Paul Prajea, în urma percheziţiilor au fost ridicate anumite materiale din care se va vedea dacă acestea pot fi constituite ca probe sau nu. În această cauză nici persoană nu a fost audiată, deocamdată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.