
Probleme serioase în evidența contabilă a Primăriei comunei Dumitra au descoperit auditorii Curții de Conturi care au luat la puricat anul situațiile financiar-contabile întocmite anul trecut de administrația locală.
Valoarea activelor sub evaluate, cheltuieli supraevaluate, datorii curente subevaluate, creanțe supraevaluate, scutiri aiurea de taxe și impozite sau achiziții publice făcute fără respectarea legii sunt doar câteva dintre problemele identificate de auditorii Curții de Conturi care au verificat la începutul acestui an activitatea financiară a Primăriei Dumitra pentru anul 2024.
Evidența contabilă, varză!
În raportul dat publicității de Curtea de Conturi, se arată că au fost constatate erori cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare.
Astfel, una dintre problemele depistate de auditorii Curții de Conturi este înregistrarea eronată în evidența contabilă a valorii unui obiectiv de investiții recepționat. Mai precis este vorba despre Școala Generală Dumitra care, anul trecut, a fost reabilitată și modernizată în cadrul unui proiect finanțat din PNRR, caz în care valoarea investiției înscrisă în procesul verbal de recepție este 2.943.534,38 lei.
“Din analiza înregistrărilor contabile efectuate de entitate a rezultat că valoarea reflectată la 31.12.2024 în evidenţa contabilă a activului menționat este eronată (-2.943.534,38 lei) ceea ce a determinat denaturarea valorii obiectivului de investiții cu 5.887.068,76 lei, prin înregistrarea eronată, de două ori, în creditul contului 231 «Active fixe în curs de execuție» a valorii obiectivului recepționat, în corespondență cu contul de cheltuieli 682 «Cheltuieli cu activele fixe neamortizabile» și prin neînregistrarea în evidența contabilă, în contul 212 «Construcții» și 103 «Fondul bunurilor care alcătuiesc domeniul public al unităţilor administrativ teritoriale», a activului fix”, se arată în documentul Curții de Conturi.
În acest context, auditorii subliniază că astfel au fost subevaluate valoarea activelor curente, capitalurilor proprii, rezultatului patrimonial al exercițiului și supraevaluată valoarea cheltuielilor reflectate în situațiile financiare reflectate în situațiile financiare întocmite la 31.12.2024, cu valoarea 5.887.068,76 lei.
O altă problemă se referă la înregistrarea în evidența contabilă a operațiunilor efectuate și reflectate în contul de execuție bugetară la titlul 71 – active nefinanciare și titlul 61 – proiecte de finanțat din sume aferente componentei de împrumut a PNRR.
Astfel, potrivit raportului, serviciile de proiectare prestate și facturate pentru un obiectiv de investiții au fost înregistrate parțial la nivelul sumei achitate. Adică valoarea totală a facturii era de 283.220 lei, valoarea înregistrată și plătită – 100.000 lei, în timp ce restul sumei, de 183.220 lei, nu a fost înregistrată în evidența contabilă.
De asemenea, au fost stornate parțial contravaloarea unor lucrări executate și nedecontate pentru realizarea unui obiectiv de investiții finanțat prin PNRR, fără prezentarea documentelor care au stat la baza acestei operațiuni, suma stornată cifrându-se la aproape 230.324 lei.
Auditorii au mai descoperit că un serviciu prestat (aviz de amplasament) pentru realizarea unui obiectiv de investiții, achitat de primărie a fost înregistrat parțial în cont de cheltuială – valoarea facturată 50.747 lei, valoarea înregistrată în cont de imobilizări în curs 42.000 lei, valoare înregistrată eronat în cont de cheltuială 8.747 lei.
“A fost supraevaluată cu 8.747 lei valoarea cheltuielilor reflectate în contul de rezultat patrimonial al exercițiului și subevaluate valoarea activelor necurente (413.543, 88 lei) a datoriilor curente (413.543, 88 lei) și a rezultatului patrimonial al exercițiului (8.747 lei) din bilanțul contabil încheiat pentru exercițiul financiar auditat”, se mai precizează în document.
Alte erori grosolane
Curtea de Conturi a mai arătat că au fost constatate erori cu privire la înregistrarea valorii mijloacelor fixe, care au fost evidențiate ca obiecte de inventar, valoarea fiind de 262.284 lei.
De asemenea, terenul aferent blocului ANL din comună nu a fost înregistrat în evidența contabilă, tehnic-operativă și patrimonială, deși anul trecut a fost evaluat la 155.500 lei.
Cheltuielile operaționale reflectate în contul de rezultat au fost denaturate prin subevaluarea cheltuielilor entității prin menținerea eronată în contul 231 Active fixe în curs de execuție a valorii unor lucrări în valoare de 134, 811 lei (Amenajare pod cu rigolă – Dealul lupilor, Montaj indicatoare stradale comuna Dumitra și extindere rețea de apă Gutuiului, Reparații mixtură asfaltică străzi în comuna Dumitra), obiective recepționate, facturate și achitate executanților lucrărilor.
De asemenea, au fost supraevaluate cheltuielile prin înregistrarea eronată în evidența contabilă a avansului în cuantum de 10.738 lei acordat executantului unei lucrări – execuție trotuar pavat, strada Școlii – în cont de cheltuială 629 Alte cheltuieli autorizate prin dispoziții legale, în condițiile în care valoarea integrală a aceluiași activ a fost înregistrat în contul 682 Cheltuieli cu activele fixe neamortizabile, la recepția acestuia.
“A fost subevaluată valoarea cheltuielilor entității și supraevaluată valoarea rezultatului patrimonial al exercițiului reflectate în contul de rezultat patrimonial încheiat la 31.12.2024, cu 124.073,82 lei”, subliniază auditorii Curții de Conturi în raport.
În ceea ce privește valoarea veniturilor, creanțelor și rezultatului patrimonial reflectate în situațiile financiare au fost denaturate cu 55.603 lei, prin nerespectarea normelor legale în materie, patru persoane din comună beneficiind de înlesniri sau anularea obligațiilor bugetare, într-un cuantum mult mai mare decât permite legislația aplicabilă.
În documentul Curții de Conturi se mai arată că Primăria Dumitra nu a înregistrat integral în 2024, în evidența contabilă, sumele finanțate prin PNRR, reprezentând împrumuturi solicitate la plată prin cererile de transfer întocmite, valoarea cifrându-se la 24.800 lei.
Buna guvernanță… lipsă
Pe capitolul de bună guvernanță, auditorii au constatat că activitățile corespunzătoare la derularea operațiunilor prin casierie nu fost organizate necorespunzător. Printre neregulile depistate se numără depunerea cu întârziere, pe tot parcursul anului trecut, a impozitelor și taxelor locale încasate în numerar prin casierie în conturile deschise la unitatea de trezorerie, fiind calculate penalități de întârziere de aproape 18.600 lei.
Auditorii Curții de Conturi mai arată că, unitatea administrativ teritorială nu a realizat achiziții publice cu respectarea legii în domeniu, în ceea ce privește: actualizarea programului anual al achizițiilor publice; evidența achizițiilor publice directe, transmiterea în SEAP a notificărilor cu privire la achizițiile publice; derularea etapei de planificare/pregătire a procesului de achiziție publică privind alegerea modalității de atribuire, conform estimării valorii achiziției publice, în concordanță cu obiectul contractelor de lucrări/servicii efectuate.
În același document mai este evidențiată nefuncționarea corespunzătoare a activității de audit intern în cadrul primăriei, nerespectarea tuturor prevederilor legale privind organizarea și efectuarea inventarierii patrimoniului, precum și funcționarea necorespunzătoare a sistemului de control managerial intern.
Toate aceste nereguli trebuie corectate până la finalul acestui an, potrivit dispozițiilor Curții de Conturi.