Preţurile pentru apă şi canalizare se vor majora, a anunţat recent directorul SC Aquabis SA, Ioan Şandru, asta cu toate că în sistemul de apă şi canalizare din judeţ se investesc aproximativ 145 milioane de euro, iar pierderile de pe reţele au scăzut simţitor. Majorările sunt însă generate în principal din cauza împrumuturilor contractate de Aquabis SA de la BEI şi BERD pentru implementarea masterplanului de apă şi canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud. Deocamdată, cele mai fericite sunt firmele ale căror conturi s-au primenit cu milioane de euro după ce au câştigat contractele de execuţie a lucrărilor.

 

Societatea bistriţeană aflată în subordinea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, SC Aquabis SA, a derulat din 2007 încoace două proiecte importante pentru judeţul nostru. Este vorba de proiectul „Reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în zona urbană Bistriţa”, pe măsura ISPA, în valoare totală de 29.215.824 euro au început efectiv în decembrie 2007 şi au avut data de finalizare 31 decembrie 2009. Din valoarea totală a proiectului, de 29.215.824 euro, 6.875.000 euro au fost acordate de către Uniunea Europeană prin programul ISPA, 6.715.824 euro au fost asigurate de la bugetul de stat, iar 5.625.000 euro au fost asigurate printr-un împrumut la Banca Europeană de Investiţii acordat SC Aquabis SA.

Un al doilea mare proiect al Aquabis SA este „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată”, în valoare totală de 344.328.828 lei (81.594.509 euro), dintre care 265.021.293 lei sunt fonduri UE (POS Mediu), 40.532.668 lei sunt bani asiguraţi de la bugetul de stat, 6.235.793 lei sunt asiguraţi de la bugetul Local, iar 32.539.074 lei au fost asiguraţi printr-un împrumut. Implementarea proiectului a început în martie 2010, iar până pe 31 decembrie 2013 acesta ar fi trebuit să fie finalizat. Cu toate acestea execuţia de lucrări a fost prelungită până cel târziu anul viitor.

 

Restructurări de personal şi majorări de preţuri

Problemele Aquabis SA sunt încă departe de un final fericit. Numai că într-un fel sau altul acestea se vor rezolva pe spatele şi din buzunarul locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud.

La finele anului trecut, Gazeta de Bistriţa aducea în atenţie situaţia financiară nu foarte roz a SC Aquabis SA, companie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud – acţionarul majoritar. Din cauza acestei situaţii financiare conducerea Aquabis SA, mai precis Consiliul de Administraţie, a decis la acea vreme că este necesar să se recurgă la restructurări de personal. Drept urmare, câteva zeci de angajaţi au fost puşi pe liber şi au rămas fără un loc de muncă. Nu a fost suficient însă, fiindcă investiţiile derulate sunt foarte mari, cu atât mai mult cu cât Aquabis SA trebuie să plătească circa 13 milioane de euro obţinuţi din credite bancare, plus dobânzile şi comisioanele aferente care ridică totalul la peste 17 milioane de euro. Astfel, deşi masterplanul de apă şi canalizare a redus costurile şi pierderile, directorul Aquabis SA, Ioan Şandru, a anunţat faptul că mai urmează două majorări de preţuri anul acesta, dar şi anul viitor.

„Intrăm cu 9 milioane de euro pe programul ăsta, luat împrumut, cu dobânzi şi comisioane încă vreo 2 milioane de euro. Pe ISPA încă 6,5 milioane de euro, împrumut pe care am început să-l rambursăm. Legat de preţ, cei care ne-au dat împrumutul, ne-au monitorizat şi ne-au făcut un calcul pe viitorii ani, 10 – 15 – 20, pe care s-a eşalonat împrumutul să vadă dacă avem capacitatea să rambursăm acel împrumut. Şi atunci au spus: da, ai capacitatea, dar măreşti tariful la apă în trei – cinci ani consecutiv cu 5% sau cât au considerat dânşii că a ieşit din calcule şi la canalizare cu un alt procent, plus inflaţia. Noi mai avem doar două măriri de tarif, anul acesta şi anul viitor”, a spus Ioan Şandru, directorul Aquabis SA.

În timp ce o parte dintre angajaţii Aquabis au fost concediaţi, iar bistriţeni vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a plăti ratele împrumuturilor, firmele care au câştigat licitaţiile pentru implementarea celor două proiecte ale masterplanului şi-au umflat conturile cu milioane de euro.

 

Hidroconstrucţia, peste 8,3 milioane euro

Licitaţia pentru execuţia lucrărilor pe proiectul derulat pe măsura ISPA – „Reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în zona urbană Bistriţa” – a fost câştigat de singurul ofertant, SC Hidroconstrucţia SA Bucureşti în asociere cu SC Elsaco Electronic SRL Bucureşti. Deşi contractul a fost estimat la 8.899.924,50 lei, fără TVA, valoarea finală a acestuia a fost cu aproape un milion de lei mai mare, mai precis fiind vorba de 9.798.009,40 lei, fără TVA.

 

Aecom Ingenieria, peste 2,6 milioane euro

La cel de-al doilea proiect „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată”, în valoare totală de 344.328.828 lei, contractul pentru asistenţa tehnică pentru managementul proiectului a fost adjudecat în 2010, în urma unei licitaţii, de SC Aecom Ingenieria SRL. Contractul a fost estimat la 15.450.290 lei, fără TVA, însă Aecom Ingenieria l-a adjudecat cu 8.813.514,96 lei, fără TVA. Parte din acest contract a fost subcontractată altor două firme. Astfel, 2.097.850 lei din valoarea contractului au mers spre SC Enviro Asist SRL (actualmente SC Artelia Romania SRL), iar 2.072.600 lei au mers spre SC Escalia Craus SRL din Baia Mare.

 

Eptisa, circa 3 milioane euro

În cadrul aceluiaşi proiect „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată”, în anul 2010, s-a derulat o licitaţie cu privire la asistenţa tehnică pentru supervizarea lucrărilor. Contractul a fost estimat în acest caz la 13.168.402 lei, fără TVA, şi a fost adjudecat asociaţia dintre SC Eptisa Romania SRL şi Eptisa Servicios de Engieneria SL, a cărui ofertă s-a ridicat la 10.268.895 lei, fără TVA.

 

Hidroconstrucţia, aproape 4,3 milioane euro

Un alt contract din cadrul aceluiaşi proiect cu finanţare europeană a fost adjudecat, în 2011, de SC Hidroconstrucţia SA Bucureşti. Contractul a fost estimat la 50.004.536 lei, fără TVA, oferta Hidroconstrucţia ridicându-se la 32.017.624,67 lei, fără TVA. Ca şi în cazul contractului câştigat de Hidroconstrucţia în cadrul proiectului pe fonduri ISPA, regăsim alături de aceasta pe Elsaco Electronic SRL. Acestui partener, Hidroconstrucţia i-a subcontractat o parte din lucrări, în valoare de 883.235,02 lei, fără TVA. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate până în luna august 2013, dar li s-a prelungit termenul pentru încă un an, adică 6 aprilie 2014.

Hidroconstrucţia SA a revenit în curtea Aquabis SA şi 2013, când în luna august, ca unic ofertant, a câştigat contractul pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a aducţiunii de apă potabilă Bistriţa-Crainimăt. Valoarea estimată a contractului a fost de 6.400.296,20 lei, fără TVA, în final ajungând la 6.398.295,12 lei, fără TVA. Lucrările trebuie finalizate, conform contractului, până la finele lunii decembrie anul acesta.

 

Peste 22 milioane euro merg spre Hidrocanal şi o firmă nemţească

În 2012, asocierea dintre SC Hidrocanal SRL Bistriţa şi Von Roll BHU Umwelttechnik GmbH a prins un alt contract scos la licitaţie de SC Aquabis SA. Este vorba de lucrările de execuţie a staţiilor de epurare apă uzată şi colectoare de transfer pentru clusterele Bistriţa, Beclean, Salva, Sângeorz-Băi. Contractul a fost estimat la 88.076.078.64 lei (fără TVA), dar a fost adjudecat cu 73.511.468 lei (fără TVA) de asocierea de firme amintită mai sus.

O pondere de 27% din acest contract a fost subcontractată. Astfel, şase procente din valoarea contractului a fost subcontractată de SC CML.RO, alte şase de SC Socot SA. Tot şase procente au mers unei firme abonată la banii publici din Bistriţa-Năsăud – SC Dimex 2000 Company SRL, în timp ce 19,15% a fost subcontractată de SC ICPE SA (9,15%).

 

Asocierea Mis Grup SRL – Aqua Residuos Y Medio Ambiente SA – Allplan Proiect SRL: peste 3,5 milioane euro

Un alt contract scos la licitaţie în cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată”, de SC Aquabis SA este cel cu privire la lucrările de execuţie pentru extinderea reţelelor de distribuţie a apei, canalizare şi staţie de epurare în comuna Feldru, a cărui valoare a fost estimată la 13.209.909 lei, fără TVA. Contractul a fost adjudecat de o altă firmă abonată la bani publici, SC Mis Grup SRL din Anieş cu o ofertă de 11.791.819 lei, fără TVA. Însă Mis Grup nu a participat singură la licitaţie, ci în asociere cu alte două firme – Agua Residuos Y Medio Ambiente SA şi SC Allplan Proiect SRL.

 

 

Circa 12 milioane euro, în conturile Serbis SRL

SC Serbis SRL Bistriţa este firma care şi-a adjudecat alte două contracte scoase la licitaţie de Aquabis SA la finele anului 2012. Unul dintre contracte se referă la reabilitarea reţelelor de distribuţie apă şi canalizare, reţele de distribuţie apă şi aducţiuni în localităţile din SZZA Bistriţa – mai precis în Bistriţa, Sărăţel, Şieu Odorhei, Cociu, Mogoşeni, Şintereag şi Nimigea – valoarea estimată a acestuia fiind de 33.717.662 lei, fără TVA. Serbis SRL a avut oferta câştigătoare care s-a ridicat la o valoare de 24.315.759,93, fără TVA. Cel de-al doilea contract adjudecat de firma bistriţeană, în valoare de 15.921.810,01 lei, fără TVA, se referă la extinderea reţelelor de distribuţie a ape şi canalizare şi zona oraşului Beclean.

 

CML şi Aqua Residuos, aproximativ 6,5 milioane euro

Asocierea dintre CML.RO SRL şi Aqua Residuos Y Medio Ambiente SA, Barcelona a câştigat contractul pentru construirea noii staţii de tratare a apei de la Beclean. Valoarea contractului se ridică la peste 21,6 milioane lei, fără TVA. Lucrările trebuie să fie finalizate până la finele acestei luni.

 

Cartel Bau împreună cu general Construct – 11,2 milioane euro

Asocierea SC Cartel Bau SA şi SC General Construct SA a câştigat contractul de reabilitare şi extindere reţele de distribuţie a apei şi canalizare în localităţile Năsăud, Salva, Sângeorz-Băi şi Maieru – aducţiuni apă potabilă pentru localităţile Rebra-Năsăud şi Maieru, în valoare de aproximativ 37,26 milioane lei, fără TVA. Contractul a fost semnat pe data de 13 mai 2014, iar termenul de execuţie este de 14 luni. În luna martie anul trecut SC Aquabis SA a semnat un contract şi în ceea ce priveşte auditul întregului proiect, cu SC BDO Audit SRL, contract în valoare totală de 175.000 lei, fără TVA. Acesta se va finaliza abia în 2016.

 

Contract de peste 25 milioane euro, scos proaspăt la licitaţie

Zilele trecute, Aquabis SA a scos la licitaţie ultimul contract cu privire la execuţie lucrări pentru extinderea reţelelor de canalizare apă uzată menajeră, staţie de epurare şi staţii de pompare apă uzată, branşamente individuale, respectiv extindere reţele de distribuţie a apei potabile şi aducţiune, tratare apă potabilă, staţii de pompare apă, gospodărie apă şi branşamente individuale, a cărui valoare este estimată la 90.379.729 lei, fără TVA (circa 20,4 milioane euro). Lucrările vizează localităţile Şintereag – Şieu-Odorhei –Uriu – Nimigea –Chiuza (lot 1); Cetate – Budacu de Jos – Şieu- Măgheruş – Bistriţa (cartier Valea Rusului, Valea Căstăilor şi Unirea) – lot 2; Feldru – Şanţ (lot 3). Deschiderea ofertelor va avea loc la jumătatea lunii iulie.

retele apa canal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.