Compania Aquabis a primit o amendă în cuantum de 40.000 de lei de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa. Sancțiunea a fost aplicată după ce ABA Someș-Tisa s-a autosesizat după ce jurnalistul Rareș Năstase, de la emisiunea ”România, te iubesc!”, a postat pe o rețea de socializare un filmuleț în care semnala deversări ale apelor uzate în râul Bistrița.

O primă verificare în teren a fost realizată la data de 6 martie 2020, măsurile luate în urma acestui control fiind prezentate de Gazeta de Bistrița AICI. Însă, ulterior, Ioana Diaconescu, directorul ABA Someș-Tisa, a dispus un nou control, astfel că la data de 10 martie s-au efectuat noi verificări.

Astfel, specialiștii instițuției noastre, din cadrul Inspecției Bazinale a Apelor și din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud, însoțiți de reprezentantul SC Aquabis SA au reverificat, în data de 10 martie 2020, cele cinci deversoare, situate pe malul drept al râului Bistrița, autorizate pentru descărcarea de ape uzate, în amestec cu ape pluviale, doar în condiții de precipitații abundente”, se arată într-un comunicat de presă al ABA Someș-Tisa. 

În urma controlului, SC Aquabis SA a fost sancționată contravențional, cu amendă în cuantum de 40.000 de lei, pentru că nu a respectat prevederile autorizației de gospodărire a apelor.

ABA Someș-Tisa mai completează că ”rețeaua de canalizare de pe raza municipiului Bistrița este administrată de SC Aquabis SA și funcționează în sistem unitar, preluând ape uzate urbane și ape pluviale. Prin autorizația de gospodărire a apelor, emisă în condițiile legislației în vigoare, de către ABA Someș-Tisa, operatorul poate descărca ape uzate, în amestec cu ape pluviale, doar în situații de precipitații abundente, când capacitatea de preluare a rețelei de canalizare este depășită, având obligația să notifice instituția noastră și să efectueze monitorizarea cantitativă şi calitativă a apelor evacuate, în perioada descărcării”.

Totodată, specialiștii ABA Someș-Tisa spun că operatorul de apă va fi atent monitorizat în perioada următoare de către specialiștii SGA Bistrița-Năsăud.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here