Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a anunțat că se vor organiza mai multe evenimente cu scopul de a reafirma dreptul de creanță al țării noastre asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în perioada 1916-1917.

„Anul acesta, se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a tezarului României. Începând din anul 1991, Banca Națională a României a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă și externă a problemei tezaurului trimis la Moscova și apoi sechestrat de Uniunea Sovietică”, a spus guvernatorul BNR.

„Un drept de creanță al României mai vechi de un secol. Nu suntem la primele acțiuni pe această linie. Cu ocazia aderării Rusiei la Consiliul Europei în anul 1995, România, alături de alte state foste comuniste, au prezentat propuneri pentru restituirea bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică. Atunci, comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a Consiliului aprecia că aceste probleme trebuie rezolvate între statele membre interesate”, a mai spus Mugur Isărescu.

Oficialul BNR a explicat că Rusia a respins discuția cu privire la restituirea depozitului de aur evacuat la Moscova în 1916-1917. Această respingere a venit sub pretextul că Rusia se află în procesul elaborării unei legi de restituire a bunurilor materiale aparținând altor state, care au fost depozitate în Uniunea Sovietică în timpul războiului. „Ulterior, proiectul de lege invocat de experții ruși a fost respins de Duma de Stat a Rusiei”, a continuat Mugur Isărescu, scrie stiripesurse.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.