Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat, miercuri, în dezbatere publică un nou program, ”Conservarea biodiversităţii prin coexistenţa dintre om şi carnivore mari”, prin care populaţia din judeţele vulnerabile la atacurile urşilor bruni va putea să îşi monteze garduri electrice în jurul locuinţelor, al stânelor, culturilor agricole sau livezilor. Circa 1.000 de astfel de sisteme vor ajunge anul acesta la populaţie.

Programul finanţează pentru populaţie kit-uri complete de garduri electrice care pot fi instalate de populaţie în jurul propriilor gospodării, stânelor, culturilor agricole, livezilor etc. Acestea au rolul de a împiedica incidente sau pagube produse de carnivorele mari (în special ursul brun şi lup) prin îndepărtarea animalelor sălbatice de zonele locuite sau din cele în care oamenii au culturile agricole, animalele domestice, stupinele etc.

Suntem ţara cu cea mai mare populaţie de urşi din Europa. Pe de-o parte, o bogăţie a biodiversităţii româneşti, pe de altă parte, o mare responsabilitate pentru siguranţa oamenilor. Programul nostru împacă dubla noastră responsabilitate: conservarea speciei şi coexistenţa fără incidente între om şi carnivorele mari. Vom acoperi în proporţie de 100% costurile acestor sisteme pentru populaţia din judeţele ţării în care s-au înregistrat în mod repetat incidente sau pagube produse de animalele sălbatice”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Populaţia poate primi până la 2.000 de lei pentru instalarea gardurilor electrice în jurul zonelor obiectivelor pe care vor să le protejeze. Suma finanţată prin Administraţia Fondului pentru Mediu acoperă în proporţie de 100% costurile unui astfel de sistem care include generatoare de impulsuri, izolator inel, role fir gard electric etc.

Programul este adresat populaţiei din judeţele: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vrancea.

„Programul pe care îl demarăm anul acesta va fi multianual. Investim în 2020 1,5 milioane lei pentru ca speciile să fie protejate, iar oamenii şi bunurile lor să fie în siguranţă. Cred că un bun management al speciilor pentru care suntem renumiţi în Europa implică inclusiv sisteme inteligente care să permită coexistenţa între om şi carnivorele mari”, a mai spus Costel Alexe.

FOTO: ARHIVĂ

1 COMENTARIU

  1. POVESTI ! MERETI MA CA EU SUNT VANATOR SI MERGEM LA VANATOARE IN ZONELE UNDE EXISTA ASTFEL DE GARTDURI ELECTRICE si efectiv vanatul ori ” sare peste sarmele ” respective , ori se baga pe sub ele, sau efectiv se arunca in sarme ,pe care le rupa de parca nici n-au fost .
    INDIFERENT DIN CATE RANDURI VA FI PUSA SARMA LA GARD… NU ARE NICI UN EFECT . Numai animalele domestice cat de cat, stau in perometrul respectiv … si nici alea. Ganditi-va la un cal sare peste un bstacol de 2 m inaltime … Am vazut cervide ( ciuta ori taur de cerb , care au sarit peste gard de 2,5 m de parca nici n-a fost … Mistretii , efectiv ridica gardul si-l ia in bod de parca-i din frunze ori gateje …
    Numai imprejmuirile care sunt cu plasa de sarma rezistenta si inat de cel putin 2 -2,5 m si ingropat in pamant cel putin 50 cm… determina cat de cat ca vanatul sa nu patrunda pe terenurile respective si sa-l ocoleasca .
    IN REST POVESTI DE ADORMIT COPIII !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.