Recent, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au început ancheta împotriva a sase persoane pentru înselaciune cu credite bancare. Doua au fost arestate chiar de la începutul anchetei, iar acum câteva zile a fost arestata pentru 29 de zile si ofiterul de credite care a acordat împrumuturile.

Este un caz parca tras la indigou cu cel care a pus pe jar Bistrita la sfârsitul anului trecut – cazul CEC. Metodele de lucru sunt absolut identice, acelasi gen de infractiune, doar pagubasul si actorii operatiuni sunt altii. Grupul infractional organizat care a devalizat sucursala CEC Bistrita a dus la caderea a doi oficiali de frunte ai institutiei, printre care si directorul sucursalei bistritene, dar si a unui alt oficial de rang înalt din cadrul aceleiasi institutii. Se pare ca unii semeni ai nostri nu vor sa învete chiar nimic din unele întâmplari similare petrecute.

În cazul de la CEC Bistrita, "operatiunea" a fost astfel gândita si pusa în aplicare, încât sumele de bani "împrumutate" sa fie returnate.

Cazul de la Agentia BCR Nasaud, din acest punct de vedere, avea o cu totul o alta finalitate – sumele obtinute prin intermediul unei vaste operatiuni de devalizare a filialei, prin intermediul unor credite false, urmau sa se piarda în neant. Este de asteptat si de vazut ce capete vor cadea de la Sucursala BCR Bistrita-Nasaud si de la Agentia din Nasaud.

Omul potrivit, la locul potrivit

Operatiunea oamenilor legii a fost derulata sub coordonarea procurorilor de la Directia de Investigarea a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism – Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud, de catre politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud (IPJ BN). În baza unor informatii obtinute prin metode specifice, a fost demarata o ampla operatiune de investigare si documentare a situatiei de la Agentia BCR din Nasaud, care în final a dus la descoperirea unui grup infractional organizat, cu complici în interiorul filialei nasaudene. Acestia, în decursul mai multor luni, a reusit sa sustraga ilegal, prin intermediul unor credite false, suma de 200.000 euro. Cel putin acestea sunt estimarile facute de cei de la Sucursala BCR Bistrita-Nasaud. Surse din apropierea anchetei în curs de derulare, sub protectia anonimatului, arata ca în cadrul grupului infractional organizat, ar fi implicate circa 100 persoane. Sigur, doar câtiva au avut un rol activ, au intiat si elaborat aceasta megaexcrocherie, dar cei mai multi au avut rolul de pioni pe aceasta adevarata tabla de sah. Ei au fost atrasi cu promisiunea obtinerii a 200-300 de euro, pentru eforturile depuse. Ideea grupului de infractori a fost simpla, posibil ca din aceasta cauza sa fi mers fara probleme, o buna bucata de timp, pâna a ajuns în vizorul oamenilor legii. Initiatorul afacerii, Eugen M. din localitatea Cepari, împreuna cu sotia sa si un complice din Sasarm, au reusit sa convinga un mare numar de persoane din Nasaud, Sângeorz-Bai, Sasarm, Floresti, Cepari, dar si din judetul Cluj din localitatea Fizasu Gherlei, sa obtina credite bancare pe baza unor documente false.

Toata operatiunea nu ar fi fost posibila, daca initiatorul afacerii nu gasea omul potrivit într-o unitate bancara. Acest om a fost gasit la Agentia BCR din Nasaud, în persoana numitei Iuliana Daniela M. Anchetatorii sunt uimiti de motivele si resorturile intime care au împins pe aceasta salariata a bancii, considerata pâna nu demult un model, sa devina o infractoare cu sânge rece. Iuliana Daniela M., domiciliata în Nasaud, în vârsta de 35 de ani, provine dintr-o familie înstarita, fara probleme finaciare. Nu este casatorita, lucreaza în cadrul BCR Nasaud de circa 15 ani si detine un autoturism relativ nou. Fata de salariile din România, în calitate de ofiter de credite aceasta avea un salar de circa 3.000 lei, luând în mânâ aproape 2.600 lei, cu mult peste media pe tara. Singurul lucru care atragea atentia asupa ei erau numeroasele obiecte de îmbracamintesi încaltaminte scumpe si bijuterii cu care aceasta se mândrea în fata colegilor. În rest ducea o viata obisnuita, traind într-un oras mititel si monoton precum Nasaudul, care nu oferea nimic special.

Retea bine pusa la punct

În cadrul grupului infractional, aceasta a avut unul din cele mai importante roluri, daca nu cel mai important. Ea era cea care întocmea fiecare dosar de credit, îl verifica, iar ulterior îl promova si-l prezenta în biroul de credite unde era aprobat fara nici o problema. Daca vreunul dintre colegi, mai curios, punea câte o întrebare în legatura cu dosarele promovate de catre Iuliana Daniela M. acesta era pus imediat la punct. Cert este faptul ca toate dosarele de credit întocmite de aceasta, un lucru curios si ciudat în conditiile în care într-o banca de genul BCR exista diferite sisteme de control si verificare, nu erau supervizate de nimeni din conducerea BCR Nasaud. Toate dosarele de credit întocmite si promovate de Iuliana Daniela M. Treceau cu usurinta prin toate filtrele si în final erau aprobate.

Cel care s-a ocupat de racolarea oamenilor dispusi sa se preteze la obtinerea unor credite cu documente false a fost numitul Eugen M. si sotia acestuia, alaturi de câtiva alti complici. Toata operatiunea de întocmire a unui dosar era coordonata de Eugen M. care se ocupa cu angajarea fictiva a persoanelor racolate în cadrul mai multor firme pe care le detine, cu eliberarea de adeverinte de salarizare etc. Oamenii cu scoala putina s-au trezit peste noapte angajati în posturi fictive, de sefi, pe functii de care nu auzisera niciodata. În momentul în care Iuliana Daniela M. dadea semnalul ca totul este OK, Eugen M. se prezenta la sediul bancii nasaudene împreuna cu persoana care contracta creditul. De multe ori intra si acesta în banca, de unde supraveghea toate formalitatile care se desfasurau, de la semnaturi pâna la ridicarea efectiva a banilor. Sumele contractate nu erau exorbitant de mari, acestea variind între 5-10.000 euro. La iesirea din banca, banii erau însusiti de catre Eugen M., care marinimos îi lasa persoanei care contractase creditul circa 300 de euro. Restul sumei era împartita între ceilalti complici, cea mai mare parte revenind lui Eugen M. si functionarei de la BCR Nasaud, Iuliana Daniela M.

Decizii irevocabile

În baza informatiilor obtinute, politistii de la Fraude din cadrul IPJ BN, sub coordonarea unui procuror din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, Biroul Teritorial Bistrita-Nasaud, au investigat si documentat toata tarasenia care deja luase amploare la Agentia BCR din Nasaud. În data de 7 iulie, s-a trecut la anihilarea acestui grup infractional. A fost identificata o retea, formata din sapte persoane, care au avut un rol activ în cadrul grupului infractional. Cercetarile au dus identificarea altor 100 de persoane, complici, constiente sau inconstiente de faptele lor, pe numele carora s-au contractat împrumuturile. Pâna la aceasta data a fost stabilit un prejudiciu de circa 200.000 euro, din care a fost recuperata suma de 30.000 euro.

Cele sase persoane anchetate au fost acuzate de constituirea unui grup infractional organizat, respectiv aderare la un astfel de grup, în scopul comiterii de infractiuni, fals în înscrisuri sub semnatura privata si înselaciune cu consecinte deosebit de grave, prin obtinerea de credite bancare pe baza de documente falsificate, fiind prezentate unui complet de judecatori ai Tribunalului Bistrita-Nasaud. În baza probeleor administrate de catre procurorii DIICOT, au fost arestati pentru 29 de zile Eugen M., cel considerat capul acestui grup infractional organizat, precum si sotia acestuia. Pentru Iuliana Daniela M, functionara agentiei BCR din Nasaud, judecatorii au dispus initial obligatia de a nu parasi tara. Marti, 15 iulie, magistrati Curtii de Apel Cluj, în baza recursului înaintat de DIICOT, a dispus arestarea pentru o perioada de 29 de zile a Iulianei Daniela M., ofiterul de credite de la Agentia BCR din Nasaud. De mentionat faptul ca decizia judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj este irevocabila. Recursul înaintat de catre Eugen M. si sotia acestuia la decizia arestarii pentru o perioada de 29 de zile a Tribunalului Bistrita-Nasaud, a fost respins.

Surse judiciare mentioneaza faptul ca admiterea recursului înaintat de DIICOT, de catre Curtea de Apel Cluj, este un succes, deoarece în baza aceluiasi probatoriu, acestia au infirmat decizia Tribunalului Bistrita-Nasaud, de cercetare în stare de libertate a Iulianei Daniela M. Cercetarile fiind înca într-o faza incipienta, este de asteptat ca acestea sa ofere noi surprize în perioada urmatoare.

OVIDIU TUDORAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.