Cinci milioane de euro. Atât pierde Biserica Evanghelică din Bistriţa, distrusă de un incendiu, anul trecut. Această suma trebuia alocată prin Programul Operaţional Regional (POR).
Secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), Ioan Andreica dă vina pentru această situaţie, pe firmă, mai exact pe consultantul care a întocmit documentaţia de finanţare. Reprezentanţii Bisericii Evanghelice refuză să comenteze situaţia.

La reabilitarea Bisericii Evanghelice din Bistriţa, mistuită de flăcările unui incendiu devastator anul trecut, pe lângă intervenţiile de primă urgenţă la care s-au implicat mai mulţi factori, respectiv bani adunaţi din teledon şi sume provenite din diverse donaţii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei a promis, în 2008, că va aloca suma de un milion şi jumătate de lei, adică 15 miliarde de lei vechi, pentru refacerea monumentului istoric. Aceşti bani nu au fost alocaţi nici până la ora actuală datorită greşelilor de documentaţie produse de un anume consultant angajat de Biserica Evanghelică care, consideră Andreica, ar fi greşit studiul de fezabilitate, precizând că biserica nu va avea venituri decât din vizitarea ei de către turişti. Concret, consultantul trebuia să menţioneze în documentaţia de finanţare, suma estimativă care ar fi rezultat de pe urma atractivităţii monumentului în oraş sau în judeţ.  

Bani promişi… bani pierduţi

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Ioan Andreica, promisiunea făcută de minister referitor la cei 15 miliarde de lei vechi pentru executarea lucrărilor în primă urgenţă, vizează un proiect distinct. „Lucrarea este în desfăşurare, aştept să vină Primăria cu proiectul la avizat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei să aprobăm indicatorii tehnico – economici în conformitate cu legislaţia în vigoare. (…). Nimic nu se poate da aşa, fără documentaţii aprobate, conform legislaţiei. Trebuie să emitem hotărârea de Guvern şi să alocăm banii, să ne ţinem de promisiune. (…). Etapa s-a închis însă, nu mai putem face nimic din păcate, şi nu am mai putut să finanţăm aşa cum am promis. Eu o să încerc de urgenţă o întâlnire cu reprezentanţii Bisericii Evanghelice să-i obligăm să-l dea afară pe cel care le-a luat banii, probabil de pomană, pentru întocmirea studiului de finanţare, să-şi angajeze un alt consultant care să refacă documentaţia şi aşteptăm din nou să o depună. Asta sigur, urmând toţi paşii aş putea crede că se va putea petrece undeva după 1 ianuarie 2010. Evident, până atunci, dacă se termină celelalte lucrări de intervenţie în primă urgenţă, din punct de vedere al calendarului, cred că încă se poate încadra municipalitatea în promisiunea făcută de punere în funcţiune a bisericii (adică 2013), aşa cum fost ea odată. În ceea ce ne priveşte, repet, dăm tot sprijinul, dar târziu am aflat că documentaţia nu este bună. Proiectul tehnic este în regulă dar documentaţia de finanţare nu este bună”, a precizat secretarul de stat.

Andreica dă vina pe…consultant

În toată această situaţie, pierderea banilor se datorează „documentaţiei de finanţare întocmită de un consultant, angajat de biserică”. Secretarul de stat Ioan Andreica se arată convins de faptul că persoana care s-a ocupat de documentaţie „nu a ştiut să calculeze corect, nu a ştiut să întocmească studiul de fezabilitate, iar la unul din subcriterii indicatorul este negativ. Ca orice studiu de fezabilitate, trebuie să calculezi pe de o parte veniturile, iar pe de altă parte, cheltuielile, chiar dacă este un locaş de cult şi la prima vedere nu am avea venituri, cred că tocmai aici au picat în cursă. Probabil că au calculat veniturile care se obţin vânzând bilete din biserică sau nu ştiu exact la ce s-au gândit. Când faci un asemenea document pentru un monument care intră într-un circuit turistic, într-o zonă de atracţie regională, trebuie să calculezi veniturile exterioare bisericii, adică cele care se pot realiza în municipiu, în judeţ, prin creşterea atractivităţii şi a fluxului de turişti. Aici consultantul nu a înţeles. Noi, prin intermediul consultantului independent care este un organism intermediar, am solicitat de mai multe ori să le ceară completări şi lămuriri. La prima somaţie nu au răspuns, însă la a doua au răspuns, au recalculat şi tot le-a ieşit”.

Biserica Evanghelică optează pentru… No comment

Contactat telefonic de redactorul Gazetei de Bistriţa, preotul Bisericii Evanghelice, Johann Dieter Krauss, s-a ferit, deocamdată, de a face vreo declaraţie oficială vis a vis de această problemă, motivând că urmează să se poarte mai multe discuţii şi abia apoi o declaraţie să fie făcută publică în mass-media. „Am discutat cu domnul Ioan Andreica despre această situaţie. Am înţeles că au fost ceva probleme în întocmirea documentaţiei. Deocamdată nu declar nimic pentru că mai avem de purtat discuţii şi abia apoi, probabil în vreo săptămână, vom spune poziţia Bisericii Evanghelice”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, preotul Johan Dieter Krauss.

Reguli stricte

Având în vedere că este vorba de bani proveniţi din surse europene, pe Programul Operaţional Regional, obligatoriu se păstrează regulile. Circuitul de aprobare a lucrărilor prin POR nu ajunge direct la minister, ci mai întâi trece prin Agenţia de Dezvoltare Regională, iar după ce se selectează lucrările pe fiecare componentă şi se declară eligibile, ajung la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei care gestionează Programul Operaţional Regional. Potrivit secretarului de stat Ioan Andreica, proiectul a trecut prima fază, dar în partea finală de verificare a indicatorilor s-a împotmolit. „Cred că au fost proiectanţi diferiţi, nu ştiu. Pentru prima parte, pentru refacerea turnului şi acoperirea bisericii aşteptăm să vină de urgenţă cu documentaţia la noi, să intre în consiliul tehnico-economic, să o aprobăm, pentru că noi nu finanţăm nimic după ureche. Avem un Consiliu care verifică indicatorii, aprobă şi după aceea poate să stabilească, prin ordinul ministrului, dacă dă drumul la programe de finanţare, ceea ce este valabil pentru toate lucrările publice, chiar dacă vorbim de o cofinanţare.”, a explicat Andreica.

Mai sunt şanse?

Potrivit secretarului de stat Ioan Andreica, finanţarea promisă Bisericii Evanghelice de la MDRL, mai are şanse să fie primită, cu toate că s-a aflat relativ târziu de greşelile apărute în documentaţia de finanţare. „Am discutat să vină cât de repede cu documentaţia să putem finanţa măcar prima parte. A doua parte, teoretic, în 2010. (…). Oricum sesiunea este închisă. La următoarea sesiune de depunere a documentaţiei, vor intra în circuit după ce-şi refac documentaţia de finanţare pentru întreaga lucrare”, a declarat Andreica.

Monument istoric care datează din secolul al XIV-lea, Biserica Evanghelică din Bistriţa a fost cuprinsă de un incendiu cumplit în ziua de 11 iunie 2008. Pagubele au fost estimate atunci la circa un milion de euro. După efectuarea lucrărilor de primă urgenţă, MDRL va prelua întreaga lucrare de consolidare şi de refacere a Bisericii Evanghelice.

Iulia Stupinean

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.