La o lună după începerea anului școlar, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a lansat și licitația pentru distribuirea de mere în școli. A devenit deja o obișnuință pentru administrația județeană, dar și pentru mai marii din minister să reducă numărul de zile în care școlarii pot beneficia efectiv de drepturile lor.

 

Printr-un anunț de licitație publică pe SEAP, publicat pe data de 10 octombrie, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a deschis în sfârșit competiția pentru firmele care își vor adjudeca și în acest an contractul de furnizare de mere pentru elevii din clasa pregătitoare și elevii din clasele I-VIII din învățământul de stat și privat acreditat sau autorizat din județ, pentru anul școlar 2016-2017. Este vorba despre mai bine de două milioane și jumătate de mere ce vor fi distribuite timp de 88 de zile, pentru un număr de peste 27.000 de elevi.

 

Primele mere, de Crăciun

Conform anunțului făcut în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), pe lângă faptul că s-a pierdut deja o lună din numărul efectiv de zile al unui an școlar din cauza întârzierii publicării, din termenele prevăzute în condițiile de desfășurare a licitației rezultă că, în cel mai bun caz, elevii din Bistrița-Năsăud vor vedea merele pe băncile școlilor în acest an doar câteva zile, înainte de Sărbătorile de Iarnă.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente pentru firmele participante este de 9 noiembrie. La acesta se mai adaugă termenul legal prevăzut pentru data limită de evaluare a ofertelor, care este în acest caz 12 decembrie. Dacă nu vor exista contestații, e clar că mai rămân doar câteva zile până la Crăciun, interval în care copiii vor putea în sfârșit să beneficieze de dreptul lor, prevăzut prin programul național „mere în școli”.

 

Întârzierile, un obicei vechi de mai mulți ani

Întârzierea în livrarea fructelor în unitățile de învățământ bistrițene nu este doar o întâmplare nefericită pentru acest an școlar. Acesta a devenit un lucru cu care ne-a obișnuit deja administrația publică județeană încă de mulți ani.

Pentru anul şcolar 2012-2013, spre exemplu, contractele pentru cele cinci loturi din județ au fost câştigate de o singură firmă, Pombis SA, care de altfel a fost şi singurul ofertant. Contractul a fost atribuit însă abia în luna ianuarie 2013, după ce licitaţia a fost lansată de SEAP, pe data de 4 decembrie 2012. La vremea aceea, preţul oferit de Pombis era de 437.461 lei, exact la cât fusese estimat de administraţia judeţeană contractul de achiziţii. Ca o paranteză, în anul anterior, 2011 – 2012, scenariul licitației a fost acelaşi, firma bistriţeană fiind singurul ofertant şi deci unicul câştigător. Însă contractul respectiv a fost ceva mai mare, de peste 581.000 lei.

Şi pentru anul şcolar 2010 – 2011, Pombis SA a fost furnizor de mere pentru elevii claselor I-VIII. La acea vreme Pombis – S.A. reuşise să îşi adjudece doar două loturi din cinci, celelalte trei fiind câştigate de o firmă din Turda.

În 2014, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, întârzia din nou cu cel puțin o lună, în a da drumul la licitația pentru merele elevilor. Se pare că nimănui nu i-a păsat prea tare nici atunci de acest lucru.

 

Un măr pentru fiecare, adică 33 de bani pe zi fără TVA

Conform caietului de sarcini din acest an, pentru a se asigura „distribuirea operativă” a fructelor proaspete în toate şcolile din judeţ s-a recurs din nou, ca şi în anii anteriori, la împărţirea şcolilor în cinci zone administrative, respectiv Bistriţa, Sângeorz-Băi, Beclean, Năsăud şi Teaca-Lechinţa. Valoarea totală estimată a contractului actual este de 795.260,40 lei, pentru o perioadă de 88 de zile şi un număr de 27.385 elevi. Ofertele pot fi depuse pentru unul, mai multe sau pentru toate loturile.

Firmele ofertante vor trebui să depună o garanţie de participare, conform art.36 alin (1) din H.G. nr.395/2016, neprezentarea dovezii constituirii garanţiei de participare putând duce la respingerea ofertei, în cadrul şedinţei de deschidere. Cuantumul garanţiei de bună execuţie a contractului este de 10% din preţul contractului, fără TVA. Modalitatea de constituire a garanţiei de bună execuţie a contractului poate fi oricare din formele prevăzute de art.40 din H.G. 395/2016. Garanţia de bună execuţie se constituie în termen de cinci zile lucrătoare de la data semnării contractului de achiziţie publică.

Conform HG nr.558 din 3 august 2016, pentru anul şcolar în curs se acordă mere gratuite în limita valorii zilnice 0.33 de lei fără TVA pentru fiecare elev. Merele trebuie să fie de categoria extra sau cel puţin de categoria I, în greutate minimă de 100 de grame. Distribuţia în şcoli se face zilnic acolo unde este posibil, dar cel mult săptămânal în celelalte cazuri, adică la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de sediul distribuitorului.

 

Cifră de afaceri și experiență, nu doar garanții

Pentru a putea participa la licitaţie, ofertanţii trebuie să aibă şi o cifră de afaceri medie anuală care vizează activitatea din ultimii trei ani (2013, 2014 şi 2015) cel puţin egală cu valoarea de 650.000 lei pentru Bistriţa, 230.000 lei pentru Sângeorz-Bai, 210.000 de lei pentru Beclean, 230.000 de lei pentru Năsăud, şi 120.000 de lei pentru Teaca-Lechinţa. În plus, firmele trebuie să aibă o experienţă similară, respectiv să dovedească faptul că în ultimii trei ani împliniţi la data limita de depunere a ofertelor au livrat produse similare obiectului contractului. Ofertanţii vor face dovada că au furnizat produse similare în valoare de minim 330.000 lei fără TVA pentru Bistriţa, 110.000 lei pentru Sângeorz-Băi, 100.000 lei pentru Beclean, 110.000,00 lei pentru Năsăud sau 60.000 lei fără TVA pentru Teaca-Lechinţa, în baza unor contracte însoţite de documente emise sau contrasemnate de către o autoritate sau de către un client (copie după părţi relevante din contracte şi recomandări ori documente constatatoare emise de beneficiar).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.