Senatorul PSD Miron Mitrea continuă să arate, în postările de pe blogul său personal, care sunt greşelile făcute, din 2005 încoace, de conducerea partidului din care face şi el parte.
Greşelile pe care Mitrea le scoate în evidenţă sunt o analiză activităţii liderilor PSD în ultimii cinci ani, ani după care partidul se află în faţa celui de-al doilea ciclu succesiv de opoziţie.

În analiza sa, senatorul Miron Mitrea expune evoluţia PSD între anii 2005 – 2009, migrarea electoratului de la stânga la dreapta şi cauzele acestei mişcări, curentele existente în interiorul partidului, dar precizează cele trei erori de tactică şi strategie politică ale social-democraţilor.

Trei curente de opinie

Potrivit lui Miron Mitrea, în interiorul partidului există cel puţin trei opinii care se confruntă – unii consideră că, în acest moment, orice dezbatere şi, mai ales, orice schimbare este periculoasă pentru partid, alţii ar dori doar o analiză, mai mult sau mai puţin profundă şi, eventual, o retuşare discretă a echipei de conducere, în timp ce alţii susţin nevoia unei reforme radicale, cu schimbarea generaţiei de lideri şi cu o repoziţionare doctrinară a partidului.
„Este greu de spus cine are dreptate, dar tocmai existenţa acestor frământări fireşti pentru un partid care se află la începutul celui de-al doilea ciclu succesiv de opoziţie ne impune să organizăm cât mai curând un congres, care să decidă, în mod democratic şi statutar, ce trebuie să facem în viitor. Ar fi o eroare să ne focalizăm atenţia doar asupra celei mai recente confruntări electorale. În 6 decembrie 2009 am încheiat, de fapt, un ciclu politic de cinci ani şi este necesar să facem o analiză de ansamblu a acestei etape. O astfel de analiză ne va ajuta să înţelegem unde am greşit şi ne va obliga să ne asumăm, fiecare, răspunderea pentru ceea ce am făcut”, scrie senatorul social-democrat.

Stânga amestecată cu dreapta

Comparând rezultatele obţinute de PSD la alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2004 cu cele obţinute la parlamentarele din 2008 şi prezidenţialele din 2009, dar şi cu rezultatele obţinute la respectivele scrutine de celelalte partide importante de pe eşichierul politic românesc, cu excepţia PRM, Miron Mitrea spune că singurul partid care a înregistrat un regres este cel social-democrat. „Dacă în 2004 PSD obţinea aproximativ o jumătate de milion de voturi mai mult decât Alianţa DA (PNL+PD), în 2008 PSD nu mai avea decât câteva zeci de mii de voturi mai mult decât PDL. Mai grav este că PDL şi PNL, care se definesc ca partide de dreapta, au acum, împreună, peste un milion două sute de mii de voturi mai mult decât PSD”, susţine Miron Mitrea. În opinia senatorului, PDL, care este în acest moment exponentul dreptei din România, în discursul public, viziunea sa de dreapta este dublată de un strat consistent de populism, care pentru mulţi dintre votanţi creează falsa percepţie a unui demers politic de stânga, chiar radical. Cât despre PNL se poate spune că acesta are acum pronunţate caracteristici social-liberale.
„Tendinţa de diminuare a electoratului tradiţional de stânga din România a fost potenţată de o serie de erori de strategie pe care partidul le-a făcut în ultimii cinci ani şi de o criză de credibilitate pe care PSD a traversat-o în această etapă”, conchide senatorul Mitrea.

Confuzie în bazinul electoral

În postarea de pe blogul său personal, Miron Mitrea spune că, Congresul PSD din 2005 a fost considerat de mulţi o cotitură în viaţa partidului, după care s-a aşteptat, poate mai mult decât a fost cazul, o reformă şi o înnoire. „Privind retrospectiv, putem spune că reforma, atâta câtă a fost, mai curând a fragilizat partidul şi a amplificat confuzia din interiorul bazinului nostru electoral. Schimbările succesive de statut, dar şi de echipă de conducere au avut efecte negative. Partidul, în loc să îşi mobilizeze forţele a lăsat loc unei competiţii interne care a condus la marginalizarea unor lideri importanţi ai partidului şi chiar a unor întregi organizaţii. Noua generaţie de lideri a fost chiar mai puţin credibilă decât cea care era considerată uzată şi depăşită moral”, susţine Mitrea. De asemenea, din punct de vedere doctrinar PSD şi-a pierdut identitatea şi forţa, spune senatorul, demersul doctrinar fiind considerat lipsit de importanţă, iar partidul a oscilat continuu între stânga şi dreapta. „Mesajele electorale conjuncturale şi ideile de program de guvernare amalgamate au generat mai curând confuzie în electorat şi sentimentul că partidul a părăsit principiile stângii. Spre deosebire de PDL, care a întărit caracterul său doctrinar şi a accentuat în discursul său public opţiunea pentru valorile şi soluţiile politice de dreapta, PSD a dat senzaţia că se detaşează de propria sa familie ideologică şi că îşi caută o poziţionare mai curând spre dreapta. Această alunecare spre dreapta a fost conturată şi mai puternic de încercarea de a prelua în discursul PSD temele şi modalităţile de abordare specifice în primul rând PDL. (…) Cooperarea cu PNL în proiectul Johannis şi, apoi, în turul doi al alegerilor prezidenţiale a adus noi accente de dreapta în discursul public al PSD. Acest compromis a diminuat în realitate credibilitatea ofertei candidatului PSD, fiind perceput de electorat ca artificial şi conjunctural”, scrie Mitrea.

Imagine publică erodată

În analiza sa, Miron Mitrea susţine că în 2004, deşi social-democraţii au câştigat alegerile parlamentare, au pierdut guvernarea, întrucât Traian Băsescu a câştigat în faţa lui Adrian Năstase preşedinţia României pe fondul erodării profunde a imaginii publice a PSD. „Pe de-o parte, partidul era considerat încă criptocomunist, iar pe de altă parte, dobândise imaginea de partid stat, care oferă imunitate corupţiei politice la vârf”, scrie senatorul. „Rezultatul ultimelor alegeri arată că PSD continuă se afle în plina criză de imagine şi credibilitate, noi etichete precum cea de partid al mogulilor se adaugă peste stratul mai vechilor deficiente de imagine”, adaugă el.
Potrivit lui Mitrea, sesizând tendinţa de diminuare a propriului bazin electoral, PSD a încercat să îşi schimbe baza electorală, în vizor fiind electoratul urban şi tânăr cu opţiuni conturate spre dreapta, însă rezultatul a fost sub aşteptări. Totodată, PSD nu a analizat corect şi în profunzime dinamica electoratului şi nu a reuşit să preîntâmpine alunecarea unor largi categorii sociale, care sunt în mod firesc conectate stângii, spre oferta electorală a PDL şi PNL, rămânând astfel un partid al electoratului de stânga pasiv (pensionari cu pensii mici, ţărani care trăiesc din autoconsum, etc.) aflat, în special în perioadele de creştere economică, în continuă tendinţă de diminuare. „Oferta noastră electorală, viziunea şi proiectul politic nu au evoluat în ritmul societăţii româneşti. Am rămas un partid definit de expresia «va dăm»”, afirmă Mitrea. „Categorii ample de electorat activ de stânga (angajaţi din mediul privat şi din sectorul bugetar, mici întreprinzători, fermieri orientaţi spre producţia de piaţă, tineri plecaţi la muncă în străinătate, etc.), care au reuşit să-şi asigure un standard de viaţă rezonabil prin propriul lor efort şi care doresc, mai curând, un stat care să le protejeze statutul dobândit (locuri de muncă, stabilitate economică, un mediu de afaceri prietenos, taxe şi impozite reduse) şi să le ofere servicii publice de calitate, eficiente şi uşor accesibile nu s-au mai regăsit în proiectul de societate propus de PSD. Tocmai acest electorat ofensat de ineficienţa clasei politice (percepută, în tot mai mare măsură, ca o elită parazitară a societăţii româneşti) şi care aspiră la un stat al bunei guvernări, de tip occidental, este cel care, fie s-a lăsat sedus de conceptul reformei statului promovat de Traian Băsescu, fie s-a regrupat în tot mai marele contingent al absenteiştilor”, a adăugat Miron Mitrea.

PSD, partid subaltern

Nici alianţele politice încheiate de PSD, în căutarea unei majorităţi parlamentare, nu au fost benefice partidului în opinia senatorului, în ultimii cinci ani fiind încercate, pe rând, toate formulele. „PSD a ajuns să se manifeste, sub conducerea lui Mircea Geoană & Co, ca un partid subaltern, nevoit să se mulţumească cu un rol secundar în diferite formule de guvernare. Costurile acestor alianţe au fost plătite electoral, atunci când PSD a trebuit să îşi însuşească costurile guvernărilor pe care le-a susţinut din parlament sau la care a participat”, a opinat Mitrea.
Alte trei greşeli majore al social-democraţilor au fost, potrivit lui Miron Mitrea, debarcarea de la conducerea PSD a lui Adrian Năstase, suspendarea lui Traian Băsescu şi eşecul de la referendum, în 2007, şi managementul defectuos al alianţei cu PD-L.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.