Bucuria, generozitatea, împlinirea și liniștea sufletească, o caracteristică a Sărbătorilor Crăciunului și Anului Nou este de multe ori umbrită pentru mulți semeni ai noștri, oamenii în vârstă sau aflați în suferință, din cauza unor așa-ziși ”binevoitori” fără scrupule, care prin diferite metode îi înșeală cu diferite sume de bani sau bunuri de valoare. Au apărut deja primele cazuri de oameni înșelați prin diferite metode, iar poliția încearcă să tragă un semnal de alarmă, care din păcate nu ajunge la cei vulnerabili și expuși la asemenea gen de criminalitate.

 

Paradoxal, cu toate măsurile luate de către autorități, genul acesta de infracțiuni, mărunte le prima vedere, este în creștere în preajma sărbătorilor. Așa-zisele măsuri de prevenire făcute cu mare tam-tam merg în gol, în mare măsură mesajul neajungând la urechea celor cărora le este destinat. Pe cei din compartimentele de prevenire de la diferite instituții abilitate nu-i interesează decât ca activitatea să fie bifată și banii cheltuiți. Ținta infractorilor sunt cu precădere oamenii în vârstă, singuri și aflați în suferință. Niște fluturași lucioși și cu niște mesaje absolut tembele, împrăștiați fără nici o noimă prin oraș și diferite discursuri simandicoase între niște grupuri așa-zis elitiste, au rezultat zero. Iar infractorii încurajați de acest lucru acționează în voie. Prevenirea este egală cu zero.

 

Statistici contrare cu realitatea străzii

Contrar unor statistici lansate în spațiul public, fenomenul infracțional și numărul infracțiunilor este în creștere în perioada unor sărbători religioase importante, în special a micii infracționalități, a căror victime sunt oamenii simpli, bătrâni, singuri. Cifrele care apar în diferite analize de bilanț a polițiștilor nu reflectă realitatea, ele sunt cosmetizate de multe ori pentru a da bine „sus”. Fiecare șef din poliție, indiferent de numele acestuia, are un singur scop: să demonstreze că el a fost mai bun decât predecesorul, iar acest lucru îl face prin manipularea datelor statistice din raportările și analizele de bilanț, care trebuie să arate cifre mai mici, dovada supremă că sub conducerea lui, chipurile, infracționalitatea a scăzut. Nimic mai neadevărat, având în vedere dinamica dezvoltării societății, infracționalitatea și în special mica infracționalitate este într-o creștere constantă.

Desigur, nu sunt de vină polițiștii că infracționalitatea este în creștere. Ea este determinată de alte cauze, precum creșterea sărăciei, lipsa locurilor de muncă, lipsa de educație. Poliția își îndeplinește menirea în funcție de cât investește statul pe linia ordinii și liniștii publice, a siguranței cetățeanului. Vom avea un climat de siguranță la nivelul străzii, a limitării micii infracționalități, cea mai deranjantă deoarece îl afectează pe cetățean în mod direct, atunci când poliția va fi mai prezentă în stradă, când numărul și calitatea polițiștilor va fi corelată cu dinamica dezvoltării fenomenului infracțional. La ora actuală nici una din aceste condiții nu este îndeplinită, numărul polițiștilor din stradă este insuficient, iar profesionalismul acestora lasă de dorit, mai ales după valul de angajări în poliție de oameni din resursă externă, după criterii de cele mai multe ori discutabile. S-a făcut un rabat extrem de păgubos, cu efecte pe termen mediu și lung profesionalismului și calității muncii polițistului, în favoarea cantității.

Acum de sărbători apare o nouă categorie de infractori, oameni care la prima vedere inspiră seriozitate și încredere. Acționează în adevărate grupuri organizate, cu înfățișare de corporatiști, costume de culoare închisă, cămașă albă, cravată asortată. Această categorie cu totul specială de infractori, folosesc un limbaj elevat, presărat cu termeni medicali, oferă metode și leacuri minune pentru toate bolile din lume. Și cine rezistă la aceste oferte, mai ales când ești bătrân și bolnav, iar speranța că achiziționând produsul respectiv se va întâmpla o minune și te vei face bine este mai puternică decât rațiunea? Și de fiecare dată, rezultatul este unul singur: înșelat și cu banii luați. Metodele de convingere sunt extrem de perverse, se oferă diverse premii aproape de nerefuzat, iar victima este convinsă să semneze diferite contracte pentru a achiziționa niște produse de doi lei la prețuri uriașe. Trezirea la realitate are loc după puțin timp, când cel înșelat se trezește cu somații ultimative pentru a achita niște sume de bani care depășesc orice închipuire. Sunt amenințaţi că își vor pierde locuința și se trezesc la ușă cu executorul judecătoresc.

 

Dispozitive medicale „minune” lasă bătrânii fără bani

Această metodă aparent legală de înșelare a bătrânilor a făcut victime în mai multe județe din Transilvania, Brașov, Cluj, inclusiv Bistrița-Năsăud. Inițial una din aceste firme s-a numit King Medical, care se pare că după ce a ajuns în vizorul autorităților s-a rebotezat în Vero Medical. Metoda de înșelare folosită constă în oferirea unor dispozitive ”minune” de vindecare a bolilor de inimă, a reumatismului, de circulație, gastro-intestinale, a alergiilor, bolilor de ficat și rinichi, prostatei, boli asociate persoanelor în vârstă. Se organizează tot felul de întâlniri cu acces restrictiv (persoanelor tinere le este interzis să participe), unde li se oferă la prețuri uriașe niște dispozitive compuse din niște bile de plastic și magneți. Niște știfturi de doi bani, fără nici o valoare, vândute pe post de panaceu universal. Aceste firme apărute ca ciupercile după ploaie, acționează aparent legal, autoritățile abilitate, serviciile, poliția, parchetele, fiscul sunt puse deseori în dificultate din cauza metodelor de acoperire a activității ilicite și din această cauză reacția lor este timidă, stângace, iar oamenii în vârstă, singuri și bolnavi sunt înșelați pe capete și suferă adevărate drame.

 

Metodele „Accidentul” şi „maşina de vânzare”

De asemenea, deși s-au rărit considerabil cazurile, încep din nou să apară acuma în preajma sărbătorilor tentative de înșelăciune prin metoda ”accidentul”. O investigație care a permis anihilarea unei rețele care opera prin această metodă din interiorul unui penitenciar a demarat de la un colectiv de polițiști de la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Bistrița.

Inventivitatea infractorilor este nelimitată și vizează toate categoriile de vârstă. Metoda numită de polițiștii de la investigații criminale „mașina de vânzare”, vizează în general oameni tineri, dinamici, constă în postarea unui anunț pe internet, de obicei pe un site de vânzări, indicând un nr. de telefon. Victima este instruită pentru a face dovada că are banii necesari, să transfere o suma de bani în contul unei persoane cunoscute și să trimită o poză cu chitanța. Pe chitanță sunt trecute toate elementele pentru ca bani să fie ridicați fără nici o problemă.

 

Atenţie în mall-uri

”Bruiajul” o altă metodă, relativ nouă, prin care sunt vizați cei care își fac cumpărăturile la mall-uri etc. Infractorii își petrec timpul prin parcările respective și cu ajutorul unui dispozitiv artizanal electronic se bruiază semnalul cheii autoturismului, iar acesta este golit de obiecte.

 

Tinichele pe bani grei

”Bijuterii la schimb” este de asemenea o metodă des folosită de infractori. Ieșit la cumpărături de sărbători, un individ te abordează cu o figură disperată, că a alimentat autoturismul benzină în loc de motorină și nu mai are bani. Îți oferă în schimbul unei sume de bani, de ordinul a câteva sute de lei, o bijuterie oarecare, aparent valoroasă. Convins, ulterior că ai făcut o afacere bună, constați că ai luat o tinichea.

 

„Colete” pentru vecini

O altă metodă de înșelăciune care are drept țintă persoanele în vârstă este cea denumită ”curierul”. În baza unor informații culese anterior, escrocii sună la ușa unor apartamente în care locuiesc persoane singure și în vârstă. Cu un ton profesional spun că au un colet pentru unul din vecini, dar acesta nu este acasă. După ce îi conving că este un colet important, îi spun că trebuie să plătească contravaloarea taxei de curierat. Constată că au fost înșelați după ce își anunță vecinul că a primit un colet, iar acesta îi spune că nici vorbă de așa ceva.

 

„Premii” prin SMS-uri

Metoda „premiul cel mare” constă în trimiterea unor mesaje scrise pe telefonul mobil prin care anunţă posesorul numărului că a câştigat un premiu, dar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să plătească o taxă. Victimele sunt rugate să sune la numărul de telefon indicat în mesaj pentru a afla mai multe detalii. Ca şi în celelalte situaţii, după ce depun sumele de bani în conturile indicate, victimele nu mai pot lua legătura cu cei care i-au informat despre premii. De cele mai multe ori, infractorii precizează fie că sunt de la o companie de telefonie, fie de la o firmă cunoscută la nivel naţional sau chiar internaţional.
Singura armă de apărare împotriva acestor metode de înșelăciune este prudența manifestată la maxim, verificarea pe cât posibil a ofertelor și a celor care fac aceste oferte, așa-ziși reprezentanți ai unor firme. De asemenea este sănătos să nu fie permis accesul în locuință a unor persoane necunoscute și să nu fie achitate anticipat, niciodată, sume de bani pentru niște premii iluzorii sau „cadouri” tentante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.