După „marea împărţeală” a fondurilor nerambursabile, executată recent de Consiliul Local Bistriţa, au apărut numeroşi nemulţumiţi. Printre aceştia se află şi Asociaţia „Caritas” – filiala Bistriţa, care a depus nu mai puţin de şase proiecte pentru a obţine finanţări nerambursabile, dar a obţinut abia 10.000 de lei pentru un singur proiect.
Asociaţia „Caritas” a decis să atace în contencios administrativ această hotărâre a Consiliului Local Bistriţa şi modul în care s-au împărţit finanţările nerambursabile.

Asociaţia „Caritas Eparhial Greco – Catolic” – Filiala Bistriţa a luat fiinţă în luna octombrie 2005, având ca scop principal dezvoltarea serviciilor comunitare pentru îngrijirea persoanelor vârstnice şi a familiilor care se confruntă cu dificultăţi de ordin material şi de asemenea de ordin medical.
Asociaţia s-a născut pe structura punctului de lucru C.I.D (Centrul de Îngrijire la Domiciliu) al Caritasului Greco – Catolic Cluj care funcţionează în Bistriţa din anul 2001.
Părintele Narcis Pop spune că există un număr destul de limitat de asociaţii bistriţene cu profil caritativ-sociale a căror activitate să fie vizibilă şi a căror continuitate peste ani să le fi dat o aură de credibilitate. Aceste asociaţii, ne mai spune părintele, urmăresc cu atenţie agenda reuniunilor organizate de autorităţile administrative locale şi se cunosc unele pe altele, pentru că frecventează, spre exemplu, întrunirile de la Camera de Comerţ.

Asociaţii fără reputaţie beneficiază de fonduri mari

În acelaşi timp, există un alt tip de asociaţii, cu beneficiari mult mai puţini decât cei pe care-i are Asociaţia “Caritas”, şi care, în mod inexplicabil, primesc finanţare din partea autorităţilor locale.
Părintele Narcis Pop, în calitate de reprezentant al asociaţiei “Caritas” vede o nedreptate în faptul că aceste asociaţii, care apar de niciunde la împărţirea fondurilor şi care nu par să aibă proiecte redactate în mod foarte temeinic, primesc în mod injust banii cu care alte asociaţii bistriţene ar putea alina suferinţele unui număr mult mai mare de beneficiari bistriţeni.

Proiecte redactate cu ajutorul unui sociolog şi a doi asistenţi sociali

Asociaţia “Caritas”, în schimb, a depus un efort important în redactarea proiectelor pe care le-a prezentat juriului de la Primăria Bistriţa, prcatic Consiliului Local, ce trebuia să împartă asociaţiilor fondurile nerambursabile. Asociaţia a angajat un sociolog şi doi asistenţi sociali şi a împărţit trei din cele şase proiecte prezentate pe trei categorii: un proiect dedicat tinerilor, un proiect pentru ajutorarea bătrânilor şi un proiect în care tinerii ce activează în asociaţie dedică din timpul, benevol, pentru ajutorarea bătrânilor singuri. Pentru fiecare din aceste trei proiecte era nevoie de 35.000 de lei.
Părintele Narcis Pop a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că a fost foarte mirat când un responsabil al Primăriei Bistriţa i-a cerut în timpul unei convorbiri telefonice să aleagă din cele şase proiecte, unul “la care ţine cel mai mult”. Asociaţia “Caritas” a văzut în această invitaţie la alegere un mod de a proceda nepotrivit cu statutul unei primării de municipiu. Şi într-adevăr, dacă o asociaţie depune şase proiecte temeinic alcătuite, asta înseamnă că îşi doreşte să le vadă pe toate studiate la fel de temeinic de primărie şi nu-şi doreşte să fie pusă să aleagă la repezeală.

Ajutor constant pentru 400 de bistriţeni

Asociaţia “Caritas” are anual, în activităţile sale caritativ-sociale, peste 400 de beneficiari constanţi, de toate etniile şi confesiunile religioase. Asociaţia estimează însă că numai anul trecut numărul de beneficiari ai activităţilor ei s-a ridicat la peste 5.000, pentru că dincolo de cele 400 de persoane ajutorate în mod constant, mai apar şi alte persoane nevoiaşe pe care asociaţia le ajută în mod punctual. De altfel şi componenţa asociaţiei, deşi ea se afiliază Bisericii Greco – Catolice din Bistriţa, este multiconfesională, în ea activând persoane de altă confesiune decât cea greco-catolică.

Bătrâni care mor părăsiţi şi singuri în casele lor

Asociaţia are deja pe rol o activitate de voluntariat în colaborare cu Ministerul Muncii, prin care 100 de persoane nevoiaşe sau bătrâne şi părăsite sunt ajutate cu pachete lunare sau ajutate prin alte activităţi: transport la spital, vizită regulată din partea membrilor asociaţiei, ajutor efectiv în rezolvarea unor problem administrative mai dificile. Însă asociaţia a înaintat, în 2009, Primăriei Bistriţa şi totodată Consiliului Local, un proiect cu un conţinut asemănător, pentru că ar fi vrut să extindă la o scară mai mare activităţile sus-numite – ar fi vrut să ofere cu ajutorul fondurilor non-rambursabile pachete alimentare lunare în valoare de 60 de lei, pentru 30 de alte persoane nevoiaşe, care au o pensie sub 500 de lei.“Caritas” ar fi vrut într-un alt proiect din cele şase, să mai poată oferi sprijin medical pentru încă 50 de bătrâni singuri. Ori Consiliul Local a ales să nu finanţeze aceste proiecte.

AJOFM oferă doar cursuri de “barman sau ţesător”

Celelalte proiecte ale asociaţiei “Caritas” erau şi ele la fel de bine alcătuite şi redactate cu ajutorul unei importante organizaţii patronale din Cluj, numită IFES, care are ca specializare crearea de proiecte şi obţinerea de fonduri europene de milioane de euro pentru finanţarea lor. Unul dintre ele prevedea organizarea unor şedinţe de tip “Alcoolici Anonimi”, supervizate de un asistent social specializat pe această problemă. Un altul implica însoţirea de către 20 de tineri a 40 de bătrâni singuri, în mici excursii în natură, lunare. În fine, ultimul şi cel mai interesant urmărea înfiinţarea unei agenţii de plasare a forţei de muncă, conform unui sistem de organizare britanic.
Părintele Narcis Pop este revoltat de faptul că Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud (AJOFM BN) oferă cursuri de reprofilare neadaptate cerinţelor pieţei de muncă, cum ar fi cursurile de reprofilare în meseria de ţesător sau barman. Ceea ce ar trebui făcut, ne-a spus părintele, ar fi ca o agenţie să centralizeze informaţiile privitoare la muncitorii concediaţi dintr-o anumită fabrică şi să încerce a le facilita accesul la cursurile de reprofilare ale unei alte întreprinderi care, dimpotrivă, caută personal dar nu ştie cum să-şi găsească viitorii angajaţi printre actualii şomeri.

Litigiul va încerca să corijeze nedreptatea

Pentru că doar unul din cele şase proiecte a fost validat de juriul Consiliului Local Bistriţa – dar nu va primi o finanţare de 35.000 de lei, ci doar de 10.000 de lei – părintele Narcis Pop şi Asociaţia “Caritas” au decis să atace Consiliul Local Bistriţa printr-o acţiune în Instanţa de Contencios administrativ. Motivul este acela pe care am încercat să-l evidenţiem mai sus şi anume, că nişte proiecte de interes public, realizate în modul cel mai riguros, privind ajutorarea alimentară şi medicală a bătrânilor părăsiţi, precum şi ajutorarea profesionistă a şomerilor, nu au fost luate în seamă, în vreme ce instituţii foarte bogate, precum Clubul de fotbal “Gloria”, au primit sume colosale din fondurile nerambursabile. Pe scurt, asociaţia pune la îndoială criteriile prin care comisiile Consiliului Local au acordat şi acordă fonduri non-rambursabile.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, Mihai Ruşti,a declarat pentru gazeta de Bistriţa că a aflat, bineînţeles, de intenţia de litigiu a Asociaţiei “Caritas”, însă, nu a parvenit încă pe adresa Primăriei o citaţie oficială din partea Instanţei de Contencios Administrativ. El spune că primăria a pus la dispoziţia tuturor depunătorilor de proiecte, “Ghidul Solicitantului”, publicat de autorităţile centrale de la Bucureşti, şi că prin urmare crede că toţi solicitanţii de astfel de fonduri au putut să se informeze în detaliu cu privire la criteriile conform cărora comisiile aveau să delibereze şi să împartă fondurile. Mihai Ruşti a mai adăugat că aceste comisii pot să dea, mai ales pe plan local, dovadă de un “eventual subiectivism”, dar că acest subiectivism este unul “redus”.

Mihai TRIŞCAŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.