Chiar daca ultimii doi ani l-au determinat pe fostul presedinte al Partidului National Liberal, Sabin Iliesi, sa treaca prin doua formatiuni politice, totusi acesta se considera în continuare un liberal convins. Mai mult decât atât, Sabin Iliesi declara ca a facut politica din pasiune si nu pentru a se înavuti, motiv pentru care, pâna în prezent, nu a fost atras de mari functii în administratie sau politica.

Gazeta: În ultimii ani au fost o serie de transformari în ceea ce priveste activitatea dumneavoastra pe plan politic. În ce mod v-au schimbat acestea decizii politice pe care le-ati luat?

Sabin Iliesi: Eu consider ca si acum am ramas în aceeasi formatiune politica, în sensul ca am fost liberal si am ramas liberal. Acum, sigur ca plecarea mea din 2006 din PNL si am format PLD pot sa spun ca a fost o schimbare, dar eu ca politician am început activitatea politica în 1990, în ianuarie, deci foarte, foarte repede. Nici nu era bine începuta epoca democratica, sa zic asa, si m-am înscris în PNL. Am fost al doilea ca numar de legitimatie în judet si am fost tot în functie de conducere de când am început activitatea politica. Si acum pot sa spun ca sunt tot în functie de conducere. Nu am fost un simplu membru de partid, ci am fost în functii de conducere, cu responsabilitati de presedinte, vicepresedinte primvicepresedinte cum sunt acum în PDL.

Gazeta: Sunteti printre primii membri ai Partidului National Liberal Bistrita-Nasaud. Imediat dupa revolutie v-ati înscris în acesta formatiune politica. De ce ?

Sabin Iliesi: Eu m-am înscris în PNL în 1990. Eram si tânar atunci, aveam 30 si ceva de ani. Am observat ca trebuie cineva sa faca politica, eram de factura liberala, ma regaseam în doctrina liberala si am considerat ca pot sa ma implic în mod direct. Nu îmi pare absolut deloc rau chiar daca nu am avut functii administrative fantastic de mari. Am fost secretar general la prefectura patru ani de zile, un mandat; în rest, am fost numai în functii de conducere în cadrul PNL, respectiv PDL acum.

Gazeta: Ce v-a determinat sa intrati în viata politica la acea vreme ?

Sabin Iliesi: Tocmai pentru a ma implica sa fiu activ, „sa fiu jucator”, ca sa preiau expresia domului presedinte Traian Basescu. Niciodata nu mi-a placut numai sa spun ca ala e bun, ala e rau. Am zis ca trebuie sa îmi asum raspunderea, pentru ca era nevoie. Atunci în 1990 era un vid de putere, de oameni care nu se implicau, toti aveau opinii. Sigur ca am învatat foarte multe lucruri, am fost si eu stângaci la început. Daca va amintiti era foarte greu, eram director la panificatie, oamenii nu vedeau pe liberali bine atunci, erau cu FSN-ul. Am avut tot felul de probleme dar am fost statornic, vertical am ramas acolo. Sigur, nu pot sa spun ca îmi pare rau nici ca am plecat din PNL, nici ca îmi pare rau ca am început activitatea politica. Activitatea politica este un lucru care, pâna la urma, devine o pasiune, cheltui banii, pierzi timpul, dar ai satisfactii extraordinare.

Gazeta: Totusi, nu se poate spune ca în politica doar cheltui bani si pierzi timp. Ai si câstiguri, cu siguranta.

Sabin Iliesi: Câstiguri sunt atunci când ajungi într-o functie parlamentara sau executiva. Eu nu am câstigat nimic. Problema care o au în general politicienii este satisfactia ca ai reusit ceva la un mandat – ai scos trei primari, ai scos consilieri judeteni, viceprimari. Sigur ca sunt niste satisfactii extraordinare când partidul reuseste asta. Trebuie sa va spun într-un mod foarte sincer ca am avut o satisfactie deosebita atunci când am format PLD am pornit de la zero. Doi sau trei oameni m-au urmat, restul am început sa facem cu oameni noi. Sa nu ai niciun primar, niciun consilier, pe cei pe care îi aveam îi dadeau afara – am si câteva experiente de acest gen – sa pornesti de la zero si sa ajungi la 11% în Bistrita si 6% în judet, chiar daca nu am fost la media pe tara, e un lucru extraordinar. Am avut oamenii extraordinari, sunt niste satisfactii. Nu am câstigat nimic de fapt, am câstigat doar o experinta extraordinara. M-am afirmat eu politic, pentru ca puteam sa „îmi rup gâtul” si sa obtin ca si cei de la PC 2%, 1% PNG sau alte partide care aveau reprezentanta cu functii importante.

Gazeta: În opinia dumneavoastra, ce calitati ar trebui sa aiba un om politic?

Sabin Iliesi: Eu am observat ca noi ne-am maturizat si ne-am format ca oameni politici pe parcurs, ca si jurnalistii. Eu consider ca cea mai importanta calitate pe care trebuie sa o aiba un om politic este sa doreasca nu binele personal, ci cel al celorlalti.

Gazeta: Chiar credeti ca asa ceva se întâmpla în realitate? Cam câti politicieni credeti ca gândesc asa?

Sabin Iliesi: Cei care vin în politica si se gândesc la ei, vor sa se înavuteasca sau sa îsi atinga orgoliile, dupa parerea mea nu ar trebui sa faca politica. Eu, din acest punct de vedere, sunt condamnat de toti, pentru ca îi las tot pe altii sa fie senatori, deputati, sa fie în functii. Eu niciodata nu m-am bagat sa fiu în functii de pe urma carora sa beneficiez. Am fost presedinte de partid, dar puteam sa fiu primul pe lista la Senat, însa nu am vrut, am lasat pe altii. Am considerat ca nu asta e rolul important. Am avut si colegi care îsi doreau sa fie tot ei primii. Acesti oameni nu trebuie sa faca politica, ci sa stea acasa.

Gazeta: Prima calitate a unui om politic este, în opinia dumneavoastra, altruismul. Care ar fi a doua ?

Sabin Iliesi: Trebuie sa îsi respecte promisiunile. Eu am observat asta si în ceea ce priveste negocierile cu alte partide si atitudinea fata de electorat. În campania electorala promiti, însa daca nu te tii de promisiune, nu ai ce cauta în politica. Nu trebuie sa promiti decât ceea ce stii ca poti sa faci. Acum si electoratul s-a maturizat foarte mult , nu-l mai poti pacali cu „eu fac totul daca ma alegeti pe mine”.

Gazeta: Credeti ca sinceritatea în politica e apreciata de catre electorat? Reprezinta un atu pentru omul politic?

Sabin Iliesi: Eu cred ca e apreciata. Nu se mai poate sa îl pacalesti, electoratul e matur. Nu cred ca mai tin promisiunile demagogice. Oamenii sunt eterogeni, am intrat în Comunitatea Europeana, suntem într-un club select, unde se accepta valorile. Oamenii nu sunt egali si sigur ca trebuie sa existe o societate în care sa acceada valorile. Acestea trebuie sa iasa la iveala. Si în politica e la fel. Nu se poate sa facem egalitarism.

Gazeta: Timp de 16 ani ati facut parte din PNL. Ce v-a determinat sa treceti la o alta formatiune politica?

Sabin Iliesi: În PNL, imediat dupa ce alianta DA a încetat sa mai existe, au fost foarte multe personalitati politice nemultumite de atitudinea care o aveau presedintele Basescu. Pe mine m-a deranjat foarte mult faptul ca s-a creat un grup puternic în PNL, care încerca sa se întareasca asa mult încât sa câstige înca o data alegerile, sa ramâna la putere, bineînteles în spatele lui Calin Popescu Tariceanu fiind Dinu Patriciu.

În momentul în care au început sa excluda personalitati de talia domnului Teodor Stolojan si Valeriu Stoica atunci am hotarât sa plecam. Cei care au ramas în PNL nu-i interesa partidul, ci doar brand-ul. PNL are un brand. Sa dai afara fosti presedinti, personalitati de talia lor? Stolojan este unul dintre cei mai buni strategi pe care îi are Romania la ora actuala. Am hotarât sa parasim PNL si sa încercam sa recuperam cât mai multi dintre liberali. Cel mai mult ne-a interesat electoratul. Am reusit la alegerile europarlamentare, am obtinut dupa repartizarea finala 10%, ceea ce însemna foarte mult pornind de la zero.

Gazeta: Si totusi o noua schimbare: din Partidul Liberal Democrat ati trecut la Partidul Democrat Liberal – un pas important. Cum ati privit acesta noua trecere ?

Sabin Iliesi: Aveam de ales. Ramânem cu 10% sau încercam sa formam acel pol de dreapta care sa poata fi alternativa la actuala guvernare sau la orice alta guvernare sa fie un partid mare puternic? Am acceptat a doua varianta: sa mergem într-un pol de centru dreapta. Este un partid mare, care cred depaseste 40%, este deja în opozitie si nu ne intereseaza ce înseamna puterea. Ne intereseaza sa ne consolidam în teritoriu si sa câstigam alegerile locale din acest an. Ne intereseaza ce vom face acum si în perspectiva câtorva mandate.

Gazeta: Unde va regasiti într-adevar în actualul PDL sau în fostul PNL ca un liberal convins cum va declarati?

Sabin Iliesi: Confortul e mai bun acum. PNL, desi avea un brand si istorie, nu a fost niciodata un partid de anvergura. Cu Stolojan în frunte am reusit sa avem 21%. Un astfel de partid nu poate fi o alternativa. Acum PDL, acest partid format oarecum din Alinata DA, este pâna la urma o dorinta a electoratului, din acesta cauza aveam asa multe procente. Acest partid are toate sansele sa câstige alegerile locale, nu cu demagogie si vorbe goale, ci cu oameni buni si chiar alegerile generale din toamna acestui an.

Monica Skrabel

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.