Procesul fugii din tara a lui Omar Haysam a fost amanat din nou de catre Curtea de Apel Oradea. Magistratii asteapta o serie de documente din partea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Avocatul lui Omar Haysam se arata multumit de decizie, dar considera ca trebuie facute mai multe eforturi pentru localizarea sirianului.

Procesul fugii lui Omar Haysam, care se judeca la Curtea de Apel Oradea, a fost amanat, din nou, in asteptarea documentelor clasificate din dosarul sirianului, care urmeaza sa fie trimise la Oradea de catre procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Anuntul a fost facut de judecatorul de caz, Traian Munteanu, care a si solicitat Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie transmiterea documentelor clasificate la Oradea, pentru ca el si doi dintre avocatii angajati in cauza au primit certificate de securitate emise de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), care le permit accesul la informatii clasificate. De asemenea, judecatorul Traian Munteanu a anuntat ca nu va mai repeta procedura de citare cu Omar Haysam, care nu s-a prezentat pana in prezent la niciun termen de judecata, deoarece, odata cu intrarea in vigoare a Legii 202/2010, privind Mica reforma a justitiei, procedura se considera indeplinita in cazul in care la termenul de judecare se prezinta aparatorul ales al persoanei citate. Astfel, procesul urmeaza sa se deruleze in absenta sirianului. Argumentul magistratului a constat in faptul ca toate demersurile facute pentru instiintarea lui Haysam au fost fara raspuns. „Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a comunicat ca misiunea diplomatica din Damasc nu a raspuns solicitarii autoritatilor judiciare de comunicare a citatiei cu inculpatul Omar Haysam, care, din datele existente, ar fi detinut intr-un penitenciar din Siria”, a explicat judecatorul.
Basescu stie unde se ascunde sirianul
Avocatul Ion Cazacu, cel care il reprezinta pe Omar Haysam, considera ca decizia luata de judecator este acoperita din punct de vedere legal, insa este nemultumit de alte aspecte. „Fara sa fac alte comentarii, Legea micii reforme isi arata limitele, iar eu sunt curios sa aflu ce se va intampla cand voi cere audierea clientului meu, pentru ca se va ajunge si acolo, cand procesul se va judeca pe fond. Din punctul meu de vedere, era necesara repetarea procedurii de citare prin Ministerul Justitiei si cel de Externe”, a declarat avocatul Ion Cazacu. Acesta a cerut marti, 15 martie, Curtii de Apel Oradea sa continue demersurile pentru localizarea lui Omar Haysam, sustinand faptul ca din informatii oficiale se cunoaste locul unde se afla sirianul. Acesta a facut referire la emisiunea „Editie Speciala”, difuzata in data de 8 februarie, in cadrul careia presedintele Traian Basescu a afirmat: „Stim unde se afla Omar Haysam si este bine mersi”. Avocatul a si depus la instanta un DVD cu inregistrarea emisiunii la care a luat parte presedintele tarii.
 
In sala de judecata au fost prezenti la termenul de ieri si doi dintre fratii lui Omar Haysam, inculpati in acelasi caz. Procesul se va relua in 11 mai. In acest proces, au fost deferiti justitiei Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar (ultimii doi sunt fratii lui Omar Hayssam), acuzati de favorizarea infractorului, respectiv inlesnirea iesirii din tara a lui Omar Hayssam. Procesul se va relua in 11 mai.
Dosarul lui Omar Haysam
Dosarul privind fuga din Romania a lui Omar Haysam se judeca la Curtea de Apel Oradea dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.
 
Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat si inlesnit, impreuna cu inculpatii Omar Mahmoud si Omar Mukhles, iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Haysam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru savarsirea unor acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti romani in Irak.
Cercetarile facute in faza de urmarire penala au relevat faptul ca plecarea din tara a lui Omar Haysam s-a realizat pe cale maritima, cu ajutorul inculpatilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar, aport justificat de ”considerente de ordin material – in primul caz – si de ordin familial – in cel de-al doilea caz” .
 
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecatorii respingand recursul promovat de avocatii sirianului, care cerusera rejudecarea procesului. Hayssam este urmarit general national si international in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti.
Gazeta de Oradea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here