Bătaie mare pentru contractul de modernizare a drumului dintre Strugureni şi Matei! Pentru cei 4,4 milioane de euro au intrat în cursă 33 de firme

655

Licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) pentru atribuirea contractului de modernizare a DJ 172 E pe un tronson de 7 km între Strugureni şi Matei a fost prelungită până la jumătatea lunii iunie. Firmele care au depus oferte au cerut o mulţime de clarificări şi, mai mult decât atât, documentaţia de atribuire a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Suma pusă la bătaie de CJ BN este una deosebit de tentantă, de peste 19,8 milioane de lei, adică peste 4,4 milioane de euro, astfel că în cursă au intrat nu mai puţin de şapte asocieri de firme, plus un ofertant unic. Printre aceste regăsim nume foarte cunoscute, precum MIS Grup, Frasinul, Îndemânarea Prodcom sau Dimex.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a lansat la finele lunii octombrie licitaţia pentru atribuirea contractului  de servicii de proiectare şi de execuţie de lucrări privind modernizarea DJ 172E km 0+000 – 7+000 Strugureni-Matei, mai precis fiind vorba de un tronson cu o lungime de 7 km. Valoarea estimată a contractului este una atrăgătoare, de 19,826,047 lei, fără TVA, adică 4,405 milioane euro, fără TVA.

În documentaţia pentru avizarea lucrărilor de intervenţie pe acest tronson de drum judeţean sunt propuse două scenarii de modernizare. Unul dintre acestea propune modernizarea drumului cu îmbrăcăminte asfaltică, care este şi cea recomandată de proiectant, iar cel de-al doilea cu beton.

În acest moment, acest drum este într-o stare avansată de degradare, cu gropi şi făgaşe, iar lăţimea acestuia nu este una corespunzătoare unui drum judeţean, aceasta fiind una variabilă, cuprinsă între 3,5 şi 5,5 m şi neuniformă.

„Apele meteorice stagnează pe suprafaţa carosabilă din cauza şanţurilor şi podeţelor colmatate, dar şi din cauza neexistenţei unei pante transversale corespunzătoare. (…) deoarece drumul în stadiul actual este cu multe degradări, şanţurile de scurgere a apelor sunt colmatate sau inexistente, podeţe colmatate, la podeţele existente lipsesc parapeţii, este absolut necesar ca pentru a se desfăşura o circulaţie în condiţii de siguranţă şi confort să se execute lucrările de modernizare a drumului, inclusiv lucrările anexe acestuia (şanţuri, podeţe, lucrări de sprijinire şi siguranţa circulaţiei).

În concluzie, pentru a se desfăşura un trafic în condiţii de siguranţă şi confort, lucrarea de modernizare a drumului judeţean DJ 172 E este absolut necesară şi oportună, deoarece traficul în condiţiile actuale este greoi, iar accesul la cele două localităţi şi la gospodăriile permanente este relativ greu, prezintă un coeficient ridicat de risc, fără siguranţă şi confort, astfel încât zona se dezvoltă relativ încet”, se arată în document.

Indiferent de variantă, lucrările propuse vizează, pe lângă cele strict propriu-zise care se vor efectua la partea carosabilă, şi realizarea de rigole carosabile, rigole carosabile ranforsate, şanţuri pereate, montarea a 31 podeţe tubulare cu diferite diametre şi se vor stabiliza versanţii prin realizarea de ziduri de sprijin pe o lungime de 185 m.

Fiindcă vorbim atât de servicii de proiectare, cât şi de execuţii de lucrări, la această licitaţie vorbim de asocieri firme, doar o singură companie având curajul de a intra în cursă doar cu un terţ susţinător. Astfel, avem nu mai puţin de şapte astfel de asocieri, cu nume care mai de care mai cunoscute, parte dintre ele firme de casă al CJ BN.

Una dintre companiile intrată în această cursă este ARL Cluj SA, care are drept terţ susţinător pe DP Consult SA, tot din Cluj Napoca. Urmează apoi asocierea de firme dintre Construct Perom SRl – lider de asociere -, care s-a asociat cu DP Cons SRL din Cluj -Napoca, Oyl Company Holdin SRL din Slobozia-Ialomiţa şi Via Procons SRL din Alba Iulia. Asocierea are şi serie de subcontractanţi: Dacia Asphalt SRL, Walhalla Invest Procomimpex SRL, Drum Consult SRL şi BS Recycling SRL, toate din judeţul Cluj.

O altă asociere este formată din Diferit SRL din Cluj-Napoca (lider de asociere) şi Damar Consult SRL, tot din Cluj-Napoca. Cele două firme au drept subcontractanţi pe Caloria SRL, Energo Power SRL, Empo Consult SRL şi Vibo Instal SRL, toate din Cluj-Napoca.

O licitaţie la CJ BN fără Dimex 2000 Compnay SRL din Rebrişoara nu se putea! De data aceasta firma rebrişoreană a intrat în cursă alături de Starcom Exim, cu care a mai câştigat o licitaţie organizată tot de administraţia judeţeană, execuţia de lucrări pe DJ 172 D – Poarta Transilvaniei – fiind vorba de lotul 3. Cele două firme şi-au adjudecat licitaţia cu o ofertă de circa 5,6 milioane de euro, fără TVA. Este mai mult decât evident că grosul banilor vor intra în conturile Dimex, în condiţiile în care aceasta are de executat lucrările, în timp ce Starcom Exim are doar partea de proiectare.

În perioada 2007 – 2015, SC Dimex 2000 Company SRL şi-a adjudecat nu mai puţin de 119 contracte din licitaţiile publice organizate de autorităţile locale şi judeţene, dar şi instituţii ale statului din judeţ şi din ţară. Valoarea totală a acestor contracte este 66.259.843 euro. Alte 9 contracte au fost obţinute prin atribuire directă, valoarea acestora fiind de 87.729 euro.

La această licitaţie pentru lucrările de la drumul de la Strugureni – Matei, asocierea Dimex 2000 Company SRL – Starcom Exim SRL are şi un subcontractant: Electro-Ursa Servcom SRL.

O a treia asociere este formată din alte nume binecunsocute la nivel de Bistriţa-Năsăud. Este vorba despre Frasinul, firmă de casă a CJ BN, NV Construct SRL din Cluj Napoca şi Straco Grup SRL din Bucureşti, aceasta din urmă fiind în insolvenţă din 2015. Asocierea are subcontractant o firmă din Baia Mare – Electromara SRL.

În perioada 2010 – 2015, Frasinul SRL, firmă deţinută de Traian Larionesi, a câştigat din bani publici peste 29,3 milioane de euro.

O a patra asociere de firme este compusă din Îndemânarea Prodcom SRL din Livezile, LDP SA Bistriţa, firmă al cărui acţionar unic este chiar CJ BN, Lemacons SRL din Galaţi, DP Proiect SRL din Cluj Napoca şi Into SRL din comuna Ion Neculce, judeţul Iaşi. Asocierea are un singur subcontractant, pe Electro-Ursa SRL. şi un terţ susţinător din Cluj-Napoca – Sodi Construcţii SRL.

MIS Grup SRL, împreună cu Drumserv SA din Târgu Mureş şi Luca Way din Bucureşti formează cea de a cincea asociere intrată în cursa pentru contractul de peste 4,4 milioane de euro scos la licitaţie de CJ BN. Electro-Ursa Servcom SRL apare şi aici pe post de subcontractant.

Mis Grup SRL este una dintre firmele din Bistriţa-Năsăud abonată la banii publici din acest judeţ. Compania controlată de facto de Emil Iugan a câştigat , în perioada 2007 – 2015 nu mai puţin de 57 de contracte pe bani publici, de pe urma cărora a încasat aproximativ 60 de milioane de euro. De atunci încoace banii s-au mai înmulţit, fiindcă firma lui Iugan şi-a mai adăugat în portofoliu şi alte licitaţii câştigate. Iar Mis Grup nu este singura firmă a familiei Iugan.

La finele anului trecut, Gazeta de Bistriţa a făcut vorbire într-un articol despre un proiect derulat de Primăria Şanţ. Este vorba despre construirea Complexului cultural şi de alimentaţie publică, un soi de cămin cultural cu sală de nunţi, dar şi spaţii pentru comercializarea produselor agroalimentare. Licitaţia a fost câştigată de Emil Iugan, Mis Grup fiind singura firmă ofertantă, pentru lucrări acesta încasând 3,3 milioane de lei. După ceva timp, aceeaşi primărie din comuna Şanţ a mai organizat o licitaţie, pentru modificări a proiectului iniţial, care a fost câştigată tot de firma lui Iugan cu o oefrtă de 2,4 milioane lei. De aici rezultă un total de 5,8 milioane lei, deci aproximativ 1,2 milioane euro.

Dacă MIS Grup s-a ocupat cu ridicarea clădirii şi a mai pus mâna şi pe modificările proiectului, fiica a pus mâna pe licitaţia care prevede dotarea centrului de la Şanţ.

Licitaţia pentru dotarea complexului cu mese şi scaune s-a finalizat în urmă cu câteva zile. Câştigătoarea a fost Silvania Internaţional Prod, firmă care face parte din acelaşi grup de firme, care este administrată de Virginia Fărcaş, fiica lui Emil Iugan.

Autorităţile locale din Şanţ vor plăti 350.000 de lei pentru dotarea cu mese şi scaune a acestui centru. La licitaţie au mai participat şi alţi doi ofertanţi, însă preţul cel mai bun l-a oferit Silvania Internaţional Prod.

Ultima asociere care a intrat în cursa pentru contractul scos la licitaţie de CJ BN este formată din Societatea de Construcţii Napoca, din Cluj-Napoca, Danube Total Grup SRL, din Otopeni – Ilfov, şi Eurocerad Internaţional SRL din Bucureşti. Asocierea are un subcontractant – Verta Tel din Bucureşti, şi un terţ susţinător, tocmai din Italia – Tirrena Scavi S.p.A.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a lansat la finele lunii octombrie licitaţia pentru atribuirea contractului  de servicii de proiectare şi de execuţie de lucrări privind modernizarea DJ 172E km 0+000 – 7+000 Strugureni-Matei, mai precis fiind vorba de un tronson cu o lungime de 7 km. Valoarea estimată a contractului este una atrăgătoare, de 19,826,047 lei, fără TVA, adică 4,405 milioane euro, fără TVA.

În documentaţia pentru avizarea lucrărilor de intervenţie pe acest tronson de drum judeţean sunt propuse două scenarii de modernizare. Unul dintre acestea propune modernizarea drumului cu îmbrăcăminte asfaltică, care este şi cea recomandată de proiectant, iar cel de-al doilea cu beton.

În acest moment, acest drum este într-o stare avansată de…

 

1 COMENTARIU

  1. Adica aceleasi firme care mananca banii contribuabililor de la Revolutie incoace si nimeni nu face nimica…Aceeasi mafie, aceleasi personaje abjecte si toate astea pe banii nostri, ca doar din impozite si taxe se face bugetul care se pune apoi pe tava mafiotilor. Sa nu uitam ca toate astea nu sunt chiar un cadou pentru smecherii care participa la asa zisele licitatii… „Onorabilii” factori politici bistriteni isi trag comisioane grase din toata afacerea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here