Bilanțul DNA 2017: 997 persoane trimise în judecată, 713 condamnate definitiv

140

În 2017, procurorii Anticorupție au trimis în judecată mai mulţi demnitari, între care trei miniştri, un senator, iar pe baza rechizitoriilor întocmite au fost condamnaţi definitiv trei deputaţi, un senator, un secretar de stat, dar şi magistraţi, arată bilanţul DNA, dat publicității miercuri.

 

 

Potrivit documentului, investigațiile au vizat cauze complexe privind fapte grave de corupție, dar și alte infracțiuni considerate a fi în strânsă legătură cu corupția ca fenomen complex, care au intrat în sfera de competență a DNA.
„Potrivit competenței prevăzute de reglementările legislative menționate, procurorii DNA au inițiat, respectiv finalizat investigații comise de demnitari ori persoane cu funcții de conducere în administrația publică centrală și locală.
În anul 2017 a crescut numărul cauzelor soluționate și al soluțiilor dispuse pe fondul cauzei, în timp ce volumul mare și complexitatea cauzelor în lucru au influențat durata cercetărilor și numărul cauzelor finalizate cu trimitere în judecată”, se arată în bilanț.

 

Potrivit documentului citat, în anul precedent a crescut numărul cauzelor soluţionate şi al soluţiilor dispuse pe fondul cauzei.

„Activitatea de urmărire penală a fost desfăşurată, în medie, de 107 procurori care au avut de soluţionat 11.234 cauze. Astfel, un procuror are de soluţionat în medie 104 dosare, printre care numeroase cauze complexe (diverse forme de fraudă în achiziţii publice, fraude cu fonduri europene sau în derularea procedurilor de retrocedare a imobilelor, cauze ce implică administrarea unui probatoriu complex, incluzând şi expertize ori rapoarte de constatare ale specialiştilor). S-au soluţionat pe fond 3.893 de dosare (3.341 dosare în 2016), fiind cel mai mare număr de dosare soluţionate într-un singur an, de la înfiinţarea instituţiei. Această activitate a determinat reducerea stocului de dosare faţă de anul precedent”, se arată în bilanţul DNA.

De asemenea, anul trecut au fost trimişi în judecată 997 de inculpaţi în 381 de dosare penale.

 „Dintre acestea, în 91 de cauze, inculpaţii trimişi în judecată şi-au recunoscut vinovăţia (80 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei în 2016), lucru ce arată. (…) S-a înregistrat o dublare numărului de trimiteri în judecată în dosarele cu acest obiect, în ultimii doi ani fiind întocmite 108 de rechizitorii şi 22 acorduri de recunoaştere, privind 344 de inculpaţi (56 rechizitorii şi 9 acorduri în anul 2015)”, arată sursa citată.
În anul 2017, în cauzele de corupţie la nivel înalt au fost trimise în judecată 329 de persoane.

„Cu titlu exemplificativ, au fost trimişi în judecată: 13 demnitari, dintre care: 3 miniştri (unul în 2 dosare), 1 senator, 5 deputaţi, 1 preşedinte al Camerei Deputaţilor în Parlamentul României, 2 secretari de stat (din care un fost deputat şi un preşedinte de partid la data săvârşirii faptei), 1 secretar general al unui minister. Alte funcţii din administraţia centrală: 1 secretar general adjunct într-un minister, 1 inspector guvernamental, 1 preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, 1 consilier al ministrului (la data săvârşirii faptei director general adjunct într-o companie naţională)”, se precizează în document.

De asemenea, DNA a trimis în judecată şi 49 de primari, şase magistraţi, 14 avocaţi, 69 de poliţişti, trei notari, un director al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, un preşedinte şi doi directori ai Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, 1 preşedinte al Colegiului Psihologilor din România, 23 directori de instituţii publice, un prodecan, 4 profesori universitari, patru manageri de spital etc.

„În dosare ale DNA finalizate cu soluţii definitive, instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă totală de 924,7 milioane lei. A existat în continuare o preocupare pentru menţinerea standardelor de calitate caracteristice anilor precedenţi, astfel încât: ponderea achitărilor, indiferent de temei, din totalul trimiterilor în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii (Hotărârea Plenului CSM nr. 1265 din 24 noiembrie 2015), a fost de 12,2% soluţii de achitare; numărul de doare restituite: 1% (4 dintr-un total de 381 trimise în judecată)”, se mai arată în document.

Totodată, sursa citată mai precizează că datele statistice arată o situaţie îngrijorătoare a fenomenului de abuz în serviciu şi lipsa unui sistem de achiziţii publice curat şi transparent.

„Rezultatele noastre demonstrează că, în lipsa unor măsuri clare de prevenire, corupţia în instituţiile publice s-a manifestat prin aceleaşi acţiuni”, mai spune DNA.

În ceea ce priveşte pronunţarea unor soluţii de condamnare, DNA precizează că instanţele de judecată au condamnat definitiv un număr de 713 inculpaţi, trimişi în judecată prin rechizitoriile întocmite de procurorii Anticorupţie. Între cei condamnaţi definitiv se numără trei deputaţi, un senator, un secretar de stat în cadrul unui minister, un secretar general al Senatului României, 5 judecător i(din care 1 președinte de tribunal), 3 procurori (din care 1 prim procuror parchet de pe lângă tribunal, 1 prim procuror parchet de pe lângă judecătorie și 1 procuror parchet de pe lângă tribunal), doi preşedinţi de consiliu judeţean, 3 vicepreședinți de consiliu județean, 28 de primari (6 primari de municipiu, 1 primar de oraș, 21 primari de comună) , 1 fot președinte de agenție națională, dar și 30 directori ai unor instituții publice și societăți cu capital de stat.

1 COMENTARIU

  1. Este un bilantz doar … si atat .
    Nu trebuie sa avem nici cercetati, nici bagati la zdup si nici „iertati de datorie ” … daca totul ar merge bine in societate. Faptul ca exista atatia trimisi in judecata, nu inseamna nicidecum un nivel scazut ori ridicat de implicare al politzistilor, procurorilor si judecatorilor in combaterea fenomenelor ca atare, ci inseamna cat de murdara, de indisciplinata si de corupta-i tzara si nu cred ca-i un moment de mandrie nationala acest lucru .
    Pe noi, populatia acestei tzari, mai putin ne intereseaza cati au fost bagati la zdup sau ba si am dori sa fie lasati in pace toti din fortele publice ( judiciara si judecatoreasca ) , sa-si faca meseria si sa nu ne mai zgarcim degeaba atunci cand cei impicati isi manifesta anumite nemultumiri, ca paza, securitatea, ordine si legalitatea nu se mentin cu cate o „placinta cu branza” asa… de la cate o „chioscatura ” azvarlita din cand in cand slujbasilor tzarii… si nici daca acestia sunt „inregimentati” politic . Inseamna pur si simplu, ca asa cum este societatea in ansamblu, asa suntem noi toti ” pe persoana fizica ” si asa vor fi si aceste rezultate in munca .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here