Serviciul de Ambulanţă are ca specific lucrul în regim de aşteptare 24 de ore din 24 de ore, 365 de zile pe an şi dispune de patru tipuri de ambulanţe: de tip A-1, A-2 pentru transport sanitar neasistat şi pentru consultaţii la domiciliu, de tip B cu echipaj cu asistent medical, pentru intervenţii medicale de urgenţă, de tip C cu echipaj cu medic şi de tip AMD mai puţin utilizate deoarece în judeţ nu mai există centre de permanenţă.

Pentru un neavizat este greu să facă diferenţa între ele sau cărei instituţii aparţin de fapt.
Având în vedere că au crescut numărul de cazuri sociale şi de pacienţi, care din lipsa banilor pentru medicamente, nu respectă tratamentul prescris de medici, solicitările telefonice venite din partea populaţiei sunt în continuă creştere. De aici încep necazurile, bolnavii fiind nevoiţi să aştepte, uneori, nepermis de mult.

Principalul segment

Serviciul de Ambulanţă este principalul segment al asistenţei medicale şi al transportului pentru urgenţele majore în etapa prespital şi este implicat şi în asistenţa medicală preventivă.

Cum ambulanţele sunt de atâtea tipuri, unele fiind primite ca donaţii de autorităţile locale pentru Serviciul Local pentru Serviciul de Urgenţă, chiar neînmatriculate şi fără dotările necesare acordării primului ajutor în caz de urgenţă ajung, ajung să fie folosite cu sau fără ştiinţa primăriilor pentru transportul a te miri ce sau în alte scopuri.
De asemenea, stau în parcarea blocurilor de locuinţe ore întregi fără a mai ţine cineva cont de scopul nobil pentru care au fost destinate.
Asemenea practici aparent fără importanţă pentru cetăţeanul de rând pătează obrazul instituţiilor pe care le deservesc.
Întrebarea este cine se face răspunzător pentru astfel de fapte şi pe banii cui?
Mai mult ca sigur răspunsul va fi de forma: este singura dată când s-a întâmplat sau va fi pentru ultima oară.
Situaţia poate fi uşor ţinută sub control dacă există un interes cât de mic din partea celor în drept prin dotarea ambulanţelor cu GPS-uri, aşa cum există în dotarea Serviciilor Judeţene de Ambulanţă. Fără a face comparaţie cu alte firme, particulare ce-i drept şi dacă se doreşte acest lucru cu adevărat. Printr-o minimă investiţie problemele ar dispărea şi nu s-ar mai face de râsul târgului nimeni sau măcar vor fi primii care află şi pot să-l tragă la răspundere pe cel vinovat în timp util.
Dar la noi mai este încă la ordinea zilei proverbul următor: unde munceşti, de acolo trăieşti.Şi ce dacă unii îmbină utilul cu plăcutul?

Se pot produce confuzii

Ideea de a scrie acest articol a pornit de la reacţia stârnită în urma publicării unei bârfe în săptămânalul nostru. Astfel am aflat că nu doar Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud (SAJ BN) are în dotare maşini care servesc la acordarea primului ajutor în caz de nevoie, ci şi Spitalul Judeţean Bistriţa, dar sunt şi foarte multă primării în judeţ, care au astfel de maşini. Diferenţa stă în numărul de înmatriculare a acestora. Pe când maşinile SAJ BN au numere de înmatriculare care conţin literele SAJ sau AMB, celelalte au altfel de combinaţii. În plus, cele al SAJ BN sunt toate inscripţionate cu „Ajutor medical de urgenţă” şi bineînţeles numărul 122, la care se poate apela în caz de nevoie.

Pentru omul de rând însă este cu mult mai greu să facă diferenţa, fără a cunoaşte aceste lucruri. Astfel se ajunge, nu o dată, la acuze din cele mai grave, mai ales atunci când cei aflaţi în nevoie văd că trece pe lângă ei o maşină care are însemnele Primului ajutor.

Geta Bugnar

5 COMENTARII

  1. AIA CU SAJ SI AMB CARA SACI CU LANA SI TOT FELUL DE PROSTI SI IA VEDETI LA INTERSECTII CUM FAC RECHINEALA SAU VAND MOTORINA CA TREBUIE SCOSI BANI DATI PENTRU ANGAJARI DE CATRE SOFERI TOTI STIU !

  2. Mai ciubota cat ai dat la angajare ? O sa vb.cu fratii mei sa va bage la Bizoni(foto sau filmati) criminali in trafic,cu gerofarul pornit cand mergeti la amante, ci ca-i urgenta,sa nu va moara la intrare,ciufutilor !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.