Sursă foto: Youtube

Se făcea că pe la mijlocul anului 2019 procurorii DIICOT Alba Iulia trimiteau spre judecare la Tribunalul Alba dosarul unui grup infracțional format din Ioan Eugen Sighiartău, Gavril Sighiartău sr., Gelu Petrică Sighiartău, Gavril Sighiartău jr., Tabita Mihaela Ani, Leia Eugenia Coman, toți asociați în grupul de filme Filadelfia din Bistrița și Ionela Cristina Sighiartău (fostă Biriș).

Ministerul Finanțelor Publice, ANAF și Direcția Generală Juridică s-au constituit părți civile, iar Tabita Tour SRL, Filadelfia SRL și Plus Filadelfia Autoservice (toate parte din grupul Filadelfia) sunt părți responsabile civilmente. Firmele sunt bazate în Bistrița, dar au tentacule în mai multe zone ale țării, scrie Cotidianul.ro.

DIICOT acuza 7 reprezentanți ai acestor firme de constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimiterea în judecată a survenit după mai bine de 6 ani de anchetă. DIICOT pusese ochii pe Sighiartăi încă din anul 2012.

Am scris „se făcea” pentru că totul e ca un basm. Procesul nu s-a încheiat nici acum. Cea mai recentă înregistrare vizibilă a dosarului era pe rolul Secției penale a Curții de Apel Alba Iulia, sub nr.270/57/2021 din 6 septembrie a.c. Timp de un deceniu, dosarul Filadelfia a intrat în cunoscutul ping-pong de plimbare a „competențelor” între diferite instanțe, conform regulii timpul trece prescripția curge. Este rețeta pe care fostul mahăr al procurorilor din Alba, Augustin Lazăr, a aplicat-o dosarelor lui Iohannis, până când acestea s-au prescris. (Drept urmare, Lazăr a fost premiat cu funcția de procuror general al României, funcție din care s-a și pensionat. În prezent, primește o pensie de 41.000 lei pe lună, de la care-și permite să-și bea liniștit cafeaua de dimineață, privind cu mândrie spre vila luxoasă a fiului său aflată vis a vis, în centrul orașului Alba Iulia).

Filadelfia este un grup bistrițean de firme deținut de familia Sighiartău cu activități în domeniile transport rutier de persoane, intern și internațional (Tabita Tour), turism (Filadelfia Turism), asigurări (DirektAsig), transport de marfă (Filadelfia Marfă) și construcții (Filadelfia Construcții).

In anul 2018, anterior trimiterii în judecată, cifra de afaceri a Filadelfia Group a fost de 44 milioane euro. Din aceasta, 15 milioane de euro a fost contribuția transportatorului Tabita Tour, specializat pe cursele spre Spania.

Poate vom vorbi altă dată despre cum s-a manevrat alba-neagra între instanțe cu procesul grupului Sighiartău.

Deocamdată, este de remarcat că din acest moloz infracțional a răsărit ca o floare, ca un crin, un tânăr și ambițios politician pe nume Robert-Ionatan Sighiartău. Pentru cunoscuți, Robertino.

TRIMIS DE DUMNEZEU ÎN POLITICĂ

Nu știm care este legătura directă dintre vicepreședintele PNL și grupul infracțional Filadelfia și nici ce grad de rudenie are Robertino cu vreunii de pe lista de inculpați. Arborele său genealogic este o chestiune complicată.

Sunt supoziții rezonabile că între guralivul lider al PNL și grupul infracțional din Bistrița există legături de tot felul. Familiile Sighiartău din zona Bistriței sunt reunite sub cupola aceluiași cult religios. Dar, să fim drepți, chiar dacă toți se închină la aceeași biserică, fiecare răspunde pentru faptele sale, și în cer, și pe pământ.

Poate că Robertino n-are nimic în comun nici cu infracțiunile de care sunt acuzate neamurile sale, nici cu traficul de influență pentru tergiversarea procesului. Dar, ca lider politic foarte vocal și cu ambiții uriașe de mărire, era dator să facă precizările necesare în legătură cu situația în care se află „niște penali” care sunt cel puțin omonimi ai săi.

Robertino a fost creat de mic spre a face politică. „Am fost croit să fac politică”, declara el cum câteva luni, într-o emisiune cu titlul „Cine stă în spatele lui Robert Sighiartău”, difuzată pe o televiziune de casă. S-a investit mult în educația lui. A fost împins mereu în față. A ajuns la gradul bisericesc de pastor. Cu timpul, a devenit produsul de vitrină al unui cult religios. Și partea vizibilă a unui aisberg uriaș de interese. A fost prezentat pe la „congregațiile” frățești din străinătate ca marea speranță a unei falange religioase din politica românească. Este vedeta unui neam care se putea numi deopotrivă Sighiartău ori Szigyarto, n-are importanță.

În 2019, într-o predică pe care a ținut-o într-o biserică penticostală din Londra, pastorul deputat liberal Robert Ionatan Sighiartău afirma că a fost trimis de Dumnezeu în politică. „Dumnezeu mi-a spus să intru în politică”, afirma respectivul într-un fragment din acea predică, devoalat pe o televiziune, potrivit sursei citate. Dar i-o fi spus Cel de Sus și cum să se comporte în politică?

6 COMENTARII

  1. Presimt ca nu trebuia sa puneți imaginea lui Robert pe un articol care nu are legătură directă cu el… ci cu neamurile lui… presimt ca ați făcut o greșeală grava

  2. Mitropolia Ortodoxă a Clujului, Maramuresului si Sălajului a conferit Crucea Transilvană pastorului penticostal Robert Sighiartău, ”trimisul lui Dumnezeu” în politica românească după cum singur se autodefinea, intr-o predică din anul 2019 rostită intr-o biserică penticostală din Londra: „Dumnezeu mi-a spus sa intru in politica”.
    In camponia electorală din 2019 pentru alegerile prezideniale, Robert Sighiartău- la vremea respectivă secretarul general al PNL, a dus laudele pentru Klaus Iohannis la un nivel greu de imaginat: ”Este un om al cărui destin a fost scris de Dumnezeu!”
    Robert Ionatan Sighiartău, pe numele său complet, este pastor penticostal, absolvent al Școlii de predicare ”Cireșarii”, și vine din celebra filieră a protestanților din fostul PD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.