SC Sakura Security, firma care a asigurat paza la mai multe tronsoane ale Autostrăzii Transilvania aduce o serie de acuzaţii grave la adresa persoanelor care fac parte din conducerea filialei Bechtel-Săvădisla. administratorul firmei spune că cei din conducerea Bechtel au pus diferite persoane să fure bunurile pe care cei de la Sakura Security le păzeau pentru ca, ulterior, cei de la Bechtel să reţină contravaloarea bunurilor furate din sumele de bani pe care trebuiau să le plătească firmei de pază din Cluj-Napoca. Cei de la Sakura spun că americanii au reziliat abuziv contractul încheiat în urma unei licitaţii publice cu Sakura Security.  

La jumătatea anului 2008, SC Bechtel International a organizat o licitaţie publică pentru asigurarea serviciilor de pază pentru anumite tronsoane din Cluj a Autostrăzii Transilvania. A fost aleasă o societate clujeană, SC Sakura Security. Reprezentanţii firmei spun că cei de la Bechtel au ales o firmă mai puţin cunoscută pentru ca o parte din conducerea companiei americane să poată abuza de “prerogativele” oferite de relaţia comercială între un “mastodont” ca Bechtel şi un SRL clujean.
“Prin contractul de servicii de pază încheiat la data 28.05.2008 între subscrisa şi Bechtel International, având ca obiect paza autostrăzii Transilvania, conducerea acesteia îşi permite să utilizeze abuziv termenii contractuali şi să-şi însusească lunar în folosul propriu o parte din banii alocaţi de statul român pentru construcţia autostrăzii. Prin contractul încheiat între firma de pază clujeană şi cei de la Bechtel se asigura paza autostrăzii pe tronsonul Gilau-Câmpus Săvădisla, aliniamentul Turda-Câmpia Turzii şi Morlaca. Din următorul an, iunie 2009 am preluat şi secţiunea 3C, respectiv Chiribis, jud. Bihor. În urma desfăşurării licitaţiei, subscrisa am fost chemată să semnăm un înscris în limba engleză intitulat “contract” aducându-ni-se totodată la cunostinţă că nu se negociază nicio clauză contractuală întrucât este un formular tipizat trimis din SUA de conducerea SC Bechtel International Inc”, arată Sabău Angela Silvia, administrator Sakura Security.

Generatorul de hoţi

Sabău mai adaugă şi că agenţii firmei de pază i-au prins pe autorii unui furt care ar fi declarat că au fost trimişi la furat de “personae din conducerea Bechtel”.
“Pe parcursul derulării contractului au existat numeroase furturi înscenate de conducerea Bechtel, tocmai pentru a discredita firma de pază şi a o pune într-o lumină defavorabilă. Menţionăm furtul unui generator în valoare de 20.000 de euro, din noaptea de 03.10.2009, care a fost recuperat de conducerea Sakura Security în judeţul Alba, Vadul Moţilor la o distanţă de mai bine de 150 de kilometri faţă de obiectivul păzit. De altfel, cei implicaţi au recunosct că “li s-a comandat” aşa-zisul furt de către cineva din conducerea Bechtel”, mai spune Sabău.

Şefii Bechtel nu merg la poliţie

“Lunar, SC Bechtel ne reţinea sume foarte mari din factura emisă de subscrisa pentru serviciile de pază prestate, motivând că au existat furturi, însă aproape niciodată constate sau cercetate de organele de poliţie sau de angajaţii nostri. Putem dovedi cu martori că şeful pazei de la Bechtel, Proca Emil, a jignit şi ameninţat angajatul firmei noastre pentru că “şi-a permis” să sesizeze poliţia din Petreşti, jud Cluj, cu o plângere penală înregistrată în data de 03.10.2009 în vederea începerii cercetărilor în cazul unui asemenea furt. Putem menţiona faptul că, în cazul sesizării adresate postului comunal de poliţie Marca, jud Sălaj, de către angajatul nostru (Suteu Ioan, director zonal la Secţiunea 3C) referitor la furtul dintr-un container comis în luna noiembrie 2009, valoarea pagubei  fiind estimată la peste 25.000 de lei, au fost emise şi trimise un număr de trei citaţii pe numele lui Proca Emil solicitându-i-se să se prezinte la organele de poliţie pentru audieri şi să le dea concursul pentru recuperarea bunurilor pretins furtae. Atât conducerea Bechtel, cât şi Proca Emil nu s-au prezentat niciodată la poliţie, nu au răspuns niciodată solicitărilor adresate de poliţie cu privire la clarificarea conţinutului containerului şi inventarul acestuia, obstrucţionând în acest mod buna înfăptuire a justiţiei, neavând interes să descopere făptuitorii. Facem menţiunea că această sumă de bani de peste 25.000 de leia fost reţinută de Bechtel în defavoarea SC Sakura Security”, spune administrastorul firmei de pază din Cluj-Napoca. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Bechtel nu au emis un punct de vedere referitor la problemele expuse de reprezentanţii SC Sakura Security.

“În realitate nu au existat furturi, ci doar înscenări cu concursul celor de la conducerea Bechtel-Săvădisla, iar la sfârşitul lunii primeam o listă în care erau pur şi simplu înşiruite bunurile lipsă pe care eram obligaţi să o semnăm pentru acceptare”, Sabău Angela Silvia, administrator SC Sakura Security.

Conform reprezentanţilor Sakura Security, conducerea Bechtel a notificat în 27 august rezilierea contractului cu firma clujeană, motivând că au lipsit bunuri în valoare de 84.000 de euro, sumă ce se va reţine din facturile restante pe lunile iunie, iulie şi august 2010.
“La postul de pază de la care Bechtel pretinde că s-ar fi sustras toate aceste bunuri, nu a fost consemnat în Registrul de evenimente niciun incident de natură să determine dispariţia bunurilor, nici agentul de pază aflat în post nu a sesizat vreun eveniment infracţional. Nu a existat nici un proces verbal de predare-primire a utilajelor în care să prevadă expres utilajele aflate în pază, aşa cum am solicitat de nenumărate ori conducerii Bechtel. Practic, Bechtel nu a făcut dovada existenţei bunurilor pretins furate, dar ne anunţă cu nonşalanţă că se va reţine din factura suma de 70.000 de euro, reprezentâd contravaluarea bunurilor furate”, mai spune Sabău.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.