Primaria Bistrita va renunta la 240 de asistenti personali

Primaria Bistrita se vede nevoita sa renunte a mai plati salariile celor 240 de asistenti personali ai persoanelor cu handicap de pe raza municipiului, ca urmare a recomandarii venite din partea guvernului de a reduce sumele alocate in acest scop.
La inceputul acestui an, prin ordin comun al ministrului Administratiei si Internelor si al ministrului Finantelor Publice, unitatile administrativ teritoriale sunt obligate sa se incadreze in limita cheltuielilor de personal fixate si se recomanda ca, “in situatia in care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentilor personali, se acorda indemnizatia prevazuta, indiferent de optiunea exprimata”.
Primarul Bistritei, Ovidiu Cretu, sustine ca aceste noi conditii vor face imposibila acoperirea necesarului de cheltuieli de personal la nivelul primariei, care depaseste 52 de milioane de lei, din care 38 de milioane de lei sunt doar salariile pentru personalul din invatamantul preuniversitar.
”In situatia in care vom aplica recomandarea facuta, cei 240 de asistenti personali nu vor mai fi angajatii institutiei noastre, iar banii reprezentand ajutorul pentru cei asistati vor fi acordati direct persoanelor aflate in aceasta situatie. Chiar daca am realiza aceasta economie, tot am mai inregistra un minus de 1.800.000 de lei, adica am fi in imposibilitatea de a mentine salariile existente la nivelul actual, salarii care oricum au suferit diminuari importante in ultimul an. As da un singur exemplu in acest sens: peste 75% din angajatii Primariei municipiului Bistrita au salarii care se situeaza sub 1.000 lei pe luna”, explica primarul Bistritei.
Primarul Ovidiu Cretu apreciaza drept “inoportuna si nedreapta stabilirea acestui plafon, o imixtiune in autonomia administrativa” si considera ca aceste noi prevederi legislative “se afla la limita legalitatii, cu atat mai mult cu cat pe parcursul anului trecut au fost emise acte normative care vizau reduceri salariale si de personal”.
Potrivit repartizarii pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pe anul 2011, intocmite de Ministerul Finantelor, celor 62 de primarii din judetul Bistrita-Nasaud le revin aproximativ 132 de milioane de lei, din care 118.407.000 de lei pentru acoperirea salariilor personalului din invatamant, iar 10.439.000 de lei pentru finantarea drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav si a indemnizatiilor lunare.
Din acesti bani, 42,373 milioane de lei au fost alocate municipiului Bistrita, din care 2,491 milioane pentru asistentii personali.

Au pus sechestru pe locomotive!

Incredibil, dar adevarat! Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud a pus sechestrul pe doua locomotive. Aceasta deoarece o societate comerciala a acumulat datorii imense fata de stat. Valoarea celor doua locomotive se ridica la circa 2 miliarde de lei vechi. Una, fabricata in anul 1973, pleaca, la licitatie, de la un pret de 97.589 lei. Pentru a doua locomotiva, fabricata in 1982, pretul de pornire este de 105.187 lei. Bistritenii nu s-au ,,omorat„ cu ofertele. De fapt cui ii trebuie o locomotiva in fata locuintei?!

Protestul rezervistilor a fost lipsit de vlaga

Doar 100 de fosti militari au participat la mitingul organizat marti dimineata in fata Prefecturii. Au pichetat, au ragusit un pic, dar letargia i-a cuprins rapid pe toti participantii. Organizatorii s-au rezumat sa citeasca de pe foi, mai bine de o jumatate de ora, somand, la fel de anemic, autoritatile sa revina asupra legilor care ii defavorizeaza.

Proiecte pe bani europeni la Penitenciarul Bistrita

In Penitenciarul Bistrita a avut loc lansarea activitatilor din cadrul proiectului "Valorificarea potentialului uman prin promovarea incluziunii sociale  si a participarii grupurilor vulnerabile – persoane private de libertate – pe piata muncii" – proiect finantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. La activitate au fost prezenti reprezentanti ai Centrului ONISIM, cadre ale Serviciului de Educatie si Asistenta Psihosociala din unitate, precum si reprezentantul Organismului Intermediar Regional pentru POSDRU. Aproape 70 de persoane private au participat  la selectia initiala pentru participarea la cursul de calificare in meseria de bucatar, curs care va incepe in perioada imediat urmatoare in Penitenciarul Bistrita. Fondurile accesate se ridica la o valoare de 2.200.000 euro, urmand a fi investite in construirea de ateliere de lucru in cele patru unitati penitenciare, cat si pentru angajarea personalului calificat pentru pregatirea profesionala a persoanelor private de libertate.
Obiectivul acestui proiect vizeaza facilitarea accesului la educatie, in vederea integrarii/reintegrarii pe piata muncii a unei categorii de persoane considerate vulnerabile – persoanele care au executat o pedeapsa privativa de libertate.
Confrom purtatorului de cuvant, subinspectorul de penitenciare Laura oprism in ultimul an, una din directiile prioritare de actiune a Penitenciarului Bistrita a constituit-o crearea de parteneriate, in vederea atragerii de fonduri europene, reusindu-se pana in acest moment implicarea in patru proiecte cu finantare europeana, cu efecte pozitive in directia stimularii participarii institutiilor si organizatiilor locale in procesul de pregatire pentru reintegrarea sociala a persoanelor custodiate.

Drumarii au fost amendati

Politistii bistriteni au aplicat doua amenzi reprezentantilor Sectiei Drumuri Nationale Bistrita-Nasaud. Motivul : drumurile nu au fost curatate, in conditiile in care, in ultima perioada, a nins abundent. Valoarea unei amenzi se ridica la suma de 1000 lei. Nici cei care nu si-au echipat masinile cu cauciucuri de iarna nu au scapat. Astfel, politistii au amendat 10 soferi. Cu toate ca drumarii bistriteni sustin ca sunt tot timpul pe drumuri, cu utilaje, nu putine au fost accidentele petrecute in aceasta iarna din cauza ghetii si a zapezii de pe carosabil.

Luca Peter si Anton Vlad, ,,out„ din PNL Bistrita-Nasaud. Urmeaza ,, expulzarea „ din Consiliul Judetean

Liberalii bistriteni au facut demersurile legale pentru excluderea lui Luca Peter si Anton Vlad din randul consilierilor judeteni. La urmatoarea sedinta ordinara, acestia isi vor pierde functiile, locul lor urmand sa fie ocupat de Mihai Muresan (care a fost vaduvit de functia de inspector scolar general) si Dan Costin. Luca Peter si Anton Vlad, cei doi consilieri, considerati tradatori dupa ce au votat proiectele propuse de PD-L BN, au fost exclusi din PNL BN. Conducerea partidului a cerut excluderea lor si din randul consilierilor judeteni.

Vasile Somlea ramane si director la Cultura si consilier judetean

Directorul Centrului Judetean de Cultura Bistrita-Nasaud nu trebuie sa renunte la fotoliul de consilier judetean. Deoarece este doar personal contractual la CJC, Somlea isi poate pastra si functia publica. Consilierul judetean, Vasile Somlea, a participat la concursul organizat pentru sefia Centrului Judetean de Cultura, fiind si singurul candidat.Legea spune ca in momentul in care o persoana ocupa doua functii publice, acesta trebuie sa renunte la una dintre ele. Nu este insa si cazul lui Vasile Somlea.Noul director al CJC este personal contractual, nu functionar public in cadrul Centrului Judetean de Cultura, ceea ce-i ofera posibilitatea sa-si pastreze si functia de consilier judetean.

Un nou inceput pentru Realitatea TV Bistrita

Realitatea Tv Bistrita se relanseaza pe piata mass-media locala, incepand cu data de 10 februarie 2011. Noul director al statiei, Remus Rus, a declarat in exclusivitate pentru Gazeta de Bistrita : ,,Din 10 februarie, Realitatea Tv Bistrita va emite in eter stirile adevarate, stiri carora bistritenii le duc dorul. Echipa pe care am constituit-o are un real potential si, personal, consider ca va reusi sa se afirme prin profesionalism si seriozitate. Cat priveste componenta…veti vedea in 10 februarie. Nu consider ca ne aflam in faza debutului, deoarece noi doar continuam (coincidenta sau nu)  ceea ce s-a inceput in februarie 2009. Verticalitate, impartialitate si consecventa. sunt elementele care caracterizeaza noua echipa a Realitatii TV Bistrita. Oricum, bine ati revenit in realitate!„

Alin Cordos
Raimond Petrut

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here