Două milioane de lei vor băga autoritățile județene într-o zonă de promenadă la Colibița. Zona aleasă însă este total neatractivă și evitată de regulă de turiști, din cauza accesului dificil. Doar puțin peste 4 kilometri pe malul lacului vor fi amenajați pentru promenadă, deși s-au vehiculat proiecte care de care mai spectaculoase în zonă.

Luna aceasta, Primăria Bistrița Bârgăului a solicitat emiterea acordului de mediu pentru amenajarea unei zone de promenadă la Colibița, asta după ce atât bistrițenii, cât și turiștii care ajungeau la „Marea de la Munte” se plângeau că accesul la lac este interzis de proprietarii de cabane, pensiuni și terenuri din zonă.

Se pare că investiția se ridică la două milioane de lei, fiind suportată în principal din bugetul autorităților județene. Perioada de implementare propusă este de 24 de luni.

Zona de promenadă care va fi amenajată nu este în apropierea barajului sau măcar pe la mijlocul lacului, ci la coada acestuia, unde accesul este oricum dificil, iar zona este neatractivă pentru turiști. De asemenea, traseul este relativ departe de pensiunile și hotelurile care oferă masă și cazare.

„Prin proiect se propune lucrări de amenajare a trei tronsoane, ce însumează o lungime totală de 4,3 km, pe malul lacului Colibița, lucrări care vor avea în vedere amenajarea spațiului verde existent prin introducerea unor zone de ședere/odihnă și un refugiu conectate prin alei pietonale. În plus, din dorința de a crea un parcurs continuu al aleii, se prevede amplasarea de podeste pietonale în zonele în care topografia terenului impune acest lucru”, dezvăluie memoriul depus de Primăria Bistrița-Bârgăului la Agenția pentru Protecția Mediului.

Pontoane pentru admirarea lacului și zone de plajă

Aleile vor avea pietriș, cu protecții de tip balustradă din lemn. Vor fi amenajate și refugii, zone pentru odihnă și belvedere, realizate din lemn, pe fundații din beton slab armat și piatră.

De asemenea, vor fi amenajate și mai multe pontoane din lemn pe malul lacului, dar și bănci de odihnă. Pe traseu vor fi amplasate și coșuri de gunoi din lemn pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Întregul traseu va fi iluminat cu ajutorul energiei solare. Amenajarea traseului presupune și o toaletare a vegetației sălbatice și punerea sa în valoare acolo unde se impune.

Nu vor lipsi nici mici plaje cu nisip, iar în zonele ce prezintă un interes major vor fi amplasate camere de supraveghere.

„Proiectul urmărește crearea de oportunități pentru desfășurarea unui turism durabil prin cultivarea unor valori naturale și culturale specifice locului. Cu scopul limitării impactului asupra mediului, se va avea în vedere reabilitarea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare a zonei lacului prin realizarea unor poteci tematice care vor conecta amenajări cu caracter temporar specifice odihnei și petrecerii timpului liber. Intervențiile propuse devin trasee educaționale și au rolul de a promova fauna și vegetația locală, oferind o gospodărire durabilă a resurselor naturale, precum și o experiență accesibilă tuturor vizitatorilor”, se mai arată în memoriul proiectului.

Refugiile din lemn se vor întinde pe 50 de metri pătrați, iar plajele pe 400 de metri pătrați. Pentru materializarea proiectului, autoritățile locale estimează că va fi nevoie de 150 de tone de piatră concasată, 300 de tone de nisip și 370 de metri cubi de lemn.

„Aleea pietonală va fi amenajată în funcție de tipologia terenului, pentru a se integra în peisaj, rezultând un total de 1.100 de metri pătrați de alee de pietriș concasat împănat cu nisip, 320 de metri pătrați de alee de pământ bătătorit și 70 de metri pătrați de alee de pietriș concasat împănat cu nisip cu grinzi dispuse transversal. Se vor amplasa 12 corpuri de iluminat cu energie solară și 36 de coșuri de gunoi diferențiate pentru colectarea selectivă a deșeurilor”, mai spune memoriul autorităților locale, descriind unul dintre cele trei tronsoane ale traseului.

Întreținerea și refacerea traseelor în caz de degradare va cădea în responsabilitatea Primăriei Bistrița Bârgăului, care se va ocupa de toaletarea vegetației, revopsirea elementelor din lemn, completarea cu piatră spartă sau refacerea bârnelor din lemn acolo unde aceste vor fi deteriorate de trecerea timpului.

Se pare că inițial administrația locală a luat în calcul inclusiv amenajarea aleilor cu strat de asfalt și protecție de mal, însă din cauza costurilor ridicate și a efectului asupra faunei, vegetației și a bancurilor de pești existente în zonă s-a renunțat la variantă. S-a luat, de asemenea, în calcul amenajarea aleilor din dale și borduri din ciment amenajate pe pat de nisip, însă din aceleași motive s-a renunțat și la această variantă.

Autoritățile visau la centre nautice și pârtii de schi

După amenajarea drumului care duce spre Colibița și declararea sătucului drept stațiune turistică, aceștia par să fie primii pași concreți spre dezvoltarea unor zone de petrecere a timpului liber la „Marea de la Munte”.

În 2015, autoritățile județene visau centre nautice la Colibița și șase pârtii de schi. Pentru ambele obiective s-au realizat studii de prefezabilitate, însă lucrurile s-au cam oprit acolo.

În cadrul documentației întocmite pentru domeniul schiabil erau calculați indicatori pentru realizarea a trei instalații de transport – telegondolă, teleschi și covor rulant  și a șase pârtii de schi – 3 de dificultate medie, două de dificultate redusă și una pentru schiorii profesioniști.

Lungimea totală estimată a celor șase pârtii era de 5,1 kilometri, cu o suprafață totală estimată de 17,7 hectare. Se prevedea și un sistem de zăpadă complet automat cu tunuri de zăpadă, precum și două mașini de bătut zăpada.

Domeniul schiabil, care a rămas deocamdată pe hârtie, trebuia să includă și locuri de parcare, punct salvamont și de prim ajutor, centru de închiriere echipament sportiv, zonă de luat masa, grupuri sanitare. Doar studiul de fezabilitate pentru acest proiect fantasmagoric a ajuns la 15 milioane de euro.

Centrul nautic, nematerializat nici el, ar urma să coste 2,2 milioane de euro. Potrivit studiilor realizate, acesta ar urma să includă un debarcader pentru bărci cu pânze și hidrobiciclete, o clădire cu restaurant cu bar, grupuri sanitare publice, vestiare, închiriere echipament sportiv și punct de prim ajutor.

Proiectul prevede și o terasă cu piscină pe lac, zonă de plajă și de belvedere. Centrul nautic ar urma să se întindă pe 6.640 de metri pătrați pe pământ și 352 de metri pătrați pe apă.

Pentru finanțarea investiției, autoritățile județene au avansat ideea obținerii unor fonduri europene sau chiar parteneriate public-private, însă deocamdată totul este la stadiul de vis.

3 COMENTARII

  1. PAI, ACUMA CA nu este nimic … NU E BINE… SI CA SE DORESTE SA SE FACA TOTUSI CEVA… iar nu e bine … ?! Ma da pentru voi romanii CUM DR.ACU E BINE , pcica-v-ar un bgicasal din cer in cap sa va pcice !

  2. Oricum nu au alta locatie unde sa amplaseze asa ceva…ca peste tot este blocat accesul la lac din cauza proprietatilor care inconjoara lacul. Doar la coada lacului mai poti intra pe malul apei, ca asa este la noi… toti smecherii au ridicat garduri peste tot si acuma administratia nu mai are unde sa amenajeze nimica… Cu drumul modernizat e aceeasi poveste…frumos, nou, dar cand ajungi sus la Colibita totul este blocat de proprietati, desi, oficial, lacul este domeniu public adica sa se bucure tot muritorul de rand de apa din lac…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.