În noaptea de 6 spre 7 septembrie, pe o strada centrala din orasul Nasaud, a fost descoperit de catre o patrula din cadrul Politiei Nasaud, un grup de patru cetateni straini – asiatici. Ulterior au mai fost depistati sase, tot asiatici, care au fost abandonati de catre o calauza în drumul lor înspre frontiera de vest a României.

De mai multi ani, judetul Bistrita-Nasaud a devenit un loc de tranzit pentru o ruta de migratie, ruta asiatica cu punctul de pornire în Asia Centrala si de Sud-Est – Russia-Moscova – Ucraina-Kiev si respectiv Republica Moldova-Chisinau, România-Suceava-Bistrita-frontiera de vest a României. Filiera bistriteana este activa de mai multi ani, iar întâmplarea face ca, din când în când, câte un grup de asiatici rataciti si debusolati sa cada în bratele autoritatilor. Acest lucru demonstreaza ca frontiera de est a României, de fapt a Uniunii Europene (UE) si a NATO, este svaiter. Intra cine vrea si nu vrea, cu ce vrea, fara nici un fel de probleme.

Bistrita-Nasaud, centru de tranzit

Filiera bistriteana exista si este activa de mai multi ani. Este un segment al unei rute de migratie foarte importanta, cu ajutorul caruia anual se scurg sute de cetateni straini, în special de origine asiatica, pakistanezi si indieni, spre occident. Toata aceasta migratie ilegala este alimentata de existenta în spatiul asiatic – Asia Mica, India, Pakistan – a unor puternice retele de trafic de migratie cu ramificatii în tari din vestul Europei.

Descoperirea întâmplatoare a grupului de asiatici din Nasaud de catre politistii locali nu este singulara.

În anul 2006, în judetul Bistrita-Nasaud, de asemenea prin jocul hazardului, dar si a vigilentei unui sef de tren de pe relatia Viseu-Salva, a fost capturat un alt grup de imigranti ilegali proveniti din Somalia. Seful de tren a avut spiritul de observatie necesar pentru sesiza prezenta unor indivizi de culoare, care au urcat în tren în statia Viseu. Încercarea de a dialoga cu grupul de straini a fost fara niciun rezultat, iar lipsa biletelor de calatorie sau bagaje, mizeria evidenta în care erau i s-au parut suspecte si drept consecinta angajatul CFR a anuntat pe politistii TF de la Bistrita. În Gara Salva, grupul de straini, somalezi au fost intercepati de catre organele de politie feroviare. Investigarea somalezilor a dus la concluzia ca au patruns ilegal în România din Ucraina, printr-un sector al frontierei de stat din zona orasului Sighet. Intentia grupului era sa ajunga în Cluj-Napoca, iar de acolo, probabil, într-o tara a Uniunii Europene. Ulterior au fost predati unui centru de primire a migrantilor.

Dar exemplele pot continua, pentru a demonstra existenta unei asa-zise filiere bistritene si ca municipiul Bistrita constituie un adevarat centru de tranzit pentru migrantii proveniti din Asia de Sud-Est.

Cu putin timp în urma, si în acest caz descoperirea a fost pur întâmplatoare, politistii din municipiul Dej au depistat un grup de 21 de migranti ilegali din India si Pakistan, acestia fiind abandonati în orasul de pe Somes de soferul unui TIR care venea din Republica Moldova. De asemenea, au mai fost descoperite doua grupuri de transfugi, formate din 22 de cetateni turci si 12 moldoveni în Vama Vârsand, din judetul Arad. Si acest grup se pare ca a trecut prin centru de tranzit din Bistrita.

Practic, din orasul resedinta de a judetului Bistrita-Nasaud, se desprind doua filiere, una în directia Dej – Cluj-Napoca si una spre Nasaud – Moisei – Valea Izei, ambele având drept tinta frontiera de vest a României.

În Nasaud, din Asia via Moscova

În noaptea de 6 spre 7 septembrie, o patrula mai vigilenta a Politiei orasului Nasaud a depistat intial un grup de patru persoane, ulterior înca sase, suspecte. Stabilindu-se ca este vorba de un grup de asiatici, au fost anuntate cadrele Oficiului pentru Imigrari din judetul Bistrita-Nasaud. Oamenii comisarului Alexandru Vlasin au stabilit cu mare greutate un canal de comunicare cu acestia. Doar unul dintre cei zece, un pakistanez, o rupea destul de rudimentar, în limba engleza. Datele obtinute de la acesta au relevat faptul ca, grupul de migranti a ajuns în zona Nasaudului cu o masina de tonaj mijlociu, închisa, din care au fost debarcati pe timpul noptii. Asiaticii s-au adapostit timp de mai multe zile într-o padure din apropierea orasului Nasaud, iar serile haladuiau prin oras pentru a cauta ceva de mâncare. Din relatarea strainului a mai rezultat ca din tarile lor de bastina, Pakistan si India au venit cu un avion pâna în Rusia, la Moscova. De aici au fost preluati de o calauza, care i-a cazat într-un hotel de la marginea Moscovei. Pentru aceasta calatorie în necunoscut s-au împrumutat cu bani de la rude si cunoscuti, cu promisiunea ca dupa ce îsi vor gasi un loc de munca în Europa Occidentala sa le returneze banii. Din Moscova au fost îmbarcati într-un camion închis, iar deplasarea s-a facut pe timp de noapte. De fapt toate deplasarile s-au facut numai pe timpul noptii.Dupa ce au ajuns în Ucraina, la Kiev, unde au fost transbordati în alt camion. De aici, tot pe timpul noptii, au fost trecuti ilegal în România. Nu au putut oferi nicio informatie privind locul prin care au intrat în România. Asiaticii au fost debarcati din mijlocul de transport respectiv undeva în apropierea orasului Nasaud. Din teama de a nu fi descoperiti s-au adapostit mai multe zile si nopti într-o padure. Interogatoriul grupului de migranti a relevat multe lucruri neclare si pete albe. Perchezitia corporala nu a dus la nici un indiciu privind identitatea acestora, nu au fost gasite nici un fel de acte de identitate sau alte documente.

Suspiciunile legate de descoperirea lor în centrul orasului Nasaud, existenta unei gazde sau a unei calauze care i-a adus pâna aici, existenta si functionarea acestei filiere bistritene sunt lucruri care, desigur, vor fi investigate de cei în drept.

Sejur pe cheltuiala statului

Urmând procedurile specifice în astfel de situatii, o echipa condusa de comisarul Alexandru Vlasin a transportat grupul de migranti la Centrul de Primire de la Somcuta-Mare, judetul Maramures. Locatia respectiva este un centru deschis, grupurile de transfugi nu sunt închisi într-un loc de detentie, cazarea si masa sunt gratuite, pe cheltuiala statului român. Migrantii sunt consiliati psihologic si mai beneficiaza zilnic de echivalentul în lei a 10 euro, pentru diferite cheltuieli zilnice. În fiecare zi pot parasi Centrul de Primire, beneficiind de un bilet de voie pâna la orele 22.00. Conform legislatiei internationale la care România este parte, strainii ajunsi în aceste conditii în România au dreptul la cerere de azil. Toti cei 10 asiatici, patru indieni si sase pakistanezi, au facut cerere de azil politic. Aceasta este analizata si în functie de concluziile rezultate poate fi acceptata sau nu. În situatie în care cererea de azil este respinsa, transfugii pot face recurs, apelând la tot felul de chichite avocatesti. Sejurul lor în România se poate prelungi pe o perioada nedeterminata.

Este foarte probabil ca ceea ce au descoperit politistii bistriteni, absolut din întâmplare, sa fie doar vârful icebergului, iar judetul Bistrita-Nasaud si resedinta judetului, municipiul Bistrita, sa fi devenit un adevarat centru de tranzit pentru una dintre cele mai mari retele de trafic de persoane din mai multe state asiatice, precum India si Pakistan, cu destinatia Uniunea Europeana.

ZAHARIA COTOC

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.