Problema biletelor pentru tratament în staţiunile balneare acordate pensionarilor a trenat şi în 2008. Prin urmare, Casa Judeţeană de Pensii din Bistriţa-Năsăud (CJP BN) s-a confruntat cu aceeaşi problemă: cereri numeroase şi bilete puţine la număr. Ca şi când acest lucru nu ar fi fost de ajuns, pensionarii bistriţeni nu beneficiază, deocamdată, de plata tichetelor pentru călătorie neconsumate în 2008 şi probabil că nici nu vor beneficia prea curând.

În ciuda faptului că există în judeţ aproximativ 53.000 de pensionari, cifră declarată de către directorul excutiv al CJP BN, Ioan Fechete, doar 13% dintre aceştia au beneficiat de biletele pentru tratamente.
Numărul total au biletelor vândute în 2008 s-a ridicat la 4.147, în timp ce numărul cererilor depuse de către persoanele vârstnice a fost aproape dublu, de 7.055.
Potrivit lui Ioan Fechete, cererile au fost depuse încă de la începutul anului 2008, însă a fost imposibil pentru Casa de Pensii să le onoreze pe toate, deoarece aceste bilete de tratament sunt repartizate la nivel naţional.
În urma unei statistici realizate de către CJP BN pentru anul care a trecut, majoritatea pensionarilor au depus cereri pentru a beneficia de bilete în staţiunile din Vatra Dornei, unde s-au înregistrat 349 de cereri, Herculane cu 271, 1 Mai – pentru care au fost 250 de doritori.
În topul staţiunilor căutate se mai află Sângeorz-Băi, pentru care au fost înregistrate 695 de cereri, urmată de Felix cu 432.
La polul opus, se află staţiunile Moneasa – 16 cereri, Slănic Moldova – 21, Slănic Prahova – patru cereri, respectiv Stâna de Vale pantru care s-au înregistrat şapte cereri.
Un caz mai aparte a fost cel al staţiunilor din Olăneşti, unde a existat un număr foarte mare de cereri, însă numărul biletelor ajunse la Bistriţa a fost doar de 65.
Staţiunile din Pucioasa, nu au fost la mare căutare în 2008, deoarece, potrivit statisticilor, în judeţul Bistriţa-Năsăud nu a ajuns niciun bilet pentru această locaţie şi nu au existat nici solicitări.
Amintim că durata tratamentelor în staţiuni este de 18 zile, iar criteriile pe baza cărora se acordă biletele pentru tratamentele balneare, precum şi cota de participare individuală a asiguraţilor se aprobă anual de către CNPAS.
În ceea ce priveşte biletele pentru tratamente pentru anul în curs, Ioan Fechete a declarat că nu deţine nicio informaţie şi că se aşteapta aprobarea bugetului pentru 2009.

Un alt of al pensionarilor

Biletele de tratament nu reprezintă singura problemă cu care se confruntă pensionarii bistriţeni. Acesteia i se mai adaugă şi lipsa decontului pentru tichetele de călătorie nefolosite. Amintim că în repetate rânduri s-a pus problema ca aceste tichete nefolosite să fie decontate, şi la un moment dat chiar a fost aprobată această prevedere, însă până la ora actuală, pensionarii nu au primit nimic, deoarece totul a fost sistat din cauza crizei economice.

Compensarea în bani a tichetelor de călătorie pe calea ferată, care nu au fost utilizate până la sfârşitul anului de referinţă a fost menţionată în proiectul de hotărâre privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 71/2004. În proiect se arata că ’’fac obiectul compensării în bani, tichetele de călătorie acordate anual, pentru efectuarea a şase călătorii simple cu reducere de 50%’’, conform prevederilor Legii nr. 147/2000, privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern.
În mod normal, compensarea în bani trebuia să se facă la cererea pensionarului. Cu toate acestea, proiectul de lege a fost respins, iar în prezent pensionariilor nu li se mai acorda această compensare a biletelor, a declarat directorul CJP Bistriţa-Năsăud Ioan Fechete.

Crina Ivancu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.