Frații Grozav sunt bine cunoscuți în orașul Năsăud, dar și pe Valea Someșului, mai ales din cauza scandalurilor penale în care au fost sau mai sunt implicați. Numele lui Pavel-Ilie și Ioan Grozav sunt întâlnite în dosare grele instrumentate mai ales de procurorii DIICOT, însă niciunul nu a ajuns la o sentință finală. În 2008, casele și firma celor doi au fost călcate de mascați și procurorii antimafia, cei doi fiind acuzați de constituire de grup infracțional organizat și trafic de migranți, însă procurorilor le-a luat 11 ani pentru a-i trimite în judecată. 11 ani! Și nici acum nu e sigur că cei doi frați și ceilalți inculpați din dosar vor fi condamnați, fiindcă există riscul ca faptele să se prescrie până să se termine judecarea acestui dosar – pe fond și în calea de atac.

Procurorii DIICOT au pus ochii pe firma Grozav Trans și implicit pe Pavel-Ilie și Ioan Grozav însă din anul 2007, când au prins niște fire de la polițiștii de frontieră din Satu Mare, care s-au prins că autocarele firmei transportau, pe lângă pasagerii cu acte în regulă și persoane în plus, cetățeni din Republica Moldova, care voiau să ajungă ilegal în țările UE.

Până la o sentință definitivă se prescriu faptele

Deși cei doi frați, alături de alți patru bărbați, au fost trimiși în judecată în februarie 2019, însă, conform procedurii, dosarul a intrat în camera preliminară (în luna mai a aceluiași an), iar decizia finală a fost pronunțată în octombrie 2020. Judecata pe fond a fost începută abia în iunie 2021. Termene de termene, ce mai!

Una peste alta, cei care ar trebui premiați cu trofeul “Melcul” sunt cei de la DIICOT, care au avut nevoie de 11 ani până să îi trimită pe inculpați în judecată pentru fapte comise DOAR în perioada 2007-2008. Nimic altceva!

Cu documente false, spre țări din UE

Dar să vedem câteva dintre faptele descrise în lungul rechizitoriu întocmit de procurorii DIICOT.

Trebui să menționăm că, pe lângă frații Grozav, în același dosar sunt inculpați Pop Marius Cristian, Cicai Florinel, Belbe Florin, Panaitov Ion.

Potrivit procurorilor, grupul infracțional a fost format undeva la jumătatea lunii mai 2007, din acesta făcând parte Pavel-Ilie și Ioan Grozav, Pop Marius Cristian și Cicai Florinel. Pavel Ilie Grozav, spun anchetatorii, și-a asumat rolul de lider al grupării. După aproape un an, prin martie 2008, la grupare au aderat încă doi bărbați: basarabeanul Ion Panaitov și Florin Belbe.

Migranții erau persoane din Republica Moldova, care doreau să ajungă în țările UE. Procurorii spun că aceste persoane, după ce erau racolate pe teritoriul Basarabiei de anumiți indivizi (n. r. – în realitate persoanele care doreau să ajungă în Occident îi căutau pe respectivii indivizi), erau îndrumate să solicite şi să obţină vize turistice de România, iar mai apoi să ia legătura cu persoane precum Ion Panaitov, “care aveau legături cu membrii unor grupuri infracţionale organizate de pe teritoriul României care organizau transporturi de migranți moldoveni spre țări membre UE (precum era grupul fraților Grozav)”.

“(…) după ce obţineau vizele turistice de România, erau transportaţi sau dirijaţi să intre legal în România şi să se deplaseze la anumite locuri de cazare (nr. – în diferite localități din țară) de unde erau transportaţi sau îndrumaţi să plece cu trenul sau alte mijloace de transport la Bistriţa sau la Năsăud, unde erau preluaţi de către unul dintre fraţii Grozav, respectiv inculpaţii Grozav Ioan sau Grozav Pavel Ilie sau de «un om de încredere» de-al acestora (precum erau inculpaţii Cicai Florinel sau Pop Marius Cristian, angajaţi ai societăţii în calitate de ghid respectiv de director de agenţie), cazaţi temporar în case sau apartamente ori moteluri/hoteluri, de unde apoi erau preluaţi de unul dintre aceştia şi transportaţi pe teritoriul României în anumite localități – precum Cluj Napoca, Oradea ş.a) în care autocarele societății comerciale Grozav Trans SRL Năsăud aveau traseu «de linie» pe rutele lor internaționale de deplasare spre Italia, Spania sau Irlanda-Marea Britanie, autocare în care migranţii erau îndrumați de unul dintre inculpaţi să se îmbarce/urce după ce plecau în cursă internaţională fără a li se elibera bilete de călătorie (cu precizarea că şoferii autocarelor nu aveau dreptul de a face rezervări pentru călători şi nici de a decide îmbarcarea lor în autocare, doar inculpaţii având acest drept) şi fără a fi înscrişi în listele de călători/pasageri ce se întocmeau ca anexă la foile de parcurs( aşa-zisele «foi Interbus») de către martorul X.X. sau după caz de către şoferii autocarelor, autocare cu care apoi migranţii erau transportaţi spre frontiera de vest și îndrumaţi și ajutati să iasă ilegal din România în Ungaria, primind și/sau folosind cărţi de identitate sau paşapoarte româneşti falsificate sau identităţi româneşti false (aparţinând altor persoane), iar dacă membrii grupului infracţional organizat reușeau să-i scoată ilegal din România în Ungaria, de aici îi transportau mai departe tot ilegal în alte ţări membre ale Uniunii Europene precum Italia, Franţa, Spania, Irlanda, în schimbul achitării unor sume de bani membrilor grupului infracţional organizat după ce ajungeau în țara de destinație”, arată anchetatorii.

Pavel, liderul grupării

Procurorii susțin că Pavel Grozav era cel care și-a asumat conducerea grupului infracțional.

“În derularea acţiunilor specifice necesare pentru realizarea scopului propus al grupului infracţional organizat, începând din cursul lunii mai 2007, inculpatul Grozav Pavel Ilie în nume personal şi-a asumat rolul de coordonator al activităţilor ce erau necesar a fi desfăşurate – incluzând activităţi de racolare a migranţilor, de procurare sau primire pentru aceştia a unor acte de identitate sau de călătorie falsificate, de cazare a acestora în diferite locaţii pentru anumite intervale de timp până la data plecării spre frontieră, de plată a unor cheltuieli făcute de migranţi, de a primi de la migranţi anumite sume de bani, de a-i coordona pe unii ghizi ori şoferi de autocare angajaţi ai firmei astfel încât să facă anumite abateri de la traseele prestabilite sau staţionări în scopul preluării spre transport a unor migranţi ş.a, iar în calitate de administrator-reprezentant legal al SC Grozav Trans” SRL Năsăud (la care avea și calitatea de asociat), a hotărât să implice această societate, care avea licenţă de transport internațional de persoane şi efectua în mod regulat astfel de curse/transporturi pe mai multe rute (ca de ex. România- Italia şi retur sau România- Spania şi retur, ori România- Irlanda şi retur) în activităţile ilegale de trafic de migranţi şi să susțină astfel activitatea grupului infracţional organizat al cărui scop era comiterea infracţiunii de trafic de migranţi, pentru câștigarea unor sume de bani «la negru» de la migranți, folosind ca «acoperire legală» activităţile economice licite desfășurate in domeniul transportului internaţional de persoane de această firmă”, mai explică procurorii în rechizitoriu.

În funcție de țara în care doreau să ajungă, migranții plăteau o anumită taxă fraților Grozav.

În timpul călătoriei, oamenii erau ascunși în wc-ul autocarului, ori în cala unde se odihneau șoferii. Migranții plăteau ca să ajungă în Uniunea Europeană, sume cuprinse între 100-300 de euro.

Cum anume acționau inculpații pentru a transporta basarabenii peste granița României, în ediția viitoare a publicației noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.