Prefectul Ioan Szilagyi s-a aratat, recent, înca o data nemultumit de gestionarea fondurilor pentru Biserica Evaghelica. El a declarat ca doreste sa i se aduca la cunostinta de catre Biserica Evanghelica, în maxim o luna de zile, situatia fondurilor provenite din donatii sau finantari, de la începerea lucrarilor de reabilitare si pâna în prezent.

În 11iunie un groaznic incendiu a cuprins Turnul Bisericii Evanghelice, un monument emblema a cetatii bistritene. Ulterior, inclusiv guvernul german s-a aratat  dispus sa contribuie financiar la refacerea acestei biserici. Probleme s-au ivit însa la „centralizarea” sumelor adunate în acest scop.

Toti aduna bani

Imediat dupa nefericitul eveniment, partide politice, ONG-uri, fundatii, administratia locala au deschis conturi cu scopul de a aduna bani în vederea refacerii emblemei Bistritei. Unele persoane au fost de parere la un moment dat ca ar fi fost mult mai bine daca donatiile ar fi fost facute într-un singur cont, si asta pentru o mai buna evidenta a sumelor adunate.

Recent, prefectul Ioan Szilagyi a cerut ca în maxim o luna sa îi fie prezentata o situatie centralizata a banilor primiti ca donatii sau finantari de catre Biserica Evanghelica. Aceasta cerere a stârnit ample discutii, declaratii si luari de pozitie. Prefectul este foarte convins ca „ceva nu miroase bine cu acesti bani!”.

Incendiul din 11iunie a provocat distrugerea turlelor, clopotelor, a structurii acoperisului în buna parte,a schelelor instalate înca din 2006 pentru reparatii, estimate valoric la suma de un milion de euro. Refacerea întregii constructii este o problema ce depaseste posibilitatile locale, nu numai din punct de vedere financiar. Biserica este un simbol national, unic în Transilvania, iar refacerea lui nu este o chestiune la îndemâna constructorilor de rând. Pentru refacere este nevoie de specialisti, de proiect adecvat si de multe autorizatii din partea foruruilor competente. Pentru aceasta se justifica întrbarile urmatoare: Unde sunt banii necesari? Cine se ocupa de refacere? Cine face proiectul? Cine face licitatiile? Cine taie panglica? Si ar mai fi.

Prima întrebare a pus-o prefectul Szilagyi – unde sunt banii?

Raspunsuri si propuneri

Raspunsul concret la aceasta întrebare înca l-a dat niciunul din cei vizati, înca. Concret, primarul Ovidiu Teodor Cretu a încercat sa faca putina lumina în acest sens. Acesta sustine ca proiectul de reabilitare al Bisericii Evanghelice atinge suma de 800 mii lei, doar ca pâna acum, cu toate ca s-au scurs au trecut aproape trei luni de la incendiul care a mistuit Turnul, acest proiect nu a fost realizat. Lucrarile care s-au desfasurat pâna în prezent au fost doar pentru conservare si aceasta pe baza unor desene tehnice.

La ultima sedinta ordinara a Consiliului Local Bistrita, a fost promovat un proiect de hotarâre, în care a propus crearea unei asocieri tripartite între Primaria Bistrita, Parohia Evanghelica si Episcopia din Sibiu, pentru coordonarea întregii activitati.

Acest parteneriat are drept scop posibilitatea accesarii de fonduri europene prin Programul Operational Regional (POR), pentru reabilitarea bisericii.

Astfel, proiectul de reabilitare al Bisericii Evanghelice va fi elaborat de Parohia Evanghelica si depus, în vederea obtinerii unei finantari nerambursabile, în cadrul Axei prioritare 5 din POR – Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, domeniul major de interventie 5.1 – Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe.

Prin acest parteneriat, Consiliul Municipal Bistrita s-a angajat sa asigure o contributie financiara de 2% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, asa cum vor rezulta din cererea de finantare.

Dupa finalizarea proiectului se doreste ca Biserica Evanghelica sa fie inclusa în circuitul turistic al municipiului, fiind astfel permis accesul grupurilor de turisti, în baza unui program de vizitare stabilit de comun acord între Primaria Bistrita si Parohia Evanghelica.

De mentionat ca Regiunea de dezvoltare Nord-Vest, din care face parte si judetul Bistrita-Nasaud, are la dispozitie 28,46 milioane de euro pentru proiectele ce vizeaza Axa prioritara 5, domeniul referitor la restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, pe perioada 2007-2013.

Încâlcite sunt caile Domnului…

La rândul sau, preotul paroh Johann Dieter Krauss a facut un apel înca din luna iulie catre cei ce au adunat bani pentru biserica pentru virarea acestora în contul parohiei. Parintele Krauss a declarat ca înca nu detine date cu privire la alte finantari în afara celor primite de la Ministerul Culturii si Cultelor, care însa nu au intrat în conturile si contabilitatea Parohiei Evanghelice, acestea fiind derulate de minister direct cu firmele constructoare, parohia fiind doar beneficiar. Cu privire la lucrarile ce se deruleaza la acoperis, parintele Krauss justifica lucrarile prin forta necesitatii acestora, toamna fiind aproape. Cu privire la lipsa uni proiect în acest caz se precizeaza ca exista un acord între proiectant si constructor în acest sens. Care proiect? Care proiectant? Care întelegere? Toate acestea NU EXISTA !!!

În plus, primarul declara recent ca pâna în iarna nu se poate face mare lucru la biserica, si ca aceasta nu poate fi nici macar acoperita, deoarece nu exista o firma specializata care sa furnizeze tigla de care este nevoie. Ca si cum aceste probleme nu ar fi suficiente, firma Aurora Impex SRL care a executat lucrari de reabilitare la biserica înainte de incendiu, îsi cere acum restul de bani, circa 60.000 lei. Numai ca receptia lucrarilor, pentru care sunt ceruti cei 60.000 de lei, nu a fost efectuata si în concluzie facturile emise de executant nu pot fi decontate.

Bani în mai multe conturi

Preotul paroh Johann Dieter Krauss a declarat pentru Gazeta de Bistrita ca necesarul fondurilor pentru reabilitarea monumentului istoric bistritean se ridica la aproximativ 4,5 milioane de euro.

Cu privire la acordul tripartit, parintele Krauss a declarat doar ca „cel mai bine cunoaste nevoile bisericii însusi parohul. Parteneriatul propus este binevenit, deoarece în acest fel se vor putea accesa fonduri structurale, posibilitatile parohiei cu 287 de enoriasi fiind limitate în raport cu nevoile în acest sens”.

Cu privire la lucrarile de reparatie ce se executa, acesta a precizat ca este vorba de lucrari urgente, cerute de apropierea toamnei si deci a timpului nefavorabil pentru lucrarile de mare urgenta – „Acestea nu vor dauna lucrarilor de refacere, oricum mai ample, ci chiar le vor ajuta”.

Putin revoltat de dialogul mediat de presa cu prefectul si de unele acuze la adresa sa, preotul ne-a pus la dispozitie sumele gestionate prin grija parohiei. Astfel, din donatii de la persoane fizice si juridice s-au adunat peste 12.000 de euro si 102.864 lei. Din aceste sume s-au cheltuit o parte pentru plata unor lucrari. Parintele Krauss a precizat ca pentru verificarea acestor sume a pus la dispozitia politiei toata evidenta necesara.

În ce priveste sumele provenite de la sasii din Germania, preotul paroh stie ca este vorba de o suma de circa 60.000 de euro, care însa nu a intrat înca în contul parohiei.

Pe lânga aceste sume, este cunoscut faptul ca în contul Primariei Bistrita s-au adunat circa 30.000 lei, din care aproximativ 17.000 de lei provin din donatiile angajatilor iar restul din donatiile facute de comerciantii prezenti la Zilele Bistritei. De asemenea, în conturile Partidului Democrat-Liberal se afla circa 20.000 lei, iar în cel al Partidului Social Democrat, circa 15.000 lei.

Alexandru Tohati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.