Locuitorii municipiului Bistriţa au fost sufocaţi timp de trei săptămâni din cauza fumului care a provenit de la deşeurile care au ars mocnit în rampa de gunoi a municipiului. Încercările municipalităţii de a remedia situaţia s-au dovedit a fi în zadar, bistriţenii fiind expuşi la diferite boli respiratorii. În ceea ce priveşte proiectul realizării rampei ecologice pentru depozitarea deşeurilor, acesta este departe de finalizare, fiind întârziat de nepăsarea mai marilor judeţului.

Groapa de gunoi a municipiului Bistriţa ridică mari probleme în continuare. Suprasolicitarea ei, din cauza întârzierii implementării proiectului de amenajare a unei rampe ecologice, îşi arată din plin efectele. În urmă cu trei săptămâni deşeurile din groapa de gunoi au luat foc şi, în ciuda încercărilor disperate de remediere a problemei, după trei săptămâni fumul toxic continua să ameninţe sănătatea locuitorilor micului burg. Mai mult decât atât, municipalitatea s-a văzut obligată să mute liniile de înaltă tensiune pentru ca o parte din locuitorii municipiului şi cei din zona de câmpie să nu rămână fără curent electric. După mutarea stâlpilor, municipalitatea vrea să extindă actuala groapă de gunoi, pentru aceste lucrări alocându-se peste 250.000 de lei de la bugetul local. Capacitatea acestei rampe trebuie mărită, întrucât cea de a doua groapă de gunoi va închisă începând cu sfârşitul acestui an, iar cantităţile de deşeuri vor fi mult mai mari.

Gunoaie în flăcări

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, deşeurile din groapa de gunoi a municipiului au luat foc, însă atunci calvarul bistriţenilor a fost doar la început. Flăcările au fost stinse în repetate rânduri de către pompieri, însă focul a reizbucnit de fiecare dată. Liniile de înaltă tensiune, care sunt situate chiar deasupra gropii, au fost de asemenea afectate, fapt pentru care locuitorii Văii Şieului, dar şi cei ai municipiului Bistriţa, au rămas în repetate rânduri fără curent electric. După încercări fără succes de a stinge focul cu apă şi alte substanţe, municipalitatea a transportat la faţa locului tone de pământ. Focul a fost stins pentru moment, ulterior izbucnind din nou. La începutul săptămânii trecute, din cauza fumului gros, chiar şi traficul de pe DN 17 a fost îngreunat. Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, s-a văzut depăşit de situaţie, afirmând că municipalitatea a rămas fără soluţii în vederea remedierii problemei. Singura soluţie găsită a fost devierea liniilor de înaltă tensiune, prin mutarea acestora la o distanţă considerabilă de groapa de gunoi.

Bistriţenii, în special cei care locuiesc în partea de jos a oraşului, au fost pur şi simplu disperaţi. Aceştia nu şi-au mai putut aerisi casele, iar fumul le-a cauzat dificultăţi respiratorii. „De câteva zile îmi este imposibil să mai aerisesc apartamentul. Nu pot deschide un geam fără să îmi îmbâcsesc casa. De ieşit la plimbare cu fetiţa nici nu se mai pune problema. Sincer mi-e frică să o scot din casă” – declara săptămâna trecută un bistriţean revoltat din cauza iresponsabilităţii autorităţilor locale.

Fum toxic

Autoritatea de Sănătate Publică a judeţului Bistriţa-Năsăud s-a arătat de asemenea îngrijorată de situaţia creată la groapa de gunoi a municipiului, care pune în pericol sănătatea bistriţenilor. Medicii au avertizat locuitorii oraşului Bistriţa să evite pe cât posibil eforturile şi plimbările în aer liber, dar şi folosirea sistemelor de ventilaţie mecanice. Populaţia municipiului a fost expusă la acutizarea bolilor cardio-respiratorii şi la apariţia fenomenelor iritative la nivelul căilor respiratorii superioare. Faptul că fumul emis de gunoaiele în flăcări este într-adevăr unul toxic a fost confirmat şi de comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Ioan Borş. Precizăm că în momentul respectiv incendiul nu era încă stins. “La ora actuală situaţia este supravegheată în permanenţă de unul dintre comisarii noştri. Am realizat şi un control la Primăria Bistriţa încercând să vedem care sunt soluţiile. Acum se lucrează la devierea liniilor de înaltă tensiune pentru a se putea intra cu uşurinţă cu buldozerele. Nu ne rămâne decât să forţăm primăria să stingă focul. Fumul este toxic. După cum bine se ştie, orice fum care este degajat din arderea deşeurilor conţine diferiţi compuşi chimici, care sunt nocivi pentru organismul uman. O să aplicăm şi o amendă Primăriei Bistriţa, însă pe noi ne interesează cel mai mult ca focul să fie stins. Sperăm ca problema să fie remediată cât de curând” – a declarat pentru “Gazeta de Bistriţa” comisarul şef Ioan Borş.

Dioxina este cel mai nociv component al fumului degajat de arderea deşeurilor. Dioxinele sunt substanţe care conţin 75 de compuşi, din care doar 17 sunt consideraţi toxici. Se formează în cadrul proceselor de combustie, aşa încât incinerarea deşeurilor urbane este considerată principala sursă de producere a dioxinei. În cazul unei acumulări foarte mari de dioxină, consecinţele asupra oamenilor, dar şi a animalelor, sunt dezastruoase. Unele specii de animale pot dispărea, iar la om pot să survină disfuncţii hormonale, în special legate de tiroidă, feminizare la bărbaţi şi masculinizare la femei, compromiterea sistemului imunitar, comportamente anormale, tumori şi cancere, în special pulmonar, precum şi malformaţii de tot felul.
Şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud declara presei săptămâna trecută că, în urma măsurătorilor efectuate la limita rampei de deşeuri s-a constatat o depăşire la indicatorul amoniac, valoarea măsurată fiind de 0,5083 mg/metru cub, adică dublu faţă de valoarea admisă, 0,3 mg/metru cub. Staţia autonomă de monitorizare a calităţii aerului a măsurat în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie valori crescute de concentraţii la poluanţii atmosferici gazoşi, cum ar fi oxizii de azot, monoxidul de carbon şi pulberile în suspensie.
Şcolile care se află în zona afectată de urmările acestui incendiu, respectiv de fum, au fost nevoite să scurteze orele de curs, iar mai mulţi elevi care suferă de afecţiuni respiratorii au fost trimişi acasă.
Înainte de închiderea ediţiei, municipalitatea anunţa că incendiul care a cuprins groapa de gunoi din zona Zăvoaie a fost stins şi pentru acest rezultat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit în zona respectivă cu patru autospeciale. Cu toate acestea, Primăria Bistriţa nu a scăpat netaxată, aceasta fiind amendată în data de 4 noiembrie cu 50.000 de lei, de Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud, pentru incendiile repetate de la groapa de gunoi a municipiului, care au dus la poluarea cu amoniac a atmosferei.

Rampa ecologică în stand-by

Anul trecut, judeţul Bistriţa-Năsăud a fost la un pas de a pierde finanţarea ISPA în valoare de 25 de milioane de euro, deoarece pe ultima sută de metri fostul primar al municipiului, Vasile Moldovan, s-a răzgândit vis-a-vis de amplasarea acesteia, cerând mai marilor judeţului să găsească alte soluţii. La sfârşitul anului trecut, Primăria Dumitra a acceptat ca rampa ecologică să fie amplasată pe teritoriul comunei. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Marinescu, susţine că rampa ecologică ar fi trebuit să fie gata la sfârşitul anului 2009, însă lucrurile se mişcă mult prea încet, fapt pentru care cel mai probabil vom scăpa de actuala groapă de gunoi de pe teritoriul municipiului doar în 2011. “Proiectul este în mare întârziere. Eu am semnat ultimele acte în aprilie (n.r. aprilie a.c.)…La ora actuală ar fi trebuit să avem măcar licitaţiile organizate şi să fi început lucrul. În schimb, de atunci nu s-a mai făcut mai nimic. Din câte ştiu s-a obţinut doar un aviz de mediu. Atât. În aceste condiţii rampa nu poate fi gata mai repede de anul 2011” – a declarat pentru “Gazeta de Bistriţa” Gheorghe Marinescu.

În aceste condiţii, în ciuda faptului că actuala groapă de gunoi prezintă un mare risc pentru locuitorii oraşului Bistriţa, municipalitatea a decis extinderea acesteia.
Până la o rezolvare a problemei, bistriţenilor nu le rămâne decât să suporte fumul gros al deşeurilor arzânde în cazul în care va mai izbucni un incendiu, punându-şi speranţele în autorităţile locale, care se declară depăşite de situaţie.

Iulia Balazs

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.