Municipalitatea bistriţeană a alocat anul acesta pentru studiile și obținerea de acorduri și avize necesare construirii complexului de agrement acvatic – Aquapark-nu mai puțin de 510.000 lei, deşi contractul pentru întocmirea documentaţiei se ridică la peste 730.000 lei. Cu circa o lună şi jumătate în urmă, municipalitatea a redus cu 160.000 lei bugetul alocat pentru acest an pentru întocmirea documentaţiilor tehnice.

 

Anul acesta municipalitatea a alocat suma de 510.000 lei pentru din totalul de 736.560 lei cât are de plătit firmei care a câştigat contractul pentru întocmirea documentaţiei necesare realizării unui aquapark în Wonderland. Acest lucru denotă faptul că proiectul se derulează anevoios în ceea ce priveşte finanţarea lui.

Ovidiu Creţu se lăuda cu realizarea acestui aquapark din fonduri europene, însă în primăvara acestui an a ajuns la concluzia că acest lucru este imposibil, astfel că nu a exclus varianta unui nou împrumut bancar.

„Nu suntem eligibili pe fonduri europene. Aquaparkul este un element foarte important pentru ceea ce înseamnă nu numai Wonderland, ci Bistrița. Vom găsi o finanțare pe altceva. Nu exclud nici bugetul propriu, nici împrumuturi sau alte fonduri. Este un obiectiv strict necesar pentru Bistrița. Interesul oricărui administrator este să implementeze proiectul cât mai repede. Din păcate, lucrurile merg extrem de greu din cauza hățișului de legi și normative și problematicii terenurilor. Avem probleme cu terenurile de lângă străzi și din multe alte locuri. Cadastrul general este soluția pentru Bistrița, până când nu-l vom finaliza ne dăm de foarte multe greutăți. Aquapark este un proiect mare, se vor bate mulți pentru a-l realiza, eu bănuiesc că vor fi costuri de peste 5 milioane de euro. Sunt bani pe care municipiul și-i poate permite, chiar într-o variantă de împrumut, pentru că gradul nostru de îndatorare este de 4-5%”, declara în luna aprilie, primarul Ovidiu Creţu.

 

Peste 730.000 lei pentru întocmirea documentaţiilor

Până una alta, edilul bistriţean a decis să facă primii paşi pentru realizarea aquaparkului, numai că acest lucru s-a întâmplat anterior declaraţiei de mai sus. Astfel, la finele anului trecut, municipalitatea condusă de Ovidiu Creţu a scos la licitaţie contractul pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice aferentă în vederea realizării unui aquapark în Wonderland. În acest sens, municipalitatea a pus la bătaie nu mai puţin de 1.246.994 lei, fără TVA (peste 1,5 milioane lei cu TVA inclus).

Patru firme, printre care s-a numărat şi una spaniolă, au depus oferte, din care doar două au fost declarate eligibile.

 

Cine ia banii pe hârtii

Câştigătoare a fost declarată o firmă din Bucureşti – SCAduro Impex SRL din Bucureşti, care a avut o ofertă de 594.000 lei, fără TVA (736.560 lei cu TVA).

Această firmă figura cu doar doi angajaţi în 2014, an în care a atins o cifră de afaceri de peste 830.000 lei şi a obţinut un profit de aproape 30.000 lei.

În schimb anul trecut, Aduro Impex SRL nu figurează cu nici un angajat, în schimb a atins o cifră de afaceri de peste 3,89 milioane lei, datorii de circa 1,6 milioane lei şi profit de 1,64 milioane lei.

Toate bune şi frumoase până aici, însă subcontractanţii cu careAduro Impex SRLsunt foarte interesanţi.

Astfel una dintre firmele subcontractante – SC Specialist Consulting SRL din Bucureşti – este în insolvenţă la cererea sa. În 2015, firma bucureşteană a încheiat anul cu o cifră de afaceri de peste 9,58 milioane lei, însă datoriile s-au cifrat la peste 8,93 milioane leişi un profit de peste 2,63 milioane lei.

De asemenea, în 2014, firma bucureşteană înregistra o cifră de afaceri de peste 6,9 milioane lei, datorii de peste 5,65 milioane lei şi profit de peste 1,7 milioane lei.

Cu toate acestea, la finele anului trecut, mai precis pe data de 4 noiembrie, şi-a depus cerere de intrare în insolvenţă. Cu exact două zile înainte ca Primăria Bistriţa să publice anunţul pentru scoaterea la licitaţie a contractului pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice aferente aquaparkului.

Un alt subcontractant al SC Aduro Impex SRL este SC Protelco SA a fost fondată, potrivit ph-online.ro, de Sorin Ioncu, şi azi asociat în companie, persoană susţinută puternic de Florin Anghel, fost deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova. Anghel a fost trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul „Cazarma 1375 – Ciuperceasca”.

Anul trecut, firma a înregistrat o cifră de afaceri de peste 14,7 milioane lei, datorii de circa 5 milioane lei şi un profit de 3,65 milioane lei, care practic s-a dublat faţă de cel obţinut în 2014.

Combinaţia Aduro Impex SRL – SC Specialist Consuting SRL – SC Protelco SA o regăsim la o altă licitaţie a Primăriei Bistriţa, fiind vorba mai precis de contractul estimat la peste 700.000 de lei pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivul de investiții „Cetatea Medievală Bistrița – punerea în valoare a patrimoniului cultural”.

Un alt subcontractant al Aduro Impex SRL este SC DC Imobil Proiect SRL din Bistriţa, o firmă proaspăt înfiinţată, în iulie 2013. Potrivit site-lui Ministerului Finanţelor Publice, firma bistriţeană a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de peste 116.000 lei şi un profit de aproape 50.500 lei. În schimb, datoriile se cifrau la peste 110.000 lei. În anul trecut, datele financiare sunt sensibil egale cu cele din anul anterior. Astfel, cifra de afaceri s-a ridicat la 116.000 lei, datoriile la peste 111.000 lei, iar profitul a fost ceva mai mic decât în anul anterior, acesta cifrându-se la aproape 47.000 lei.

Un al patrulea subcontractant, dar care figurează şi ca terţ susţinător, este SC Total Road SRL din Bucureşti. Această firmă, cu doar patru angajaţi, a înregistrat în 2014 o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane lei, un profit de peste 333.000 lei, dar şi datorii de circa un milion de lei.

aquapark-kbistrita

Creţu iubeşte hârţogăraia

Documentaţiile întocmite pentru Wonderland au înghiţit foarte mulţi bani de la bugetul local, adică din banii bistriţenilor.

Astfel, proiectul “Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi, în cadrul complexului sportiv Wonderland studii topo, studii geo + SF + PT + CS + DE pentru municipiul Bistriţa” a costat 110.000 lei şi a fost realizat de Centrul Profesional de Proiectări şi Cadastru S.A. Se adaugă elaborarea fazelor de proiectare aferente complexului Wonderland care au costat 80.000 de lei şi au fost realizate de SC Civitas Proiectare SRL Cluj.

În iunie 2014, aleşii locali au decis că firma de proiectare, SC Civitas Proiectare SRL din Cluj, trebuie să refacă studiul de fezabilitate pentru drumul de acces şi utilităţile din Complexul Wonderland. În prima fază investiţia era estimată la peste 14 milioane de euro, iar după reevaluare a scăzut la 7,8 milioane de euro.

În 2013, municipalitatea aloca 90.000 lei pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru amenajarea unui aquapark în Wonderland, iar în bugetul anului trecut a prins alţi 142.000 lei pentru studii de specialitate, studiul de fezabilitate, avize şi acorduri privind realizarea aceluiaşi obiectiv. Din cei peste 140.000 lei, suma de 92.000 de lei a fost direcţionată către refacerea studiului de fezabilitate pentru drumul de acces şi utilităţile din Wonderland – două străzi cu piste de biciclişti, reţele de apă, canalizare şi electrice, inclusiv canalizare pe Valea Ghinzii, conform deciziei Consiliului Local -, plus proiectul tehnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.