Consiliul Judetean (CJ) este disputat între Gheorghe Marinescu si Ioan Oltean.
În cursa pentru acelasi CJ ar mai putea intra liderul conservator, Ionel Tompa, prim-vicepresedintele PRM, Constantin Pamfiloiu, sefia pentru acest for administrativ devenind noua moda la vârful politicii românesti.

Adoptarea votului uninominal pentru alegerea presedintilor de consilii judetene va schimba radical strategiile partidelor politice din Bistrita-Nasaud. Sau, cel putin, asa ar fi logic sa se întâmple. Daca pâna acum am asistat la circuri politice, scandaluri si lovituri teribile care vizau decapitarea lui Gheorghe Marinescu si eliminarea PSD de la controlul banilor acestui judet, acum a venit momentul pregatirii marilor batalii pentru ceea ce se cheama fonduri de tot felul si controlul asupra banilor ce intra în acest judet.

Banii si puterea

Istoria conquistei Consiliului Judeten a început la finele anului trecut, atunci când parlamentarii PSD au initiat un proiect legislativ prin care au trecut bugetele judetene din pixul ministrilor PDL în cel al sefilor acestor institutii. Social-democratii au profitat, din plin, de problemele cu care se confrunta PNL ramas doar cu maghiarii la Guvernare si cu jumatate de cabinet chemat la DNA, santajând parlamentarii liberali sa voteze o lege din care câstiga partidul lui Geoana si Nastase. Din acest moment, Consiliul Judetean redevine o institutie interesanta chiar si pentru liderii politici obisnuiti cu fotoliile capitonate ale Camerei Deputatilor sau Senatului, iar povestea merge mai departe. Doar mai reamintim faptul ca, poiectul de buget pentru 2008 a prevazut pentru judetul Bistrita-Nasaud nu mai putin de 50 de milioane de lei.

Contextul în care se vor da luptele

Luptele pentru bani si putere se vor da în contextul în care, din acest ciclu electoral presedintii de consilii judetene, dar si parlamentarii, vor fi alesi în baza legii votului uninominal. Nu trebuie sa uitati ca, actul de care facem vorbire a fost adoptat cu 231 voturi “pentru”, 11 voturi “împotriva” si 18 abtineri. În acest context, alesii au acceptat un amendament formulat de PSD, prin care se introduce scrutinul uninominal si la alegerea presedintilor de consilii judetene. De asemenea, legiuitorii au mentinut pentru alegerile parlamentare pragul electoral de 5 la suta sau câstigarea a sase mandate de deputat si trei de senator.
Modalitatea de stabilire a colegiilor uninominale se va face prin Hotarâre de Guvern, în urma hotarârii pe care o va lua o comisie parlamentara speciala.
Colegiile uninominale vor fi stabilite cu pastrarea normei de reprezentare, 70.000 de locuitori pentru un mandat de deputat, respectiv 160.000 pentru un mandat de senator. Între colegiul cel mai mare, ca numar de alegatori, si cel mai mic nu poate fi o diferenta mai mare de 30 de procente.
La stabilirea numarului de mandate de parlamentari, conform acestei norme de reprezentare, se va lua în calcul populatia cu drept de vot asa cum reiese din ultimul recensamânt, publicat de Institutul National de Statistica.
Partidele sau aliantele vor putea înscrie un singur candidat într-un colegiu uninominal, respectându-se principiul un singur vot – un singur candidat – un singur ales.
Textul legii nu face referiri la listele electorale suplimentare, alegerea senatorilor si deputatilor facându-se prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin.
Candidatii independenti vor trebui sustinuti de minimum patru la suta din numarul total al alegatorilor înscrisi în listele electorale permanente din colegiul respectiv, dar nu mai putin de 2000 pentru Camera Deputatilor si 4000 pentru Senat.
Deputatii au adoptat si un amendament al deputatului PSD Anghel Stanciu, care stabileste o modalitate de redistribuire a mandatelor de parlamentar în raport cu numarul total de voturi al partidelor sau aliantelor, si nu cu procentul dintre voturile obtinute de un partid sau alianta în colegiu si voturile obtinute în întreaga circumscriptie.
Camera Deputatilor este forul decizional pentru aceasta lege. Daca nu va fi atacata la Curtea Constitutionala, legea va merge la Presedintie pentru promulgare.

Principalii actori, regizorul si scenaristii

Contextul politic în care se va desfasura viitoarea batalie pentru sefia Consiliului Judetean este total diferit de ceea ce se întâmpla în urma cu patru ani, atunci când concordia domnea la vârfurile CJ. Acum lucrurile s-au schimbat, deoarece cei doi vicepresedinti vor si ei puterea, adica cutitul si cozonacul cu stafide.
În present, cei doi vicepresedinti ataca dur orice miscare sau declaratie a presedintelui Marinescu, semn ca partidele politice îsi fac încalzirea pentru locale. Primele semne au aparut luna trecuta, atunci când Tompa si Pamfiloiu au criticat în presa locala modul în care se deruleaza relatiile de serviciu. Contextual, vicepresedintii au facut diferite caracterizari propriei relatii pe care o au cu Marinescu, în interviurile acordate unui cotidian local.
Liderul conservator Ionel Tompa a caracterizat în felul urmator relatia sa cu Gheorghe Marinescu: “Ne-am sfatuit, ne-am consultat, am cautat sa promovam proiecte împreuna, având idei care au schimbat într-un fel sau altul o anumita imagine de imobilism a Consiliului Judetean. Totul a durat pâna la disparitia consilierilor judeteni ai Aliantei D.A., care a adus majoritatea PSD-ului, când colaborarea a devenit extrem de greoaie si sporadica, practic a trebuit sa ne luptam pentru a capata de lucru. Pe scurt, nu sunt niste relatii tensionate, dar nici nu sunt de echipa asa cum mi-as fi dorit, iar lipsa acestui spirit greveaza activitatea Consiliului Judetean”.
Constantin Pamfiloiu, prim-vicepresedinte PRM, s-a plâns de lipsa unui parc industrial, cât si a infrastructurii: “Nu a existat niciun interes pentru realizarea unor asemenea obiective. Nu pentru ca nu ar fi terenuri, de astea sunt câte vreti, e o tâmpenie sa motivezi în felul acesta. Eu luam 100 de hectare, faceam drumuri de acces, canalizarea si gazul metan, dupa care asteptam sa vina investitorii. Va garantez eu ca veneau. Daca vrei sa faci ceva, faci, dar trebuie sa lasi la o parte politicul, intersele personale. Sunt convins ca aici a fost mai importanta politica, interesele personale si de grup, neexistând un mangement bun la conducerea acestui judet”.
Relatiile au devenit si mai tensionate în momentul în care, cei doi au declarat public ca vor limitarea numarului de mandate a presedintelui CJ. Sigur ca, propunerea a venit atunci când presedintele Gheorghe Marinescu si-a anuntat intentia de a candida din partea PSD pentru un nou mandat la sefia CJ. Astfel, cei doi au declarat la unison ca sustin uninominalul la presedintia Consiliului Judetean, însa numarul de mandate ar trebuie limitate doar la doua, iar aceasta cutuma ar trebui aplicata si în cazul primarilor.
Ironic, Tompa a apreciat ca reducerea numarului de mandate ar avea ca efect o stare de sanatate mai buna a candidatilor, deoarece acestia nu ar mai fi atât de stresati.
“Din cauza stresului, presedintii de consilii judetene nu mai reusesc sa-si finalizeze proiectele începute, deoarece sunt captivi votantilor si, de dragul imaginii electorale, duc o politica calduta” mai zice Tompa.

Reactie de presedinte

Gheorghe Marinescu a vrut sa faca doar câteva remarci cu privire la declaratiile facute de cei doi vicepresedinti. Pentru ca, în una din acestea, Ionel Tompa a facut referire la faptul ca uninominalul va promova baronii locali, Marinescu a replicat urmatoarele: “Este o formula cu care prezumtivii candidati la aceste functii îsi ascund neputinta si incompetenta, dispretuind în acest fel electoratul, deoarece acesta stie mai bine decât politicienii cine trebuie sa ajunga în top. Cât despre pensionarea conform Legii 19 din 2000 a presupusilor adversari politici, aceasta este o imensa prostie”, sustine Marinescu.

Epilog cu niste candidati

Asadar, lupta pentru sefia judetului se anunta a fi mai ascutita decât lupta de clasa, în cursa pentru trofeu putând sa se înscrie nume grele si de rezonanta din politica bistriteana. Aici, ar putea fi vorba de Gheorghe Marinescu, Ionel Tompa, Constatin Pamfiloiu, dar, cu toate acestea, lupta s-ar putea da între doi giganti: Gheorghe Marinescu contra Ioan Oltean, asta, sigur, în cazul în care, conducerea PDL va decide ca, “ocuparea” consiliilor judetene este o politica prioritara, în batalie anuntându-si intrarea Berceanu sau Sorin Frunzaverde.

Deputatul PLD Ioan Oltean a declarat în conferinta de presa de la sfârsitul saptamânii trecute ca spera ca prin intermediul acestui vot uninominal, în ceea ce priveste alegerea presedintilor de consilii judetene, «Era Marinescu» va lua sfârsit. “El este cel mai prost gestionar din tara în ceea ce priveste drumurile judetene si infrastructura judetului”, a mai precizat Oltean. Acesta nu a uitat sa le multumeasca celor doi vicepresedinti ai CJ, Ionel Tompa si Constantin Pamfiloiu pentru modul în care s-au implicat în împartirea bugetului judetean.

Norica Oprea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.