Foşti oficiali guvernamentali americani au cerut marţi viitoarei administraţii Barack Obama să facă din prevenirea genocidurilor o prioritate a activităţii sale, potrivit Mediafax.

Fostul secretar de Stat democrat, Madeleine Albright, şi fostul secretar republican al Apărării, William Cohen, au prezentat, la sediul ONU de la New York, un raport al Grupului de lucru asupra prevenirii genocidurilor, pe care aceştia îl coprezidează.
Intitulat "Prevenirea genocidurilor: document de lucru pentru conducătorii americani", studiul conţine 34 de recomandări, printre care ameliorarea mecanismelor de alertă, o acţiune precoce pentru evitarea crizelor, o mai mare disponibilitate de a folosi forţa, ca ultimă soluţie, precum şi măsuri de sprijinire a normelor şi instituţiilor mondiale.
"Ideea centrală a raportului nostru este că genocidul este inacceptabil şi că putem şi trebuie să facem mai mult pentru a-l împiedica", a declarat Albright, care a fost şeful diplomaţiei fostului preşedinte Bill Clinton. "Statele Unite nu trebuie să care această povară singure, dar în acelaşi timp este datoria noastră şi interesul nostru bineînţeles să contribuim la desemnarea căii" de urmat, a spus ea.
Albright a afirmat că administraţia preşedintelui ales, Barack Obama, care îşi începe mandatul la 20 ianuarie, "ar trebui să facă din prevenirea genocidurilor o prioritate de politică externă". "Această concepţie ar trebui să o aibă şi agenţiile noastre naţionale de securitate şi organismele multilaterale din care facem parte", a adăugat ea.
Ea a mai recomandat ca administraţia americană să "creeze un mecanism interdepartamental la nivel înalt care să depună eforturi în special pentru împiedicarea genocidurilor înainte ca acestea să se producă".
 
(A.M.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here