Cu binecuvantarea administratiei locale

Biserica Ortodoxa devine mosierul Clujului

Intr-un scenariu decupat parca din Evul Mediu, Biserica primeste terenuri peste terenuri, in spatii din care au fost evacuati oameni nevoiasi sau care au facut obiectul unor controverse politice locale. In plus, in ultima sedinta a Consiliului Local, pe langa banii alocati pentru culte, alesii au acordat inca 2 milioane de lei pentru lucrarile de constructie la doua edificii religioase de dimensiuni mari incepute in anii ’90.

La sedinta Consiliului Local de luni, 13 februarie, alesii au votat alocarea sumei de 1.600.000 de lei de la bugetul local catre cultele religioase, in vederea continuarii lucrarilor de constructie si renovare. Banii vor fi impartiti urmatoarelor confesiuni, tinand cont de structura populatiei municipiului: ortodoxa – 1.100.000 de lei; greco-catolica – 100.000 de lei; reformata – 185.000 de lei; romano-catolica – 96.000 de lei; unitariana – 33.000 de lei; luterana – 4.000 de lei; cultul mozaic – 3.000 de lei; alte culte – 79.000 de lei.
De asemenea, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului a primit un milion de lei pentru constructia Bisericii Ortodoxe „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, iar Episcopia Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Cluj-Gherla, a primit aceeasi suma pentru constructia complexului Bisericii Greco-Catolice din Piata Cipariu.

Colosii cultelor transilvanene

„Cele doua biserici – catedrale au fost gandite sa devina repere de arhitectura contemporana ecleziastica si vor fi, odata finalizate, puncte de interes atat pentru enoriasii clujeni, cat si pentru vizitatorii orasului nostru, asa cum se intampla cu toate cladirile monumentale si catedralele din marile orase europene. In Piata Cipariu, in plina zona centrala a municipiului nostru, in anul 1992 au inceput lucrarile la complexul multifunctional al Episcopiei Greco-Catolice.
Proiectul are prevazuta inaltarea unei catedrale greco-catolice cu 1.500 de locuri. Capela, inaugurata in anul 2009, precum si aula universitara «Cardinal Iuliu Hossu», inaugurata in anul 2011, sunt prevazute cu cate 140 de locuri. Noua constructie va reflecta linia in stil bizantin a Bisericii Greco-Catolice, iar cupola este apropiata de imaginea cupolei Bisericii San Pietro de la Roma, similitudine ce doreste sa reprezinte comuniunea Bisericii Greco-Catolice clujene cu Biserica mama a Romei. De asemenea, impunatoarea constructie a Bisericii Ortodoxe «Sfintii Apostoli Petru si Pavel», din cartierul Manastur, a inceput acum peste 20 de ani, dupa un proiect al arhitectului Radu Spanu. Constructia are dimensiuni impresionante, fiind considerata de specialisti mai mare decat Catedrala Mitropolitana din Piata Avram Iancu. Constructia inainteaza lent din cauza fondurilor insuficiente. Intrucat biserica va constitui in final o mandrie a romanilor ortodocsi si a tuturor clujenilor, trebuie facute si in acest an eforturi din partea comunitatii, pe langa cele ale enoriasilor manastureni”, se arata in referatul prezentat alesilor locali de catre initiatorii proiectului de hotarare.
In ceea ce priveste primul edificiu de cult, viceprimarul cu atributii delegate de primar Radu Moisin a explicat negocierile care au dus la stabilirea acestei sume. „Primaria trebuia sa investeasca 2,5 milioane de lei pentru transformarea unui camin din incinta Liceului de Transporturi in corp cu sali de clasa pentru Liceul Greco-Catolic. Acesta a fost mutat de pe Calea Manastur, din incinta Scolii I. Lupas, in urma schimbului pe care l-am facut anul trecut cu Congregatia Surorilor Maicii Domnului, care ne-a cedat Liceul G. Cosbuc, in schimbul imobilului de pe Calea Manastur. Episcopia Greco-Catolica a fost de acord sa construiasca un corp de cladire care sa deserveasca Liceul Greco-Catolic, institutie de stat, pe strada Motilor, din fonduri proprii, iar in schimb primaria a fost de acord sa dea o suma de bani pentru biserica din Piata Cipariu”, a declarat Moisin. Din 1991 pana in 2009 au fost investite aproximativ doua milioane euro in acest proiect, dar mai este nevoie de inca cinci milioane de euro pentru ca greco-catolicii sa vada catedrala din Piata Cipariu finalizata.

Catedrale de milioane

Catedrala din Cartierul Manastur, a carei constructie a inceput in 1990, are datorii in valoare de peste doua milioane de lei la firma SC Napoca Constructii, care se ocupa de executie, suma din care mai are de achitat. Anul trecut, Consiliul local a mai alocat 100.000 de euro constructiei bisericii de pe Ion Mester, bani despre care atat preotii, cat si reprezentantii firmei de constructii au afirmat ca nu sunt suficienti pentru acoperirea datoriilor sau a cheltuielilor viitoare. Anul trecut, constructorii au afirmat ca biserica „Sfintii Petru si Pavel” este gata in proportie de 70%.
Alocarile de fonduri pentru reparatii si constructii nu sunt insa singura „pomana” pe care administratia locala o face cultelor in ultimii ani. Primaria a pus la dispozitia Mitropoliei Clujului terenul de pe strada Coastei, de pe care au fost evacuate cateva zeci de familii si mutate la Pata Rat. Pe terenul acordat de Consiliul local, Mitropolia va construi din fonduri proprii un complex bisericesc destinat invatamantului teologic si „activitatilor de asistenta sociala”. Activitatile de asistenta sociala se vor limita, insa, la crearea de spatii de cazare si alte facilitati pentru studentii Seminarului Teologic, inclusiv cei de la sectia de Asistenta Sociala. Mitropolitul Andreicut a explicat consilierilor ca spatiile de cazare de care dispune in prezent Seminarul au la dispozitie un spatiu foarte restrans si sunt impartite intre studenti si elevii de liceu.
Dar nu s-a pus niciodata problema ca studentii de la Teologie sa ramana rasfirati prin caminele din Cluj sau inghesuiti in spatiile de cazare ale Seminarului pentru ca Primaria a pus la dispozitia facultatii un alt teren de ceva vreme deja, teren considerat nepotrivit de catre reprezentantii invatamantului teologic. “Am facut aceasta cerere, sigur ca inaintasul meu cu ani in urma a primit un alt teren pe strada Slanicului, care este inadecvat pentru ceea ce dorim sa facem. Asa ca am propus acest schimb: Arhiepiscopia Clujului renunta la cele 7000 mp de teren pe strada Slanicului si doreste acest teren de pe strada Coastei, pentru construirea unui complex eclesiastic”, a declarat IPS Andreicut.

Mai luati un teren…

Pentru ca nici complexul studentesc de pe Coastei nu va fi suficient, Mitropolia doreste sa construiasca un centru misionar pe terenul de pe Calea Turzii, pus la dispozitie, tot anul trecut, de catre Consiliul Judetean. In urma unei serii de critici ridicate de consilierii judeteni din opozitie, s-a decis ca o parte din acest teren sa fie rezervat pentru construirea unei sali de sport pentru cele trei licee din centru care nu dispun de o astfel de cladire, restul fiind acordat Mitropoliei, dupa solutionarea situatiei legale a parcelei, din care o portiune este inca in proces de retrocedare.
Si pentru ca nici numarul de edificii de cult, nici ambitiile de latifundiar ale Bisericii ortodoxe nu par sa fi atins saturatia, in sedinta Consiliului Local din 19 decembrie 2011 apare si un proiect de hotarare privind darea in folosinta gratuita a unui teren cu suprafata de 918 mp de pe str. Portile de Fier catre Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului.
Consilierul UDMR Csoma a subliniat ca, dupa parerea sa, Consiliul Local Cluj-Napoca atribuie prea multe terenuri Bisericii Ortodoxe. „Cred ca se poate gasi o alta utilitate sociala sau economica. Acum doua sau trei luni am mai facut o atribuire catre Biserica Ortodoxa. Daca nu putem gasi nicio alta utilitate economica sau sociala acestui teren, atunci sa facem atribuiri si catre alte culte”, a subliniat consilierul UDMR. Viceprimarul cu atributii de primar Radu Moisin i-a raspuns ca, in ceea ce priveste cultele, in mod neoficial, foarte putini clujeni nu au aderat la unul, iar majoritatea sunt ortodocsi. Acesta a declarat ca de multe ori cultele au trebuit sa renunte la anumite spatii pentru a face loc unor proiecte ale municipalitatii, cum este cazul Liceului Greco-Catolic, care a mutat studentii din sediul din centrul orasului intr-un camin de la Liceul de Transporturi. In plus, a subliniat Moisin, a purtat o discutie cu IPS Andrei Andreicut, care i-a spus ca terenul de pe Coastei si cel de pe Portile de Fier sunt singurele „deficite” pe care le avea in acest sens Mitropolia in Cluj-Napoca. Locuitorii de pe Portile de Fier nu au nici o biserica in apropiere, iar reamenajarea capelei din cimitir pentru liturghia zilnica nu era o solutie, a spus Moisin. Proiectul de hotarare a trecut cu 21 de voturi pentru, 4 abtineri, de la UDMR, si un vot impotriva, al lui Csoma Botond.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.