Un număr impresionant de operații de transplant au avut loc la spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi. Șapte persoane care se aflau pe lista de așteptare au primit o noua șansă la o viață normală. Rinichii au venit de la trei persoane aflate în moarte cerebrală și unul de la un donator viu.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr.C.I.Parhon”, Ionuţ Nistor, a declarat, joi, că în urma a trei prelevări de organe de la donatori în moarte cerebrală, şase persoane aflate pe lista de aşteptare au primit şansa la o viaţă normală, cel de-al şaptelea transplant fiind realizat de la donator viu – sora unui bărbat de 40 de ani i-a donat acestuia rinichiul de care avea nevoie.
Acesta a declarat că ultima prelevare a avut loc la Spitalul din Moineşti, ulterior ambii rinichi fiind transplantaţi în cursul zilei de miercuri unor bărbaţi aflaţi pe lista de aşteptare.

„Este un început intens care dă speranţă celor 400 de pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare, pacienţi care fac trei şedinţe pe săptămână. Această activitate intensă a Centrului de Transplant de la Spital ‘Dr.C.I.Parhon’ continuă activitatea de anul trecut, când au fost realizate 40 de transplanturi. A fost o mobilizare extraordinară a echipelor coordonate de prof. univ. dr. Adrian Covic. Această frecvenţă arată că Centrul de Transplant este unul modern şi similar cu orice centru de profil din Europa. Suntem extrem de mândri de performanţa colegilor noştri. Într-o perioadă în care calitatea şi actul medical din spitalele româneşti este pusă la îndoială, această performanţă deosebită merită apreciată şi evidenţiată”, a declarat Ionuţ Nistor.

El a spus că persoanele care au primit rinichii sunt din judeţele Vaslui, Bacău, Suceava, Focşani şi Iaşi, şi au vârste cuprinse între 27 şi 51 de ani. Cel mai tânăr primitor este o femeie în vârstă de 27 de ani din Vaslui care făcea dializă de zece ani.

„Pentru această pacientă este o şansă să reintre în normal după ce cea mai frumoasă perioadă din viaţă, de la 17 la 27 de ani, a petrecut-o pe dializă. Pentru toţi aceşti pacienţi sperăm ca viaţa să intre în normal, la fel şi pentru cât mai mulţi pacienţi care sunt înscrişi pe lista de aşteptare”, a mai declarat Ionuţ Nistor.

Medicii spun că starea tuturor pacienţilor este una bună şi se află în continuare sub supraveghere de specialitate.

„Este un sentiment de bucurie foarte mare atunci când ieşi din blocul operator. După astfel de intervenţii este o satisfacţie foarte mare şi aproape că nu mai suntem obosiţi. Nu ştim cât e ceasul, când am mâncat ultima dată, dar este o satisfacţie foarte mare când operaţia este o reuşită. Mulţumim familiilor, donatorilor pentru că acest gest al lor a schimbat complet viaţa celor şase pacienţi, toţi tineri, care pot să aibă o viaţă aproape normală pentru că nu mai depind de dializă. Felicitări echipei de transplant pentru acest efort deosebit şi pentru mobilizare”, a declarat coordonatorul echipei de prelevare, Adelina Miron, conform StiripeSurse.ro.

Citește și: Învățătoarea care a împrumutat 2000 de euro de la părinți și i-a pierdut la jocurile de noroc a fost suspendată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.