În urma unor solicitări făcute de Gazeta de Bistrița la primăriile din raza județului s-a descoperit faptul că, preferențial, un avocat avea contracte cu aproape 20 de unități teritorial administrative. Vorbim de avocatul bistrițean al cărui tată, Liviu Olariu, apărea în urmă cu cinci ani în „Top 10 case de bugetari bistrițeni”. Dacă tot vorbim de familie, Olariu junior este copil de șef al poliției.

 

Contractele de 1.500-2.000 pe post de onorarii

Veniturile substanțiale ale avocatului Liviu Olariu datează de la un ordin politic de culoare roșie. Astfel că în tot județul Bistrița-Năsăud acesta și-a găsit primari ce îl plătesc pentru procese. Majoritatea dintre primarii PSD ce recunosc că au contract cu Olariu sau că îl plătesc ocazional, în funcție de speță, spun că sumele minime pornesc de la 1.500 de lei și ajung până la 3.000. Impresionanta colecție de primării ce lucrează cu Liviu Olariu ajunge până la 20 de ”piese”, adică aproape 20 de unități teritorial administrative ce cotizează la serviciile lui Olariu.

Primăriile ce nu au voi să îl contracteze din cauza bugetului redus, apelează prin ocolul silvic, și cu o buclă de ocolire se face un parteneriat între UAT și instituția ce păzește pădurile, iar la nevoie Olariu este împrumutat „nevoiașilor”.

 

Norocoasele ce-i aduc bani

Printr-un studiu amănunțit ce a avut în vedere toate primăriile din județul Bistrița Năsăud, această publicație a descoperit 18 primării ce au răspuns oficial că îl plătesc onorariu lui Liviu Olariu. Vorbim de primăriile: Telciu, , Romuli, Livezile, Parva ,Feldru, Teaca, Poiana Ilvei, Leșu, Cetate, Maieru, Miceștii de Câmpie, Ilva Mică, Șieuț, Rodna, Șieu Odorhei și Spermezeu. Curios este faptul cum coincide linia de clientelă a avocatului, cu formațiunea politică al cărei simpatizant este din tată-n fiu.

 

Așchia nu sare departe de trunchi

Tatăl avocatului, Liviu Olariu senior apare în cel mai importantdosar penal din județ.

Ocupând în trecut funcția de șef adjunct al IPJ BN, în ianuarie 2015, la câteva zile după pensionare, Liviu Olariu senior a fost urmărit penal pentru abuz în serviciu în formă continuată. Potrivit procurorilor DNA, în 31 iulie 2014, 6 noiembrie 2014 şi 7 noiembrie 2014, Liviu Olariu a intervenit personal şi prin intermediul şefului Poliţiei Rutiere Hasnăş Roberto asupra agenţilor de poliţie din teren pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţii de serviciu în sensul de a nu constata şi sancţiona diferite contravenţii la regimul circulaţiei.

De asemenea, în 20 august, 30 august, 29 septembrie şi 12 octombrie Liviu Olariu a participat alături de alţi poliţişti la falsificarea raportării, respectiv a conţinutului buletinelor de evenimente, în cazul a 4 accidente de circulaţie soldate cu victime. Într-un alt dosar Liviu jr. este avocatul soției lui Puțura. Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Ovidiu a intrat în atenţia DNA din cauza a două procese, unul pe penal, iar altul pe civil. În dosarul civil parte în proces era chiar soţia fostului secretar de stat, Alina Puţura, director al Colegiului Tehnic InfoEl. Alina Puţura l-a acţionat în judecată pe Paul Brendea Mureşan pentru a-şi recupera un teren de aproape 1000 de metri pătraţi, reprezentând o moştenire de familie.

 

Afacerile pe lângă reprezentarea legală

Juniorul Olariu a intrat în 2013 în afaceri cu Silvania Internațional Prod SRL, mai exact cu Virginia Fărcaș, pentru a înființa firma HYDROSILVANIA SRL, ce are ca obiect de activitate „producția de energie electrică”. Firma are sediu în localitatea Anieș din Bistrița Năsăud și avocatul Liviu Olariu deține 1 % din aceasta. Olariu, în calitate de asociat a venit cu un capital social total de 21.800 lei, integral vărsat, în 5 părți sociale a câte 4.360 de lei fiecare.

 

Blat cu tăietori de lemne ?

La aceeași adresă din Anieș mai găsim o firmă M.I.S Grup, deținută de Octavian Iugan, fiul unuia dintre cei mai bogați oameni din Bistrița, Emil Iugan. M.I.S Grup are ca obiect de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”

Potrivit informaţiilor publicate în revista Forbes România, Emil Iugan deţine în comuna Lunca Ilvei cea mai modernă fabrică din ţară pentru fabricarea cherestelei, în care au fost investite circa 17 milioane de euro în trei ani de zile. Mai exact, este vorba despre societatea MIS Grup, care, a câştigat anterior o licitaţie de aproximativ două milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii comunei Telciu. La capitolul avere, aceasta este estimată la circa 11 milioane de euro.

„Din fabrica de cherestea din Lunca Ilvei se încarcă în fiecare lună peste 150 de tiruri de cherestea ambalată, antiseptizată şi tratată. Cheresteaua pleacă de cele mai multe ori spre portul Constanţa, cu destinaţia finală în ţările Golfului, Irak sau Dubai”, se explică în Top Forbes 500 miliardari din România pe anul trecut (n . r . – topul întocmit în 2010).

Însă există destule dovezi că sunt puține persoane ce știu de afacerile lui Olariu jr. La numărul de contactat ce figurează oficial ca legătură la firma HYDROSILVANIA SRL, răspunde o voce feminină ce n-a auzit de Olariu și nici nu știe că ar fi acționar la firmă sau ar fi contribuit financiar.

 

Olariu se justifică

Contactat telefonic pentru a se exprima cu privire la faptul că reprezintă aproape jumătate din primăriile din județ, Olariu precizează că nu primește sume lunare de la acesta și că sunt primării dintre cele menționate, cu care nu a avut de-a face.

„Nu s-a făcut nici un lobby pentru ca să închei aceste colaborări cu primăriile. Nici nu am aproape 20 de primării în calitate de client. Specializarea mea ca avocat este pe contencios-administrativ și comercial. Eu nu lucrez pe partea de penal. Pentru contractele găsite de dumneavoastră vă precizez că este vorba de consultații și reprezentări punctuale. Lucrez pe spețe punctuale, nu m-am interesat să văd câte contracte au ceilalți avocați cu primăriile din județ. Știu că la Parva lucrez pe șapte litigii, la Feldru sunt două spete, la Teaca mai multe,cu Poiana Ilvei nu am lucrat niciodată,la Leșu am un singur contract, la Cetate câteva, la Maieru patru, pe primăria Miceștii de Câmpie o reprezint în trei dosare, cu Ilva Mică am lucrat. Cu Rodna nu am lucrat în trecut, lucrăm pe o speță viitoare dar încă nu avem semnat un contract. Pe cei de la Șieu Odorhei i-am dat în judecată, deci nu colaborez cu ei, iar la Spermezeu am fost plătit pentru o singură consultanță juridică. Anul acesta nu prea am colaborat nici cu Ocolul Silvic pentru că nu au avut spețe sau au contractat pe altcineva” explică Olariu Jr.

Dintr-un calcul aproximativ în care se ia în considerare un onorariu minim pe speță în valoare de 1.500 de lei, Liviu Olariu a luat doar de la Parva, Maieru și Feldru aproape 200 de milioane de lei vechi.  Astfel că, beneficiile de tip multe și punctuale sunt o rețetă supremă pentru Liviu Olariu. Însă veniturile pe care primăriile i le-au adus acestuia sunt mult mai mari. Conform declarației sale, de la Feldu a mai primit bani pentru două dosare, iar de la Miceștii de Câmpie încă pentru trei. Adică alți 7.500 de lei.

 

Cu privire la parteneriatul cu Virginia Fărcaș pentru firma HYDROSILVANIA SRL, Olariu recunoaște că este asociat doar după ce i se precizează că apare în datele oficiale legate de firmă. „Sunt asocia în acea firmă și este normal ca secretara sau cine v-a răspuns la telefon să spună că nu mă cunoaște pentru că nu lucrez în firmă. Am o anumită contribuție și pentru asta dețin funcția de asociat” încheie Olariu Jr. Ne întrebăm totuși, de ce o firmă ce are resurse financiare ar avea nevoie de un asociat pentru Olariu doar pentru 1% din investiție?

1 COMENTARIU

 1. Vreau sa va dau un „pont”…primarul din Comuna Chiuza, aflat la al doilea mandat, numitul Bradea Grigore, are contract de asistenta juridica cu fiica lui av.Bradea Teodora-Ioana din Baroul BN…aceasta lucreaza in Beclean in cabinetul sotilor Toma, care i-au fost si maestrii, cat timp a fost stagiara, si care ii fac munca si in prezent, ea fiind doar de decor.
  Lumea vorbeste ca primarul pune proces peste proces ca sa cresca veniturile propriei fiice, tanara, nelinistita si de cateva luni divortata….
  Aceasta „domnisoara”, aduce prin relatiile tatalui ei, diverse si numeroase contracte, asa ca sotii Toma o accepta in cabinetul lor.
  Din propriile relatari ale d-nei avocat, am aflat ca primarul i-a rezolvat contracte cu numeroase primarii din judet, toti PSD-istii si prietenii primarului….apeland la ea si punand proces peste proces, sa o favorizeze.
  E posibil, ca „paravan” contractele sa fie intocmite cu avocatii Toma din Beclean, dar ea se prezinta in instanta, atat in Beclean cat si la Tribunalul Bistrita…evident, sub indrumarea celor doi avocati, ca pe cont propriu…e „varza”…si chiar se lauda cu nr de contracte ce i le aduce tatal ei.
  Verificati ce v-am scris si veti vedea ca am dreptate….asta daca nu sunteti PSD-isti cu carnet in buzunar….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here