De mai bine de zece ani, Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, se lupta pe diverse cai legale pentru a împiedica faradelegea la care pare a fi condamnata vechea biserica greco-catolica din localitatea mureseana Ungheni: demolarea.

Biserica de piatra din Ungheni, cu hramul Sfânta Treime, a fost construita între anii 1858 si 1864 de catre credinciosii greco-catolici din localitate. În 1948, odata cu desfiintarea abuziva a Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolice de catre autoritatile comuniste, si aceasta biserica a fost preluata de Biserica Ortodoxa Româna. În 1997, Parohia Ortodoxa din Ungheni a început lucrarile de constructie a unei noi biserici, în jurul celei vechi greco-catolice, si pâna în anul 2000 lucrarile s-au efectuat fara obtinerea avizelor necesare si a autorizatiei de constructie.
În ciuda nenumaratelor rapoarte, memorii si sesizari transmise diverselor foruri interne si internationale si în ciuda numeroaselor aparitii în mass-media a acestui caz, lucrarile de constructie au continuat si, în baza unei decizii a comunitatii ortodoxe din Ungheni, s-a optat pentru demolarea vechii biserici. Desi Arhieparhia Greco-Catolica de Alba-Iulia si Fagaras a cerut retrocedarea vechii biserici si a cerut în instanta oprirea lucrarilor de constructie, Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului si Ministerul Culturii si Cultelor si-au dat acordul la construirea noii biserici din Ungheni anul 2000, fara a fi prevazuta însa vreo clauza privind demolarea sau pastrarea vechii biserici, deoarece planul de constructie a noii biserici prevedea o alta locatie: tot în curtea bisericii, dar nu în jurul bisericii vechi.
Joi, 8 mai, a început demolarea acestui lacas de cult, fara nici o autorizatie legala în acest sens, dupa cum ne-a comunicat preotul paroh greco-catolic Dudas Lucian. Desi în România anului 2008 se spune ca „nimeni nu e mai presus de lege", se pare ca faradelegea e la ea acasa. Este greu de înteles în ce fel poate contribui acest caz la facilitarea dialogului între fratii crestini si la deschiderea ecumenica spre care tind Bisericile crestine, urmare misiunii lasate lor de Isus „ca toti sa fie una" (Ioan 17, 21).

(S.G.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.