Farmaciştii clujeni atrag atenţia asupra unui fenomen care are ca efect lipsa unor medicamente de pe piaţă pentru pacienţi. Firme importatoare aduc în ţară medicamente la preţ mic, pe care apoi le exportă la un preţ mai mare, scrie Mediafax.
Potrivit sursei citate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj, Speranţa Iacob, a declarat, marţi, că, pacienţii care nu găsesc medicamente de care depinde, uneori, chiar viaţa lor, suferă din cauza acestui fenomen de reexport paralel.
„S-a ajuns la aproape 1.000 de medicamente în cazul cărora se înregistrează dificultăţi în aprovizionare sau chiar o lipsă„, a declarat Iacob, conform Mediafax.
Aceasta a explicat, potrivit sursei citate, şi cauza care stă la baza acestei probleme majore. Astfel, o firmă importă în România medicamente de la un producător din străinătate la un preţ mic, ştiut fiind că în ţara noastră sunt cele mai mici preţuri din UE, după care reexportă aceste medicamente în Vestul Europei la un preţ mai mare.
Iacob a mai precizat totodată că din cauza acestor practici, majoritatea medicamentelor respective nici nu mai ajung, uneori, în depozitele sau farmaciile din România sau, în alte cazuri, ajung doar în cantităţi reduse.
Spre exemplu, un producător internaţional produce un medicament cu 10 euro, pe care îl vinde în România cu 8 euro, iar într-una din Vestul Europei cu 25 de euro, pentru că, per total, se compensează, iar importatorul din România îl reexportă cu un preţ de 20 de euro.
„Din cauza acestui fenomen suferă pacienţii care nu găsesc medicamente de care depinde, uneori, chiar viaţa lor„, a spus preşedintele Colegiului Farmaciştilor Cluj.
Pe de altă parte, Speranţa Iacob a mai precizat că acest reexport de medicamente este, din păcate, perfect legal, întrucât este vorba de comerţ intracomunitar şi ar fi încurajat de CE. În plus, medicamentul, până la nivelul farmaciei, este supus legilor economice.
În toamna anului trecut, Ziarul Financiar semnala deja apariţia acestu fenomen. Potrivit publicaţiei, reprezentanţi din industria farmaceutică susţineau că, deşi sunt şi distribuitori de produse farmaceutice care livrează medicamentele, pe care le cumpără preponderent din afară, în farmaciile din România, o bună parte câştigă din exporturi paralele, o piaţă estimată la aproximativ 600 de milioane de euro.
[…] Au apărut „băieţii deştepţi” de pe piaţa medicamentelor! Farmaciştii clujeni trag… apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri […]
As avea o satisfactie extrema, sa aud si sa vad cum un astfel de „baiat destept” … ( de peste tot ) a fost prins , condamnat si „impuscat ” , sa intre groaza si spaima in ei… numai ca eu tare cred ca-s tinuti in brate de partiedele politice aflate la putere si de anumite interese antisociale … , altfel n-ar avea acest „curaj” !!!