Niculae Turja, bîrgăuanul care se luptăcu conducerea Primăriei Bistrița Bîrgăuluipentru un teren, pe care administrația locală a construit o groapă de gunoi de grajd, pare că se apropie de o victorie. Cel puțin așa lasă impresia expertiza judiciară întocmită la dosar, care a fost dispusă de instanță. Concret, terenul pe care a fost construită groapa de gunoi îi aparține lui Turja, nu comunei, iar cel pe care ar fi trebuit să fie construit obiectivul se află poziționat în altă zonă, la peste 2,6 km de actuala poziție.

Din 2017, Niculae Turja se luptă cu Primăria Bistrița Bîrgăului și cu primarul Vasile Laba pentru un teren, pe care administrația locală a construit o groapă de gunoi de grajd, dar despre care omul spune că îi aparține lui și familiei sale. Printre altele, așa cum am mai arătat în alte ediții ale Gazeta de Bistrița, Turja a făcut plângeri penale i la DNA, însă procurorii s-au spălat pe mâini și au susținut că faptele pe care omul i le imputa primarului Laba, nu există. De fapt totul atârna de o expertiză judiciară dispusă de instanță în dosarul civil aflat pe rolul Judecătoriei Bistrița, care însă la momentul efectuării plângerii penale nu era încă întocmită. Drept urmare, procurorii l-au expediat pe Turja să își rezolve problemele în instanța de civil, fără să îi interese dacă în cauză s-au efectuat falsuri sau vreun abuz în funcție de cei reclamați de bîrgăuan. Asta în condițiile în care administrația locală a fost avertizată de Niculae Turja că locația vizată pentru realizarea gropii de gunoi de grajd se află pe proprietatea sa, nu pe cea a comunei. În loc să verifice dacă nu cumva s-a greșit atunci când a fost identificat amplasamentul, primarul Vasile Laba a ținut una și bună: terenul este al comunei.

A vrut pe la Tiha, dar i s-a dat cu flit

Primăria Bistriţa Bârgăului era, în 2017, singura administraţie locală din judeţ care avea în implementare un proiect privind controlul integrat al poluăriicu nutrienţi. În fapt, la acea vreme, la Bistriţa Bârgăului urma să fie amenajată o platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd, dar și să fie achiziţionate o serie de utilaje necesare transportului şi gospodăririi respectivului gunoi.

Valoarea proiectului a fost de 1,495 milioane lei, din care cofinanţarea Primăriei Bistriţa Bârgăului a fost de doar 74.751 lei, finanţarea fiind făcută de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în urma unui împrumut la Banca Mondială.

Au fost achiziţionate o serie de utilaje:un încărcător frontal, un tractor, o cisternă vidanjă, două remorci şi o maşină de împrăştiat gunoiul, valoarea achiziţiilorfiind de aproximativ 530.000 lei.

Celelalte fonduri au fost folosite pentru amenajarea platformei comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd.

Iniţial, primăria condusă de Vasile Laba a vrut să amplaseze această platformă pe o păşune comunală care se afla însă pe teritoriul cadastral de la Tiha Bârgăului. Fostul primar de la Tiha nu a acordat avizul de construcţie, iar proiectul a fost blocat temporar.

Groapa trebuia construită în Dealul Albului! S-a făcut pe Dealul Bridireasa

Dar să vedem exact ce scrie expertul judiciar desemnat de instanță în expertiza întocmită în dosarul în care Turja își revendică imobilul. Bineînțeles vom prezenta doar răspunsurile care se referă strict la identificarea celor două terenuri, cel pe care ar fi trebuit amplasată groapa, unde a fost construită ea de fapt, respectiv suprapunerea proprietății primăriei peste terenul lui Turja. Întrebarea care nu are deocamdată vreun răspuns este dacă suprapunerea terenului primăriei peste o proprietate privată a fost făcută cu intenție și rea voință sau dintr-o greșeală.

Astfel, unul dintre obiectivele pe care expertul trebuia să îl lămurească a fost identificarea tabulară și cadastrală pe care administrația locală a edificat platforma de colectare a gunoiului de grajd. Concret, respectiva platformă apare în scripte ca fiind edificată pe un teren cu numărul cadastral 27409 Bistrița Bîrgăului, care se poate identifica “în CF electronic 501 Bistrița Bîrgăului având ca numere topografice 2748/2/2, 2793, 2801 în suprafață de 7.538,981 m.p., numere topografice care fac parte din zona denumită toponimic RIDUL ALBULUI, (dealul ALBULUI) având proprietar tabular Comuna Bistrița Bîrgăului”.

„Din punct de vedere cadastral, în urma efectuării măsurătorilor, s-a constatat că imobilul pe care pârâta (n. r. – Comuna Bistrița Bîrgăului prin primar) a edificat «Platforma de colectare și managementul gunoiului de grajd com. Bistrița Bîrgăului, jud. Bistrița-Năsăud» în suprafață de 2746 m.p. cu nr Cad 24709 Bistrița-Bîrgăului este IDENTIC ȘI SE SUPRAPUNE cu parcela de teren având numărul topografic 3209/6, conform hărții de carte funciară concretuale cu numere topografice în zona RIDUL BRIDIREASA (dealul BRIDIREASA) ce cuprinde numerele topografice 3002 – 3353”, menționează expertul judiciar în expertiza depusă la dosarul cauzei.

Astfel, coroborând cele două puncte de vedere, adică cel tabular și cel cadastral, expertul constată că:

  • “Parcelele de teren pe care este întabulată Comuna Bistrița Bîrgăului sunt parcele cu numerele topografice 2748/2/2, 2793, 2801 conform încheierii cu nr. 19494 din Dosarul nr 1949/25.04.2016, s-ar afla în Ridul Simegea conform Memoriului Tehnic din Dosarul OCPI Bistrița-Năsăud 19494/25.04.2016. Din aceste parcele s-a desprins o parcelă de teren având nr. Cad 27409 Bistrița Bîrgăului în suprafață de 2746 m.p., parcelă CARE AR FI TREBUIT SĂ SE REGĂSEASCĂ în zona RIDUL ALBULUI (Dealul Albului) și NU în RIDUL BRIDIREASA (dealul Bridireasa).
  • În realitate, parcela de teren pe care este amplasată «Platforma de colectare și managementul gunoiului de grajd com. Bistrița Bîrgăului, jud. Bistrița-Năsăud»nr Cad 24709 Bistrița-Bîrgăului se află în RIDUL BRIDIREASA (Dealul Bridireasa) și  SE SUPRAPUNE peste parcela cu nr. top 3209/6 din CF electronic 26820 idem cu CF vech 1809 Bistrița Bîrgăului, având  PROPRIETAR TABULAR pe TURJA ILEANA cota 1/3, TURJA PETRU cota 1/3, TURJA NICULAE  cota 1/3”, precizează expertul judiciar în documentul citat.

Erori sau șmenuri? Întrebăm doar, nu dăm cu parul

Același expert mai arată și proveniența terenului în suprafață de 2476 m.p. , dar și cum s-a făcut dezmembrarea numerelor topografice 2748/2/2/2 (pășune), 2793/2 (pășune), 2801/2 (pădure), acestora fiindu-le schimbată categoria de folosință în fâneață în dosarul Dosarul nr. 1949/25.04.2016.

“În documentația topocadastrală nr. 19494 din 25.04.2016 NU ESTE MENȚIONAT ACTUL în baza căruia cele trei parcele de teren cu numerele topografice 2748/2/2/2, 2793/2, 2801/2 și-au schimbat categoria de folosință din pășune și pădure în fâneață.

Ca și o curiozitate îmi pun întrebarea cum de în același Dosar 1949 de CF din 25.04.2016a fost posibil să se efectueze atât operațiunea de înscriere în cartea funciară, cât și operațiunea de dezmembrare a numerelor topografice la care am făcut referirea de mai sus?”, a mai subliniat expertul, acesta ,mai arătând totodată faptul că, de la dosarul respectiv nu este atașat carnetul de teren, dar nici inventarul de coordonate a unor puncte și nu s-a făcut schița de repeaj a acestora, deși memoriul tehnic a fost întocmit de un expert autorizat, respectiv de SC MOCO PRODCOM SRL, prin Bruj Guțiu Ovidiu.

Groapa, mutată la peste 2,6 km de locul unde trebuia construită, pe terenul lui Turja

Drept urmare, în concluziile finale, expertul judiciar arată că, în urma măsurătorilor efectuate în Ridul Bridireasa și Valea Albului, cât și în urma documentațiilor care vizează numerele topografice amintite în cauza aflată pe rolul instanței, reiese că “documentația topo care a stat la baza înscrierii dreptului de proprietate asupra terenului imobil având numărul cadastral 27409 Bistrița Bîrgăului din CF 27409 Bistrița Bîrgăului din punct de vedere tehnic al identificării exacte a numerelor topografice ESTE TOTAL ERONATĂ”.

“Având în vedere că terenul imobil cu nr. cad. 27904 Bistrița Bîrgăului având proprietar tabular Comuna Bistrița Bîrgăului conform CF electronic 27904 Bistrița Bîrgăului, nr. cad. ce provine din dezmembrarea nr. top 2748/2, 2793 și 2801 din CF vechi 501 Bistrița Bîrgăului, EXECUTANTUL TREBUIA SĂ CUNOASCĂ planul de carte funciară cu numere topografice ale comunei Bistrița Bîrgăulu, mai ales că l-a atașat la lucrarea din Dosarul nr. 19494 din 25.04.2016 și unde se poate observa că zona unde a făcut identificarea FAPTICĂ a terenului s-ar afla în RIDUL SIMEGEA (n. r). Concluzie TOTAL ERONATĂ, numerele topografice respective aflându-se în cu TOTUL ALTĂ ZONĂ, mai exact în RIDUL EALUL ALBULUI, iar IDENTIFICAREA FAPTICĂ (pe teren) a imobilului teren s-a făcut în RIDUL BRIDIREASA (Dealul Bridireasa).

Totodată, datorită acestei INTERPRETĂRI DEFECTUOASE a planului de carte funciară cu numere topografice, dar mai ales a IDENTIFICĂRII GREȘITE A LOCAȚIEI ȘI AMPLASAMENTULUI IMOBILULUI a dus la SUPRAPUNEREA ATÂT SCRIPTICĂ CÂT ȘI FAPTICĂ  a imobilului cu nr, cad. 27409 Bistrița Bîrgăului peste imobilul PROPRIETATEA RECLAMANTULUI TURJA NICULAE, imobil ce se află în RIDUL BRIDIREASA.

Ba mai mult, locația indicată de reprezentantul pârâților (n. r. Comuna Bistrița Bîrgăului prin primar) de unde ar începe proprietatea Comunei Bistrița Bîrgăului (nr. top 2748/2/2, 2793, 2801)  SE AFLĂ LA DISTANȚA de 2.650 m liniari față de amplasamentul actual al locației care și aceasta este eronată, deoarece mi s-a indicat inclusiv proprietatea lui Bertel Macedon (nr. top 2784/2/1, 2770/1, 2770/2)”, a conchis expertul judiciar.

1 COMENTARIU

  1. Mă bucur de ”bila albă” atribuită domnului Turja Niculae, dar aș fi fost și mai bucuros dacă prin articol am fi fost informați despre hotărârea judecătorească în favoarea reclamantului. Lipsa acesteia ne lasă să credem că, după trei ani, dreptatea nu a fost proclamată. Întrucât cunosc această speță în amănunt, deoarece reclamantul îmi este un cunoscut și mi-a pus la dispoziție copiile actelor depuse, i-am furnizat și eu niște îndrumări de bun simț, nefiind specializat în domeniu, am ajutat și eu cu ce m-am priceput și mă bucur nespus că, măcar au fost acceptate constatările expertului, ceea ce-mi dă speranță că se apropie, după trei ani de necazuri, și repunerea în valoare a adevărului, recăpătarea încrederii domnului Turja în justiția din România. De abia după pronunțarea sentinței voi putea fi satisfăcut că, am contribuit puțin și eu la aflarea adevărului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.