Bătaie de joc la Consulatul de la Bilbao: „la noi vin tot felul de nebuni” !

300
Sursa foto: www.inforoes.com

O româncă din Spania, împreună cu copilul său în vârstă de numai un an, a fost nevoită să aștepte zece ore, pe o bancă, într-un parc din Oviedo, până când a reușit să ajungă la rând la consulatul itinerant, din data de 8 octombrie, organizat de Consulatul Român din Bilbao. Cazul, relatat pe larg de către publicația de limbă română din Spania, Inforoes.com, nu este deloc unul singular, indiferența și modul respingător în care se comportă de multe ori personalul consulatelor României din alte țări cu proprii cetățeni fiind semnalat în repetate rânduri.

 

Locuiesc de opt ani în Oviedo și de trei ori am apelat la serviciile Consulatului de la Bilbao și de trei ori am plecat cu un gust amar, dar ceea ce ni s-a întâmplat ultima dată a fost picătura care a umplut paharul”, spune, într-o scrisoare adresată Inforoes, românca. Ea aflase că personalul Consulatului din Bilbao va veni la Oviedo, cu ocazia organizării pe perioada a două zile, respectiv 7-8 octombrie, a unui consulat itinerant.

Când am aflat că vor veni la Oviedo, m-am bucurat deoarece trebuia să-i facem din nou pașaport fiicei noastre de un an”, mai spune mama fetiței. Modul în care a fost organizat și s-a derulat acțiunea i-a spulberat însă rapid bucuria. Femeia povestește pe larg despre modul cum au fost tratați românii chiar de către proprii conaționali, diferențele de taxe consulare percepute fără nicio explicație, lipsa de informare a oamenilor cu privire la actele necesare în vederea obținerii serviciilor solicitate, și despre haosul pe care reușesc să îl creeze prin toate acestea chiar cei ce lucrează în aparatul consular.

Experiența femeii a fost însă și mai dură, pentru că după așteptatul în stradă cu fetița în brațe, noaptea i s-a declanșat copilului febra, diagnosticul de a doua zi dat de medici fiind cât se poate de clar: penumonie. Și culmea ironiei, după o săptămână, este sunată de la Consulat că fotografiile pentru pașaport sunt inutilizabile.

Ca și cum nu ar fi fost de-ajuns, după o săptămână mă sună de la consulat doamna cu fotografiile să mă anunțe că niciuna din pozele făcute de dumneaei nu poate fi folosită și că am două variante: ori merg la Bilbao pentru o nouă poză, ori trimit eu una format DNI și îmi fac un pașaport temporar, ori pot veni și sâmbătă sau duminică pentru că sunt dispuși să mă ajute cu problema mea”, mai relatează femeia.

Contactat de către Inforoes, Consulatul Român de la Bilbao, după ce a refuzat în primă fază să comenteze cazul, a mai „scăpat” totuși, printr-un funcționar pe nume Luminița Șerban, un răspuns absolut stupefiant: „la noi vin tot felul de nebuni”. După câteva minute, consulul Marian Popescu a revenit să „dreagă busuiocul”:

Noi nu putem controla ceea ce se întâmplă afară, nu cred că dacă doamna ar fi venit să ne spună despre ce este vorba am fi refuzat-o. Cât despre cei 50 de euro, vă asigur că nu este adevărat. Încercăm pe cât posibil ca toată lumea să plece mulțumită. Oamenii vin câteodată cu cererile necompletate și atunci trebuie să-i ajutăm. Nu avem nici personal și nici aparatură pentru a micșora timpul de așteptare. Vă promit că la consulatul itinerant de la Logrono vom încerca să luăm mai întâi cererile cu minori”, a declarat pentru publicația spaniolă de limbă română, Inforoes.com, consulul României de la Bilbao, Marian Popescu.

(Citiți cazul pe larg aici)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here