
Un bărbat din Braniștea a fost dur amendat de jandarmi, din cauză că a apelat nejustificat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.
Atenție, apelurile nejustificate la 112 se sancționează conform legii – numai pentru această abatere sancțiunile aplicate de către jandarmi se ridică la peste 21.000 de lei, doar în 2025, avertizează Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Bistrița-Năsăud.
În cursul zilei de joi 22 mai, un bărbat de 59 de ani din Braniștea a apelat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 solicitând la fața locului un echipaj al forțelor de ordine în mod nejustificat. Ca urmare, acesta a fost sancționat cu o amendă de 3.000 de lei, pentru alertarea falsă a forțelor de ordine.
Potrivit IJJ Bistrița-Năsăud, de la începutul acestui an au fost constatate 23 de sancțiuni în valoare de 21.000 lei, dintre care 12 avertismente scrise pentru cazurile în care forțele de ordine au fost alertate în mod nejustificat.
„Echipajele de Jandarmerie intervin în sprijinul persoanelor atunci când sunt sesizate prin intermediul Numărului Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, când se autosesizează cu privire la producerea unor fapte de natură contravențională sau în cazul unor infracțiuni.
Apelarea prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112 trebuie efectuată numai în cazuri de urgență, care necesită intervenția promptă a structurilor specializate pentru soluționarea acelui eveniment.
Nu abuzați de acest număr de telefon fără a avea într-adevăr un motiv real sau o urgență!
O.U.G. 34 din 2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență este actul normativ care reglementează organizare și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Aceasta stabilește că numărul de urgență se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Reamintim cetățenilor faptul că apelarea abuzivă a Sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.000 de lei. Săvârşirea din nou a contravenţiei în interval de un an de la constatare se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.
Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei, iar săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 la 8.000 de lei.
Conform legii nr. 61 din 1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, ori a organelor de menținere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, după caz, prin solicitarea intervenției la fața locului, fără motiv întemeiat se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 și 500 lei.
Majoritatea dintre sancțiunile aplicate de către jandarmi pentru apelurile nejustificate la 112 au fost legate de tulburarea ordinii publice fără motiv întemeiat, respectiv apelarea acestui număr după consumul excesiv de băuturi alcoolice”, a transmis sursa citată.