Anul 2007 a fost unul cât se poate de bogat pentru principalele formatiuni politice din judetul Bistrita-Nasaud, conform datelor publicate în Monitorul Oficial si afisate pe site-ul Autoritatii Electorale Permanente. GAZETA a   principalii sponsori – persoane fizice si firme – care au umplut pusculitele de partid.

La nivel local cea mai bogata filiala este cea a PSD Bistrita-Nasaud, care a strâns doar din cotizatiile membrilor peste 100.000 de lei. Aceasta este urmata îndeaproape de PNL. Din cotizatiile membrilor de partid, la care s-au adaugat donatii de la persoane fizice si juridice, PNL si-a umplut visteria cu o suma ce depaseste usor cifra de 99.000 lei. Al treilea loc este ocupat de filiala Partidul Democrat Liberal care nu a reusit sa strânga decât putin peste 80.000 de lei.

La nivel national situatia este total diferita. Cel mai înstarit partid politic este Partidul Democrat, actual PD-L, care la sfârsitul anului 2007 se lauda cu venituri ce totalizau nu mai putin de 13.836.270 de lei. Locul secund era ocupat de PNL în visteria caruia se gaseau 13.171.400 de lei, urmat de PSD al carui buget se apropia de 9.000.000 lei.

PSD-isti darnici

Pentru anul 2007, bugetul Partidului Social Democrat filiala Bistrita-Nasaud a fost constituit, în mare parte, din cotizatiile membrilor, valoarea acestuia ajungând, în final, la 102.594 de lei. Filiala bistriteana nu a beneficiat de nicio donatie a carei valoare sa depaseasca valoarea a zece salarii minime brute pe tara. În aceste cazuri declararea donatiilor nu este necesara.

S-au anuntat doar cotizatiile care au depasit valoarea de de zece salarii minime brute pe tara, iar membrii filialei Bistrita care se încadreaza în acesta categorie sunt în numar de 13. Cea mai mare suma a fost platita de Octavian Bruma, în valoare de 10.140 de lei. Acesta este urmat de Vasile Moldovan, Alexandru Negruseri, Dan Tanko si Grigore Zagrai care au contribuit fiecare cu câte 10.000 de lei. Noul primar al urbei, Ovidiu Cretu a platit o cotizatie în valoare de 7.715 lei. Nicolae Anghel, Nicolae Cioanca, Ioan Lupsan, Dan Moldovan, Roland Venig si Grigore Veresezan au achitat cotizatii de 5.000 de lei fiecare. Fostul lider al PSD-istilor, actualmente membru PC, Viorel Pupeza, a avut si el o contributie frumusica. În anul 2007 acesta a platit partidului „tradator”o cotizatie în valoare de 4.739 lei.

Sustinatorii PNL

În acelasi an, 2007, Partidul National Liberal, filiala Bistrita-Nasaud a dispus de o suma mai mare de 99.000 de lei, valoare obtinuta din cotizatiile membrilor de partid si din donatii.

Cea mai darnica persoana fizica care a „cadorisit” partidul este Ioan Tintean. Acesta a donat suma de 6.900 de lei. Mircea Mereuta nu a uitat nici el de partidul pe care îl reprezinta în Senatul României si a donat 5.180 de lei. La fel a procedat si secretarul de stat Valer Bindea, care a mai adaugat la visteria partidului 4.250 de lei.

PNL a avut parte de donatii considerabile si din partea persoanelor juridice, dintre care amintim Silvania International cu o contributie de 15.000 de lei, Betak SA 7.500 de lei, Rombat 6.000 si Miro SA cu câte 5.000 de lei.

Nici cotizatiile membrilor de partid nu au fost de neglijat, suma adunata din aceste contributii fiind în jur de 50.000 de lei. Cea mai mare cotizatie înregistrata la filiala Bistrita-Nasaud a fost cea a lui Bogdan Gaurean, care a contribuit cu suma de 30.000 de lei. Dintre principalii cotizanti îi amintim pe Ioan Turc care a platit 5.700 de lei, Valer Bindea 5.100, Ioan Tintean 4.800, iar senatorul Mircea Mereuta 4.070 de lei.

Locul III PD(-L)

Filiala bistriteana a Partidului Democrat, actualmente Democrat-Liberal, si-a declarat doar donatiile pe anul 2007, deoarece cotizatiile membrilor de partid nu au depasit valoarea de zece salarii minime brute pe tara. Singura firma care a cadorisit PD-ul a fost Rombat, care a suplimentat fondurile partidului cu 5.000 de lei. Cea mai mare suma donata de o persoana fizica a fost de 15.000 de lei, ajutorul financiar venind din partea lui Ioan Sighiartau. Fostul primar al municipiului Bistrita, Vasile Moldovan, a contribuit cu suma de 12.300 de lei, iar sotia acestuia cu 5.000 de lei. Deputatul Ioan Oltean a ajutat si el partidul cu 7.300 de lei, iar Vasile Bors, primarul comunei Maieru, cu 8.650 de lei. Dintre sustinatorii cu dare de mâna îi mai amintim pe Liviu Ciupe (6.000 lei), Gheorghe Balajan, primarul comunei Dumitra, (5.950 lei), Ioan Andreica (5.200 lei), Petru Moldovan (4.000 lei), Dumitru Muresan, primarul orasului Nasaud, (4.000 lei) si actualul presedinte al Consiliului Judetean, Liviu Rusu (4.000 lei).

Donatiile au fost cele care au suplimentat cel mai mult averea partidului, care la nivel national a adunat astfel nu mai putin de 11.701.902 lei, suma cu mult mai mare decât totalul cotizatiilor sau a veniturilor din alte surse la nivel de tara.

Politica cu resurse limitate

Partidul Conservator (PC), Partidul România Mare (PRM), Uniunea Democrata Maghiara din România (UDMR) si Forumul Democrat la Germanilor din România sunt partidele cu cele mai putine resurse financiare pe anul 2007, atât la nivel national cât si la nivelul judetului nostru.

Filiala Bistrita-Nasaud a PC nu a înregistrat nicio cotizatie sau donatie care sa depaseasca valoarea de zece salarii minime brute pe tara, iar la nivel national suma totala a cotizatiilor fiind de doar 248 de milioane lei.

Gonczi Irenke, membru UDMR, a fost singura care a facut o donatie considerabila formatiunii din care face parte, la nivelul judetului. Valoarea acesteia a fost de 6.500 de lei.

Fondurile PRM au fost destul de modeste anul trecut, fapt ce s-a resimtit si la nivel local. Aici singura cotizatie considerabila a fost în suma de 4.000  platita de deputatul Ioan Aurel Rus.

Filiala judeteana a Forumului Democrat German a contabilizat cotizatii în valoare totala de doar 8.350 de lei, la care s-au adaugat doua donatii din partea punctului farmaceutic FDG, în valoare totala de 3.750 de lei.

Averi la nivel national

Cel mai bogat partid în 2007 a fost pe departe Partidul Democrat, actualmente PD-L. Veniturile declarate ale formatiunii politice au trecut de 13 milioane de lei. Democrat-liberalii s-au bucurat de donatii din partea a peste 100 firme si a 613 persoane fizice. De asemenea, cotizatiile membrilor au fost substantiale. Cea mai mare  a fost suma depusa de Maria Petre, 77.697 de lei.

În pusculita Partidul National-Liberal s-au adunat 13.171.127 de lei. Liberalii au beneficiat de cele mai consistente donatii din partea oamenilor de afaceri. Astfel, cele mai mari sume au fost donate de apropiatii lui Relu Fenechiu.

PSD a contabilizat nu mai putin de 8.741.380 de lei, suma strânsa din cotizatiile membrilor de partid si din donatii. Cotizatiile social democratilor la nivel de tara au depasit suma de 5,5 milioane de lei.

În ceea ce priveste PNG, Gigi Becali si-a sustinut financiar partidul. Pe lista donatiilor figureaza înca 56 de persoane, fiecare cu suma de fix 78.000 de lei, acesta fiind plafonul maxim admis de lege la persoanele fizice.

Partidul Conservator a fost sustinut în principal de familia lui Dan Voiculescu. 192.000 de lei au provenit din partea a 16 persoane, membri, apropiati sau interpusi ai lui Voiculescu.

Partidul tribunului Corneliu Vadim Tudor s-a situat în anul 2007 printre cele mai sarace formatiuni politice. Veniturile declarate de PRM se ridica la nici 200.000 de lei.

Iulia Balazs

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here