Home Știri Aurelian Pavelescu: ”Nu exista o legislatie corecta privind raspunderea magistratilor”

Aurelian Pavelescu: ”Nu exista o legislatie corecta privind raspunderea magistratilor”

Preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a discutat pentru Gazeta de Cluj slăbiciunile sistemului juridic românesc, printre care identifică lipsa unei legislaţii coerente în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor, lipsa de bani şi corupţia.
De asemenea, a vorbit despre două cazuri pe care le cunoaşte îndeaproape în calitate de avocat, arestarea primarului din Cogealac, Cati Hristu, în paralel cu cea a lui Iosif Pop de la Banca Transilvania. Aurelian Pavelescu a detaliat şi planurile de viitor ale partidului şi strategia sa pentru lumea rurală.

Reporter: De ce consideraţi că România pierde atâtea cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)?

Aurelian Pavelescu: Întregul sistem judiciar este nefuncţional, vă pot da mai multe argumente. În primul rând, nu există o legislaţie corectă privind răspunderea magistraţilor pentru faptele lor din culpă sau cu intenţie. Nu răspund în faţa legii pentru erori sau fapte grave în administrarea actului de justiţie. Fiind protejaţi, riscă să facă abuz. De multă vreme politicienii şi-au propus să modifice legislaţia pentru ca magistraţii să poată fi traşi la răspundere. CSM (Consiliul Suprem al Magistraturii, n.red.), care îi verifică când e vorba de răspunderea disciplinară, reprezintă un grup de interese ale unei caste. Nu e corect ca CSM să judece şi să facă verificări în acelaşi timp. Au devenit o castă care nu mai cade sub controlul celorlalte puteri din stat, cum ar trebui potrivit Constituţiei. În al doilea rând, este vorba de lipsa de bani cronică a sistemului de justiţie. Nu există informatizare, magistraţii sunt prost plătiţi, unui judecător îi revin foarte multe dosare, acest număr foarte mare de dosare îi excede pe magistraţi. În al treilea rând, avem de-a face cu o legislaţie proastă, confuză, contradictorie, care îi pune pe magistraţi în poziţia de a interpreta legea cum înţeleg ei. Aici putem da exemplu regimului proprietăţii şi restituirilor, care creează o stare de echivoc, interpretările pot fi diferite de la un magistrat la altul. Nu în ultimul rând, corupţia din sistem s-a perpetuat şi există persoane care încă răspund unor conexiuni politice. Acestea sunt numai câteva din motivele pentru care sistemul judiciar funcţionează prost.

R.: Dumneavostră cunoaşteţi îndeaproape cazul Iosif Pop. Credeţi că există o asemănare cu cel al primarului din Cogealac, care a făcut apeluri repetate pentru anularea deciziei de arest preventiv?

A.P.: În mod evident, Iosif Pop a fost cercetat şi arestat preventiv în mod abuziv. După trei ani acest parchet a decis scoaterea sa de sub urmărire penală. Arestarea a avut un efect dezastruos pentru reputaţia sa, banca a fost scoasă de la bursă. A fost acuzat de săvârşirea a mai multe infracţiuni pentru ca până la urmă să se decidă că e nevinovat. Aceasta s-a întâmplat pentru că procurorul a făcut abuzuri grave, pe cre eu le-am denunţat. Am depus şi plângeri penale în cazul lui. Gheorghe Şuvan, acesta e numele procurorului, a plecat ulterior din funcţie, am înţeles că acum este în avocatură şi predă, este profesor universitar. Este inacceptabil ca un procuror care îşi asumă un dosar şi are o anumită răspundere să nu fie sancţionat. Iată cum funcţionează acest sistem de apărare a judecătorilor şi procurorilor. Lucrurile sunt extrem de grave, suntem acum în faza finală şa CEDO, cu siguranţă Iosif Pop va câştiga procesul intentat statului român. La fel şi la Cogealac, în opinia mea, unde sunt arestaţi oameni care apără legea. Procuroarea care a instrumentat dosarul este fiica unui consilier judeţean care a emis autorizaţiile ilegal, autorizaţii contestate de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi alte instituţii. Nimeni nu îi sancţionează, sistemul îi apără pe aceşti procurori, într-o afacere de milioane de euro în care sunt implicate interese ale unor firme mari din UE. Nici primarul PNŢCD din Cogealac, nici conducerea partidului nu am înţeles vreodată să facem vreun compromis în apărarea legalităţii din România.

R.: Sunteţi la curent cu dosarul Gazeta? De ce credeţi că această cauză nu a fost încă soluţionată?

A.P.: Nu sunt la curent cu acest caz. Dar aceste tergiversări sunt o practică în România. Atunci când cuiva nu îi convine ceva, se tot amână până mai dispar probe de la dosar sau până pot fi martorii influenţaţi. Prima prioritate a României este justiţia şi decizia de a scădea drastic salariile magistraţilor va duce la erodarea sistemului. Mulţi vor pleca din sistem şi probabil vor mai intra doar cei cu diferite interese, lipsiţi de profesionalism sau cei care au pe cineva în spate. Sunt erori extrem de grave ale actualului sistem. Dincolo de orice, sistemul juridic trebuia protejat.

R.: Procurorul general al României, Codruta Kovesi, a atras recent atenţia asupra faptului că unul din cinci români, în medie, este implicat într-un dosar penal. Cum se explică acest lucru?

A.P.: Românii nu au încredere în actul de justiţie. Dacă ar avea încredere, ar respecta legea liber consimţit, aceasta ar trebui să fie starea naturală a lucrurilor. În condiţiile în care oamenii nu respectă legea pentru că aşa e firesc, înseamnă că sunt tentaţii să nu o respecte şi să îşi facă singuri dreptate, ceea ce duce la tulburarea ordinii publice. Iar acţiunile în justiţie devin haotice blocând şi paralizând sistemul.

R.: Care sunt planurile de viitor ale PNŢCD?

A.P.: La congresul din 17 iulie, partidul a decis să intre în campania electorală pentru alegerile locale. Am început procedurile, printre care şi reorganizarea unei filiale, cu accent sporit pe întinerirea partidului. Pe de altă parte, PNŢCD îşi asumă mai departe principiile fondatorilor Iuliu Maniu, Ion Mihalache, dar şi Corneliu Coposu, care a dus partidul în Internaţionala Creştin-Democrată, punând în centrul politicilor sale interesul naţional, morala creştină, dar şi apărarea intereselor lumii rurale, care se află într-o situaţie fără precedent în istorie. Politicile sunt cele realizate de partidele creştin-democrate din Uniunea Europeană, pe ideea unei economii sociale de piaţă în care statul să aibă un rol de reglementare fără a fi afectate însă libera iniţiativă şi dreptul de proprietate, statul urmând a realiza o politică fiscală cu taxe şi impozite cât mai mici, astfel fiind deblocată economia, care în acest moment este paralizată.

R.: Cum îşi propune partidul să apere interesele lumii rurale?

A.P.: Există o strategie. Este vorba în primul rând de reglementarea creditului rural, realizarea unor fonduri de garantare astfel încât ţărănimea să aibă acces la focndurile europene, sprijinirea prin parteneriat public-privat a construirii de depozite pentru produsele agricole şi a creării de reţele de desfacere pentru produsele autohtone. Nu în ultimul rând, sprijinirea administraţiei publice locale să devină eficientă: primăriile din zonele rurale sunt ele însele falimentare, practic lumea rurală fiind lăsată la voia întâmplării, nimeni nu mai administrează lumea rurală. Acelaşi dezastru există aici şi în zona sănătăţii publice, cât şi în educaţie, şcolile sunt practic părăsite şi aproape că nu mai există speranţă. Programul e mult mai amplu. Ar fi vorba şi de sprijinirea familiei, o instituţie pe cale să se destrame, situaţie care nu a mai existat în istoria României. Tinerii au plecat din sate, lumea e îmbrătranită, avem de-a face cu un abandon al lumii rurale. PNŢCD e singurul partid creştin-democrat din România, în condiţiile în care creştin-democraţia guvernează Europa. Acesta e cel mai mare paradox din viaţa politică a României, de aceea este imperios ca PNŢCD să revină în Parlament.

Diana Gabor

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version