Zilele trecute, DNA – ST Cluj anunța printr-un comunicat de presă că un bărbat cercetat sub control judiciar pentru proxenetism a fost reţinut de procurori, după ce i-ar fi promis poliţistului care îl ancheta 15.000 de euro. Este vorba despre Călin Man, iar detaliile nespuse despre acest caz schimbă perspectiva pe care procurorii ne-au prezentat-o, mândri de realizare.

Călin Man este cercetat sub control judiciar în dosarul de proxenetism și cămătărie de la Dej, în care mai multe persoane sunt acuzate că ar fi determinat mai multe femei să practice prostituția în mai multe țări europene, obținând în acest mod peste 1 milion de euro. În cazul a doi dintre ei există și suspiciuni de cămătărie.

Călin Man a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a vrut să-l mituiască pe ofițerul de poliție judiciară care îl ancheta.

„În perioada septembrie – 20 octombrie 2020, inculpatul, faţă de care era dispusă măsura controlului judiciar într-un dosar penal în care era cercetat pentru proxenetism, ar fi promis ofiţerului de poliţie care-l ancheta suma de 15.000 euro din care o parte ar fi urmat să ajungă la procuror pentru ca în schimb să obţină clasării în dosarul menţionat”, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Acesta a fost prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere care a fost admisă de către judecător în data de 28 octombrie.

Împotriva acestei soluții, Călin Man a formulat contestație ce se va judeca în 3 noiembrie la Curtea de Apel Cluj.

Povestea așa-zisei șpăgi

Procurorii DNA – ST Cluj spun că în perioada septembrie – octombrie, Călin Man i-ar fi promis unui ofițer de poliție suma de 15.000 euro ca să obțină clasarea în dosarul de proxenetism. Ce nu spun procurorii e că întâlnirile dintre Călin Man și Vlad de la BCCO Cluj au început încă din primăvară într-un cadru informal, adică savurând niște beri în diverse localuri. Lăsând la o parte imoralitatea ofițerului BCCO care se întâlnește cu suspecți din dosare penale, suma de 15.000 euro invocată de procurori a fost adusă în discuție în urma unei conversații amicale dintre cei noi. Curios din fire, ofițerul l-a întrebat pe Călin Man ce sumă îi plătește avocatului ce îl reprezintă în instanță, răspunsul fiind 15.000 de euro. Ofițerul a continuat să-l întrebe pe Călin Man ce îi garantează avocatul, având în vedere onorariul substanțial pe care îl acordă. Când răspunsul a fost previzibil ”reprezentarea în instanță”, ofițerul BCCO a exclamat că ”cheia e la noi”. Cu alte cuvinte, înțelegem că sunt și alte căi și metode prin care se poate obține libertatea unui om.

Din acel moment, ofițerul BCCO l-ar fi presat și instigat pe Călin Man să-i dea lui cei 15.000 euro ca să obțină clasarea dosarului de proxenetism. La ultimele întâlniri dintre cei doi, ofițerul BCCO ar fi mers ”cablat”. Fiind purtător a unei tehnici de înregistrare, ofițerul BCCO Cluj a deschis subiectul celor 15.000 de euro pe care i-a cerut insistent lui Călin Man pentru a-l scăpa de dosar. Acestea sunt probele menționate de procurorii DNA – ST Cluj. Banii nu au fost dați și nu a existat vreun flagrant, ci doar conversații între cei doi, discuții instigate de ofițerul BCCO Cluj. De altfel, sursele spun că în redarea interceptărilor ambientale dintre cei doi apare clar doar ce spune Călin Man, iar în dreptul polițistului apare des ”neinteligibil”.

Folosirea „agenților instigatori”, condamnată la CEDO

La Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a discutat deseori despre implicarea activă a unor agenți sub acoperire care exercită presiuni și influență asupra suspecților pentru ca aceștia să comită o faptă penală. Cu atât mai mult că faptele nu ar fi fost comise dacă nu ar fi existat presiunea agenților sub acoperire. Pentru aceste fapte, CEDO a condamnat inclusiv România la plata unor despăgubiri considerând că aceste fapte sunt de natură să încalce principiul egalității de arme, precum și cel al unui proces echitabil.

CEDO a arătat că ”în pofida necesităţii de a lupta cu criminalitatea, folosirea agenţilor sub acoperire trebuie aspru limitată; agenţii statului pot acţiona pe ascuns, dar fără să instige la săvârşirea infracţiunii”.

În cazuri similare, Curtea a arătat că incitarea de către polițiști pentru comiterea unei infracțiuni apare atunci când polițiștii nu se limitează la a constata pasiv fapta, ci exercită o asemenea presiune și influență asupra suspecților încât acesta comite o faptă penală, pe care nu ar fi comis-o dacă nu ar fi existat presiunea agenților sub acoperire.

Practic, indiferent de faptele pe care le-a comis în trecut o persoană, acestea nu justifică instigarea și crearea unei noi infracțiuni ca mijloc de a-l prinde și de a-l pedepsi.

Cercetați în stare de libertate

Amintim că în luna mai Pop Cosmin Sorin (Sharpele), Pop Codin Iuliu (Coco), Vlașin Tudor Vasile, Man Augustin Calin, Jula Lucian Dorin și Rotar Vlad Alexandru au fost arestați preventiv pentru 30 zile, fiind învinuiți într-un dosar de proxenetism și camătă.

Rând pe rând, toți au scăpat din spatele gratiilor. Man, Jula și Rotar sunt judecați sub control judiciar, iar Vlașin a fost plasat în arest la domiciliu. Ultimii trimiși în arest la domiciliu sunt ”Sharpele Nebunu” și Codin Pop.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2016-2020, de pe urma unor femei care se prostituau în străinătate, în țări precum Elveția, Italia, Austria sau Emiratele Arabe, bărbații ar fi obținut aproximativ 1.000.000 de euro. Sumele erau trimise România, prin intermediul unor terțe persoane sau prin servicii de transfer de bani la distanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.