Pentru majoritatea oamenilor politici, completarea declaraţiei de avere poate fi o adevărată povară sau poate fi o adevărată plăcere. Aceasta deoarece unii pot fi mândri de averea lor, dar alţii, chiar dacă au una demnă de luat în seamă, nu vor ca toată lumea să ştie ce au la „activ”, din interese mai mult sau mai puţin obscure.
În schimb, oamenii de rând cel mai probabil merg pe principiul „hai să-l alegem tot pe cel bogat, că el are deja avere şi poate face ceva pentru comunitate”.

Ce va face pentru comunitate politicianul care va fi ales după alegerile de la sfârşitul lunii noiembrie rămâne de văzut, până atunci însă, vă prezentăm ce conţin declaraţiile de avere ale candidaţilor din Colegiul 2 pentru un loc în Camera Deputaţilor.

Ioan Deneş-PNL

Unul dintre cei şase candidaţi pentru un fotoliu de deputat în Colegiul 2 este Ioan Deneş, reprezentantul Partidului Naţional Liberal şi director al SC Termotec SRL. Totodată, acesta deţine şi funcţia de consilier judeţean.

Averea lui Ioan Deneş, transpusă în declaraţia de avere completată şi depusă la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în 16 august 2008, constă din două case de locuit care sunt în construcţie în oraşul Beclean. Prima casă, dobândită în 1990, are o suprafaţă de 120 mp şi o valoare de impozitare de 119.815 lei. A doua, în construcţie, cu suprafaţa de 66 mp, a fost achiziţionată în 2007 şi are o valoare impozabilă de 30.843 lei. Ioan Deneş este şi titularul unui autoturism marca Volkswagen. Sursa de venit a familiei este salariul anual al lui Ioan Deneş de 26.000 lei, bani primiţi în calitate de director general a firmei SC Termotec SRL Dej. Acesta mai primeşte anual suma de 5.000 lei şi de la firma SC Terminvest SRL Cluj, firmă la care deţine tot funcţia de director. Venitul familiei creşte dacă pe lângă cele două salarii ale soţului mai adăugăm şi pe cel al soţiei, Lidia Deneş, care ca reprezentant comercial la o societate comercială din Dej a primit 4.500 de lei pe an, dar şi 1.600 lei ca şi consilier local.

Vasile Marc – PD-L

Al treilea candidat, Vasile Marc, este cel nominalizat de PD-L pentru bătălia din Colegiul 2 Camera Deputaţilor. Acesta mai deţine încă funcţia de consilier judeţean, câştigată în urma alegerilor locale pe lista PSD, partid din care a demisionat recent. De altfel, Vasile Marc a deţinut această funcţie şi în mandatul 2004-2008, tot din partea PSD.

În 14 august 2008, Vasile Marc şi-a reactualizat declaraţia de avere. Astfel, cel puţin pe hârtie, candidatul PD-L nu deţine terenuri. În schimb Vasile Marc deţine un apartament, cumpărat în anul 1999, în oraşul Beclean, cu o suprafaţă de 106 mp şi cu o valoare impozabilă de 65.887 lei.
 
Acesta mai deţine şi o casă moştenită în 2003, cu o suprafaţă de 103,2 mp cu o valoare impozabilă de 30.365 lei. Ca orice om care se respectă, consilierul judeţean este titularul unui autoturism marca Mazda. Pe lângă funcţia de consilier judeţean, pentru care anul trecut a primit o indemnizaţie anuală de 11.316 lei, Vasile Marc este şi profesor. De pe urma acestei profesii, Marc a încasat anul trecut suma de 22.492 lei. Acelaşi personaj este şi membru A.G.A. L.D.P., de unde a obţinut o indemnizaţie anuală de 3.906 lei. Venitul familiei creşte  cu salariul soţiei, Elena Marc, care pentru serviciile prestate la firma SC Elvadaria SRL Beclean a primit anul trecut suma de 35.316 lei.

Emil Radu Moldovan-PSD

Un alt candidat din Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor este nimeni altul decât deputatul Emil Radu Moldovan, preşedintele Partidului Social Democrat Bistriţa-Năsăud.

Din declaraţia de avere a social-democratului, completată în data de 16 aprilie 2008, reiese că nu este un om tocmai sărac. Acesta deţine două terenuri: unul intravilan cu o suprafaţă de 300 mp cu o valoare impozabilă de 9.45 lei cumpărat în 2003 în satul Colibiţa şi cel de-al doilea teren, agricol, cu o suprafaţă de 1.555 mp, cumpărat în 2002 în oraşul Bistriţa. Valoarea impozabilă a acestui teren este de doar 2 lei (!!!!). Ambele terenuri sunt cumpărate în cotă parte cu soţia, Voichiţa Moldovan. De asemenea, Radu Moldovan este şi titularul unei case de vacanţă aflate în construcţie în Colibiţa, casă cu o suprafaţă de 109,14 mp, cumpărată în 2007 şi care are o valoare impozabilă de 55.571 lei. De asemenea, deputatul mai deţine şi un apartament cumpărat în 1993 în Bistriţa, care are o suprafaţă de 63,36 mp şi o valoare impozabilă de 52.799 lei.
În plus, preşedintele PSD BN a fost titularul unui autoturism marca Volkswagen Passat până în anul 2007, autoturism pe care l-a vândut pentru suma de 30.000 lei. Conturi în bancă, investiţii sau alte bunuri a căror valoare depăşeşte 5.000 de euro, Radu Moldovan nu deţine, însă are o datorie la Volksbank sucursala Bistriţa de 60.000 lei, credit contractat în 2007 şi scadent în anul 2037.
Ca venituri salariale, deputatul Moldovan menţionează pe cel obţinut din postura de deputat – indemnizaţie de 48.888 lei anual.
În ceea ce priveşte veniturile realizate în ultimul an de membrii familiei, mai precis de Voichiţa Moldovan, soţia sa, deputatul Radu Moldovan a declarat că aceasta are un salariu anual de 19.694 lei ca economist.
Cât despre candidaţii partidelor UDMR- Szekely Emese şi PNG-Marian Brici, aceştia nu au declaraţii de avere făcute publice, din simplul motiv că nu ocupă funcţii publice. În ceea ce-l priveşte pe reprezentantul Partidului România Mare –Mircea Cupşa, ca fost consilier local în Consiliul Local Beclean, acesta avea până nu demult o declaraţie de avere postată pe site-ul primăriei Beclean. Odată cu angajarea sa în cursa electorală din Colegiul 2, declaraţia i-a dispărut de pe site-ul primăriei Beclean.

Elisabeta Ciuta

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.